Jablka jsou také výborným zdrojem vitaminu C, což je pro nás užitečné právě v této době, kdy začínají řádit různá „zimní“ onemocnění.
V Olšovci, obci, která je od té naší vzdálená jen několik kilometrů, probíhala nedávno soutěž o Nejlepší Jabkáč, neboli jablkový koláč. A já, jako vášnivá kuchařka, jsem si tu podívanou nemohla nechat ujít.
Podmínkou účasti v soutěži bylo vlastnoruční upečení jablkového koláče a jeho doručení (samozřejmě spolu s receptem) na olšovecký obecní úřad. Tam se sešlo celkem jednatřicet druhů koláčů, z nichž dvě poroty (VIP a odborná) vybraly devět nejchutnějších koláčů, a jejich tvůrkyně odměnily drobnými cenami (dózy, kosmetické balíčky a samozřejmě medaile).
Vybíralo se nejen podle chuti a vůně, ale důležitý byl i vzhled koláčů a také náročnost jablkových dobrůtek.
A protože období jablíček je právě teď, nabízím vám některé soutěžní recepty k vyzkoušení. Tyto recepty se podělily o první tři místa u VIP poroty.
Koláč, který zvítězil u VIP poroty a odbornou porotou byl zvolen za nejlepší tažený závin.
Jablkový závin maminky a Adélky
Těsto: 25 dkg hladké mouky, 2 dkg sádla, špetka soli, trochu horké vody.
Náplň: jablka, skořice, cukr, strouhanka, sádlo, popřípadě ořechy, rozinky.
Postup: Z mouky, sádla, soli a horké vody připravíme těsto. Těsto má být vláčné. Rozdělíme na tři díly. Každý díl tence rozválíme, pokapeme sádlem, posypeme strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí, cukrem, můžeme posypat i ořechy a rozinkami a znovu zaprášíme strouhankou. Svineme a dáme na plech. Pomažeme sádlem a pečeme v troubě na 230 °C.
Anna Staňková z Olšovce
Druhý nejchutnější koláč podle VIP poroty
Jablkové koláčky jak na svatbu
Suroviny: 1 balíček listového těsta (500 g), oloupaná jablka nakrájená na kostky, cukr
Postup: Těsto po částech vyválíme cca na 3 mm, rádlem nakrájíme čtverečky, do každého položíme kostku jablka, zabalíme do tvaru větrníku a střed dobře přitiskneme. Pečeme na vodou vypláchnutém plechu v troubě rozpálené na 230 °C. Upečené koláčky obalíme v mletém cukru.
Miluše Staňková z Lhotky
Třetí místo u VIP poroty a nejlepší z kynutých koláčů podle odborné poroty
Kynutý jablkový závin
Suroviny: 1 kg polohrubé mouky, 50 dkg rozpuštěného vlažného tuku, 3 žloutky, 1/2 lžičky soli a kvásek ze 3/4 až 1 litru vlažného mléka, 7 dkg cukru krupice a 1 kostky droždí (cca 42 g).
Jablková směs: 2 kg jablek, trocha másla, skořice a cukr podle chuti (může být i vanilkový cukr).
Postup: Ze surovin dobře vymícháme těsto a necháme kynout. Pak těsto rozdělíme na díly, rozválíme, potřeme připravenou jablkovou směsí a svineme. Závin potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na vymazaném plechu na 200 °C.
Jablková směs: nastrouhané jablíčka podusíme s trochou másla pod pokličkou za občasného promíchání. Přidáme skořici a cukr podle chuti, můžeme přidat i vanilkový cukr.
Další recepty z jablkových hodů v Olšovci najdete v rubrice Vaření . Stačí napsat do fulltextového vyhledávání "jablka" a můžete se pustit do vybírání, vaření i pečení.
Máte nějaký osvědčený recept na jablíčkové pochoutky? Podělte se s námi o něj a vložte ho do vaření.
Dobrou chuť přeje
Nový komentář
Komentáře
Ťapina: tak to vyzkouším
Ťapina: Tak to vyzkouším, vlastně jsem závin ještě nedělala.
Skořice normálně, soli taky, jenom se to musí dobře rozmíchat, aby někde nezůstala ležet.
Ťapina: ty brdo, to zní dobře, ale asi se to stou solí nesmí přehnat, ne? Taková větší špetka? A jak pak se skořicí?
Andula: Závin na slano neznám, ale mám fígl na závin, který není přeslazený. Když do jablek místo cukru dáš sůl, tak pustí šťávu a jsou sladké, aniž bys přidávala kalorie navíc.
Landriel: jablečný závin na slano???
Jablečný závin má u nás rád každý. A na slano taky. Jinak ještě z jablek dělávám kompot nebo jsou dobrá i pod pečenou kačenu.
štrůdl můžu
A vlastně všechno s jablky
Zajímavé recepty.
Jabka mám nejraději čerstvá. Na buchty si moc nepotrpím.
Na jablka mám alergii,ale děti s chlapem je milují,takže díky za recepty,alespoň nějaká změna.
Paráda,už vím co zítra upeču.
Jen škoda, že letos byla celá úroda asi košík jablek.
debi: ale to asi budeš muset vynechat ty oříšky, ne?
Tak ten prvni zavin rozhodne beru,nejen ze kopiruji do auditka pro alergiky na vajicko,ale hned jak bude chvilka zkousim!!! Vypada naramne a cela rodinka po zavinu prahne.
Jinak musim dodat,ze dortik Mokry pes,o kterem tady byla zminka , je opravdu dobry. A to jsem ho delala bez detskych piskotu-se kterymi by byl urcite jeste chutnejsi-ale z celozrnnym piskotkem.Taky dobre,ale pro lidi,kteri jsou na tyto mouky alespon trochu zvykli.
Mňam závin, u nás nevydrží do druhého dne
marcellina*: není zač, pak písni, jak vám to chutnalo, budete se
určitě
Sunnynko Mokryho psa znam, ucili nas ho uz na zakladni skole (a to je nakej ten patek
) a na dalsi receptiky z jablicek se moc tesim
vládík: diky moc, to prave potrebuju
petro, právě ten recept na nepečený dort byl z téhle soutěže a jmenuje se Mokrý pes