Bábovka s vůní jablek, ořechů a kokosu. Krásně vláčná a šťavnatá. To nejlepší, co si můžete dát k dobré kávě nebo čaji. A pro děti? Těm nejvíce zachutná s hrníčkem teplého kakaa. Náš tip na chladné jarní podvečery.
Ve spíži se mi krčily dvě kostky kokosového tuku, který jsem si přivezla z Německa. Kamarádka Libča ho používá do pečení a chtěla jsem ho vyzkoušet. Pořád čekal na svou příležitost a teď si ji řádně užil. Použila jsem ho totiž do výborné jablkové bábovky s hromadou ořechů.
Taková pochoutka! Bábovky pečeme doma často, ale tahle se hned přesunula na první příčky pomyslné bábovkové hitparády. Protože je opravdu voňavá a opravdu šťavnatá. Místo kokosového tuku, pokud nemáte, použijte v klidu rostlinný olej nebo máslo. Možná raději to máslo. Ale máte-li možnost sehnat kokosový tuk, tak neváhejte.
Suroviny
- 450 g jablek (váha vcelku)
- 1 citron
- 250 g kysané smetany
- 250 g kokosového tuku
- 300 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 350 g hladké mouky
- 3 hrsti vlašských ořechů
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 1/2 lžičky sušeného zázvoru
Postup
Ze všeho nejdříve si dáme předehřát troubu, na 160 °C. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Ihned zalijeme šťávou z jednoho citronu, aby nezhnědla.
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po jednom přidáváme vejce a šleháme, až vznikne hladká hmota. V druhé míse smícháme všechny sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, sodu a koření.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme asi 60–80 minut. Záleží na druhu formy, jestli máte kovovou, smaltovanou, teflonovou, keramickou... Bábovka bude hotová, až do jejího středu vpíchnete špejli a špejle zůstane suchá, případně s maličko přilepenými drobečky. Nesmí být olepená těstem.
Ihned překlopíme a necháme vychladnout.
Lehce pocukrujeme a už si můžeme pochutnávat.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
kobližka — #12 gerda — #11já už snad tyhle informace ani nečtu...půl roku je to tak a půl roku zase jinak. Mléko je zdravé, pak zase ne. Vejce jsou zdravá, pak zase téměř smrtelně jedovatá... Jak říká Pohlreich... Neexistují nezdravé potraviny, ale pouze nezdravá množství...
gerda — #11 Sakra,že by zase jedna z těch zaručeně zdravých věcí nebyla až tak zdravá? No,já ho používám jen v kosmetice a dál se budu držet letité tradice a používat svůj rozum!
Abychom se tu nedohadovaly, jak moc je kokosový tuk zdravý - sama ho neznám a nepoužívám jinak, než v kosmetice - tak jsem našla tohle
http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/09/mudr-marie-skalska-je-kokosovy-olej-skutecne-tak-zdravy-jak-se-rika/
Pavla_b — #8a možná když si odpustíme mít na talíři denně maso, tak zbyde i na zdravý kokosový tuk ;-)
Pavla_b — #8kokosový tuk je výrazně zdravější než máslo ;-) Není dobré pořád všechno přepočítávat na peníze. Možná je lepší dopřát si méně něčeho dražšího než více levného.
hubajda — #5 no i tak by to bylo 50 za tuk do bábovky, to už vyjde to máslo levněji
alenabl — #2Klidně dejte Heru, přimlouvám se za tu "máslovou" :-)
hubajda — #5ten neutrální, co o něm píšete je na pečení právě ideální. I cenově...
Pavla_b — #3ja jsem dala za kilo 200 ale nema tu vuni kokosovou je neutralni mamka ma malej kalisek a ten stal 100 a pochybuji ze by to dala do buchty
Péct bábovku s kokosový tukem,který je hodně drahý,považuju za "rozežranost" to by mě teda ve snu nenapadlo.
Kokosový tuk - vzhledem k tomu, že nejlevnější se pohybuje kolem 300 Kč za kilo, tak se vaření s ním asi docela prodraží.
kokosový tuk neznám, co když dám Heru nebo Stelu?
vyzkouším ale určitě ne s kokosovým tukem ale máslem