rajcata

Máte-li to štěstí a vlastníte zahrádku nebo alespoň pár truhlíků na balkoně, nepochybně bychom mezi rostlinkami, o které se pravidelně staráte, našli také tu s latinským názvem Solanum lycopersicum. Je to dvouděložná jednoletá rostlina z čeledi lilkovitých, jejíž větvená lodyha může dosáhnout až čtyř metrů. Plodem této rostliny je bobule, které měří po dozrání několik centimetrů v průměru a má typickou červenou barvu. Nemluvíme samozřejmě o ničem jiném než o rajčatech, jejichž místo v kuchyni je zkrátka nenahraditelné.

Není bez zajímavosti, že rajče je vlastně ovoce, alespoň po botanické stránce. Proč ho tedy považujeme za zeleninu? Když zapátráme v historii, zjistíme, že o tom rozhodl soud. Bylo to v roce 1893, kdy o zařazení rajčete rozhodoval Nejvyšší soud Spojených států. To, co se nám dnes může zdát jako banální spor, tehdy mělo především ekonomické opodstatnění. Na ovoce se tehdy nevztahovala dovozní cla, kdežto na zeleninu ano. A soud vynesl verdikt, že rajče je zelenina.

Rajská jablíčka začali pěstovat už 200 let před naším letopočtem Inkové. K nám se z latinské Ameriky (stejně jako brambory) dostala v 16. století, ale k masovému rozšíření po Evropě došlo až v 19. století a na našem území se začala ve větším pěstovat až po první světové válce. Dnes se rajčata mnoha odrůd, velikostí a barev řadí mezi nejrozšířenější zeleninu na světě. Ročně se ve světě vypěstuje na 125 milionů tun rajčat, přičemž největšími světovými producenty jsou Čína, USA a Turecko.

Rajčata mají i své rekordy. Například největší rajčatový keř vyrostl v Anglii. V roce 2000 naměřili délku 19,8 metru. Z nejplodnějšího keře sklízeli na Floridě a sklidili z něj 32 tisíc plodů. A největší plod sklidil v USA jistý Gordon Graham – jeho rajče vážilo 3,5 kilo.

Rajčata pro zdraví

Rajská jablíčka, která obsahují 94 % vody, mají příznivý vliv na naše zdraví. Důležitý je obsah vitaminů B, C , E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek, například železo a karoten. Jsou neobyčejně bohatá na draslík, hořčík, sodík a vápník. Jsou cenným zdrojem chlóru a fosforu a obsahují též menší množství křemíku. Dále obsahují biotin, který prospívá pokožce, vlasům a nehtům, kyselina listová podporuje krvetvorbu, tyramin působí na hladké svalstvo a zlepšuje náladu. Velmi důležitým spojencem pevného zdraví je i známý přírodní antioxidant lykopen, jehož účinky se nejlépe projevují při tepelném zpracování rajčat. O lykopenu se v poslední době stále více hovoří z toho důvodu, že podle posledních studií napomáhá snižovat riziko vzniku některých druhů rakoviny (nejčastěji se hovoří o rakovině prostaty) a srdečních chorob.

Rajčata by měla mít čestné místo i v našich lékárničkách. Zlepšují náladu, působí močopudně, pomáhají při zácpě, při ateroskleróze, podporují tvorbu hemoglobinu, posilují srdce, působí proti revmatismu, podporují spánek, chrání sliznici a pomáhají při tukové degeneraci jater.

Rajčata pro zábavu

La Tomatina

Rajčatová bitva La Tomatina nebo též Guerra roja  (červená válka) je španělský zvyk. Poněkud svérázná rajčatová slavnost probíhá každoročně ve městě Buňol čtyřicet kilometrů za Valencií. Městečko má asi devět tisíc obyvatel, na La Tomatinu navíc přijíždí asi třicet tisíc.

Koná se každou čtvrtou srpnovou středu a začíná v poledne. Bitvu zahájí a o hodinu později také ukončí výstřel. První La Tomatina údajně proběhla v roce 1945. Jedna legenda hovoří o muzikantovi, který hrál tak mizerně, že po něm lidé na ulicích začali házet rajčata. Podle jiné zase parta místních výrostků na náměstí rozbila výlohu zelinářství a na majitele zaútočili jeho vlastními rajčaty a další hovoří o bitce pubertálních školáků.

Kdo by čekal bitvu dvou znepřátelených stran, byl by zaskočen. Jde především o zábavu, při níž se vrhá každý na každého. La Tomatina, ač se to nezdá, má svá pravidla. Například vrhat se může jen rajčaty. Žádná jiná zelenina se na „bitevní pole“ nesmí dostat. Vrhač nesmí hodit dalším rajčetem, dokud to předchozí nedopadne. Než rajče po někom hodí, musí ho (samozřejmě to rajče) rozmačkat v dlaních, aby zásah nebyl bolestivý. Doporučený oděv: Oblečte se pokud možno co nejméně, doporučují se plavky (někteří však nemají téměř nic). Nezapomeňte na plavecké brýle, aby se vám tomatová šťáva nedostala do očí.

valPozor soutěž!

Pokud jste tedy i vy milovníky rajčat a to zejména jako labužníci a kulináři, máme pro vás zajímavý tip!

Připravili jsme pro vás krásnou soutěž, která nyní probíhá zde: //zena-in.cz/clanek/valfrutta.

 Pokud vás baví vaření, můžete v naší soutěži vyhrát zajímavý kurz srpnového vaření dle vlastního výběru v hodnotě 3500 Kč a dárky v podobě výrobků Valfrutta - jistě je znáte, jsou to rajčata zpracovaná v den sklizně v různých podobách, aby usnadnila vaše vaření - rajčatové pyré, krájená rajčata, rajčata s bylinkami atd.

pkiSoutěžní úkol je jednoduchý. V době trvání soutěže si kupte jakýkoliv výrobek Valftutta, vyfoťte jej a následně tento snímek vložte do soutěžního fotoalba. Stačí jedna fotografie. Co by na ní mělo být? Jednoduše vaše pojetí Valfrutty. Například Valfrutta v nákupním vozíku, v košíčku, v tašce, na stole, v ledničce... Je to jen na vás! Nejedná se o žádné umění, výběr vítězných snímků bude náhodný, aby měli všichni stejnou šanci.

Soutěž bude ukončena 31. 7. Ve třech týdnech rozdáme krásné ceny: v daném týdnu vybereme dvě z vás, které získají srpnový kurz vaření dle vlastního výběru v hodnotě 3500 Kč a další tři budou oceněny balíčkem s výrobky Valfrutta, které pak můžete hned vyzkoušet při přípravě nějakého pokrmu.

Soutěž má jednu podmínku. Kromě soutěžní fotografie se vybraní výherci musí prokázat účtem, který bude dokladovat nákup libovolného výrobku Valfrutta v období trvání soutěže - od 6. 7. do 31. 7. 2009.

Navnadili jsme vás? Zapojte se do soutěže co nejdříve, ať máte možnost vyhrát! //zena-in.cz/clanek/valfrutta.

Reklama