O prospěšnosti jablek na lidské zdraví jistě není pochyb. Ale než je sníte, můžete si z nich vyrobit krásnou dekoraci. Jablíčka vypadají hezky na míse, ale i ve váze, na věnci, jako svícen. Inspirujte se a zkuste si něco podobného vyrobit
Podzim patří jablkům. Některé odrůdy jsou už dávno zpracované, jiné ještě čekají na stromech. Možná už máte uskladněné zimní odrůdy, nastrouhaná a zavařená jablíčka na štrůdl, některá jste třeba usušili, nebo zmoštovali. Ale to zdaleka není všechno. Ještě se najde mnoho dalších způsobů, jak toto úžasné a na pohled krásné ovoce zužitkovat.
Třeba na podzimní výzdobu. Nevydrží sice dlouho, ale za tu parádu, kterou nám udělají v bytě, jistě stojí.
Pro tento účel se nejlépe hodí drobnější a hezky vybarvené plody s delší trvanlivostí. Stačí jablíčka padaná, kterých nám není tolik líto. Třeba „panenčata“. Mají pevnou slupku, tak snadno se nezkazí, a když je vyleštíte, nenajdete krásnější. Nesmí být ale natlučená, ani nahnilá.
Kde všude se dají jablíčka využít?
- jako ozdoba stolu při slavnostní příležitosti
- součást kytice, nebo podzimního aranžmá v truhlíku
- ozdoba svícnu
- ve věnci
Našla jsem vám spoustu inspirace, jak jablíčka využít k podzimnímu zdobení. Podívejte se do fotogalerie.
Líbí se vám? Vyzkoušíte něco podobného?
Foto: facebook love for all seasons, Facebook country living magazine
Čtěte také:
- Co s padavkami? Vyrobte z nich křížaly a máte zdravé mlsání na zimu
- Dýně kam se podívám, co s nimi jen udělám?
Nový komentář
Komentáře
Moc pěkné

, jen nevím, jak to udělat, aby jablíčka v dekoraci vydržela co nejdéle.
moc hezké ;) díky za inspiraci
Boros — #30Na naše poměry jich bylo "dost", protože loni nebylo vůbec nic, ale tím suchem byla jablíčka malá, ale do bedýnek jsem něco také nasbírala. Jsou sice menší, ale sladká.
gerda — #16 Ty se máš....já bych si natrhala, já obcházím v okolí kdejaký ovocný strom, ale letos bylo málo jablek. něco jsme nasbírala (neboj, do cizích zahrádek nelezu, jen to, co je na městském pozemku nebo za plotem), ale jablíčka byla tím suchem tak malá a nebylo jich moc. ´Mirabelek bylo podstatně více, ale taky takové malé blechy. jen obalené pecky- prostě to sucho a vedro.....Jablka miluju, chodím na ně raději do tržnice než do supermarketu, ale ani v té tržnici jich moc nemají.
slávenka — #26 Tady bylo jablek velmi poskrovnu, šíleně zasychaly. A byla malá, jenže i ta malá už jsou dávno ze stromů.
peetrax — #28 Myslíš,ten "můj šeredný šedý kýbl"?
Já na ty dekorace moc nejsem, ale tady se mi líbí úplně všechny. A kýbl taky.
gerda — #22 pokud kolem toho člověk jde, tak to vidí spíš shora, tím pádem by měl být kýbl neutrální a nerušit. Já bych to tomu kýblu i odpustila.
Letos jsme těch malých jablíček měli opravdu na zahradě dost, tak možná něco vymyslím a určitě se budu inspirovat ve fotogalerii...
kobližka — #24no právě...jsem dumala....Rakousko, a to nemají nic lepšího?
gerda — #22 Možná,že jsem to blbě nafotila,soustředila jsem se na ta jablíčka,ale fakt to nebyl žádný šeredný kýbl
Trojka je jednoduchá-krásná a desítka mě úplně dostala, to je nádhera
kobližka — #20tak dekorace je opravdu pěkná, akorát nechápu, proč je to v tak šeredném šedém kýblu
- naozaj, zvonku to tak vyzerá
- ale líp by se to podle mě vyjímalo v nějaké nižší keramické terakota nádobě.
krásné dekorace
To je nádhera
a ta trojka je naprosto ve své jednoduchosti dokonalá.
V Rakousku jsem nedávno viděla také zajímavé využití malých jablíček
ToraToraTora — #17 gerda — #15 řeřicha — #11 Teď jde o to, jestli řeřicha fakt myslí kdouloň a nebo je to kdoulovec, který roste téměř všude ve městě, v parku atd. Kdoule z kdouloně je k jídlu, plod kdoulovce ne.
řeřicha — #11promiň mi špatný odkaz, zůstal mi viset ten na italský jídelní lístek
tady je oprava
http://www.labuznik.cz/recept/kdoulovy-nebo-hruskovy-starodavny-syr-od-me-babicky/
řeřicha — #11 Já ti dám na ozdobu....šup s nimi do prádelníku a uvidíš, k čemu je kdoule dobrá. Té vůni se nic nevyrovná.
A jinak jak říká gerda, dřív se z toho dělala marmeláda, sirupy, kompoty a pod. Kupodivu je to poměrně zdravé ovoce. Dřív byly kdouloně běžnou součástí ovocných zahrad našich babiček a dnes se opět vrací.
Teď jsem byla venku a míjela jsem strom staré jabloně, úplně je obsypaná malými červenými jablky. Spousta je i pod ní, ale kdyby se to natrhalo...jinak to zůstane pro ptáčky. Naše sídliště je v zeleni, nemusela bych chodit daleko.
řeřicha — #11k jídlu jsou, ale příprava je složitá. Musí se nechat přejít mrazem a pak se z nich připravuje třeba kdoulový sýr.
http://www.olivanera.cz/cs/jidelni-listek
marmelády, želé...dnes už to ale dělá málokdo, on totiž málokdo kdoule na zahradě má. Stejně jako třeba mišpule.