Foto: Sage
Doba přípravy: 40 min plus 45 min pečení
Suroviny:
Koláč
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
- 80 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 100 g másla
- 250 g tvarohu (kostka)
- trochu másla a polohrubé mouky na vysypání formy
Jablečná směs
- 40 g rozinek
- 1 lžička skořice
- 3 ks jablek
Drobenka
- 10 g másla
- 50 g cukru
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g odšťavněné dužiny z jablek – TIP na zpracování dužiny z jablek
V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko a vypracujte těsto.
Formu na koláč (26 cm) vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Do formy si dejte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete až do krajů. Vytvoří se vám tenká vrstva těsta, která během pečení krásně vyskočí. Na rozprostřené těsto rovnoměrně rozetřete tvaroh.
V další misce si smíchejte na drobné kostičky nakrájená jablka se skořicí a rozinkami. Jablečnou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto potřené tvarohem.
Na drobenku budete potřebovat odšťavněnou dužinu z jablek. Jablka si nejprve důkladně umyjte. Jablka odšťavníme v odšťavňovači. Nemusíte je půlit, díky velkému plnícímu otvoru je můžete házet vcelku. K dužině přidejte cukr, polohrubou mouku a máslo. Vše důkladně promíchejte a vznikne vám krásná drobenka na koláč.
Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 minut.
Po upečení dejte koláč vychladnout.
Přejeme dobrou chuť!
Jablka a hrušky ve sladkých podzimních dezertech
Jablečný koláč s medovo-ovesným křupáním
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová, Sage
Nový komentář
Komentáře
V tomto koláči je na můj vkus málo náplně, jedině, že by to byla obr velká jablka. Asi mám raději štrúdl, linecký koláč, obrácený koláč apod. Jen mě moc neuchvátily Hraběnčiny řezy.
jablečné koláče, štrůdlíky a jiné mám moc ráda.