kolac1.jpg (718 KB)Foto: Šárka Škachová

Koláčový korpus je z křehkého máslového těsta, jablka restovaná na másle s třtinovým cukrem a kapkou alkoholu, nechybí ani máslová drobenka. "Koláč na neděli přeci nemůže být ošizený", říká Šárka Škachová, autorka receptu.

Přidala navrch ještě tmavé hrozinky a ořechy.

Suroviny

Křehké máslové těsto

  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g másla

Ovocná náplň

... podle toho, co máte zrovna doma. 
Šárka použila: Jablka neloupaná, pokrájená na měsíčky, na másle restovaná, s trochu třtinového cukru, lžičku citrónové šťávy a špetkou strouhané kůry, kapkou alkoholu (calvados, rum, brandy, koňak, cider - podle chuti a vůně se hodí všechno), hrst hrozinek a ořechů.

Drobenka

  • máslo, cukr a mouka

kolac2.jpg (581 KB)

Foto: Šárka Škachová

Koláčovou formu vymazat máslem a vysypat jemnou strouhankou nebo polohrubou moukou.
Vyložit těstem, vytvarovat vyšší okraje, propíchat na několika místech vidličkou a přidat prochladlou jablečnou náplň. Kdyby náplň byla příliš mokrá, ještě trochu vyrestujeme tekutinu nebo na těsto vysypeme špetku strouhanky, která přebytečnou tekutinu vsákne.
Podle preference posypat drobenkou z másla, cukru a mouky. My ji rádi, tak nešetřím. V horké troubě vytopené na 180 °C peču 35 až 40 minut.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Alsaský jablkový koláč

4.jpg (53 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Podzimní koláč s jablky a hruškami

5.jpg (105 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

6.jpg (1.60 MB)

Foto: Sage

Reklama