Foto: Sage

Doba přípravy: 40 min plus 45 min pečení

Suroviny:

Koláč

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 100 g másla
  • 250 g tvarohu (kostka)
  • trochu másla a polohrubé mouky na vysypání formy

Jablečná směs

  • 40 g rozinek
  • 1 lžička skořice
  • 3 ks jablek

Drobenka

  • 10 g másla
  • 50 g cukru
  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g odšťavněné dužiny z jablek – TIP na zpracování dužiny z jablek

V míse si smíchejte hladkou mouku s kypřícím práškem, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko a vypracujte těsto.
Formu na koláč (26 cm) vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Do formy si dejte těsto a rovnoměrně jej rozprostřete až do krajů. Vytvoří se vám tenká vrstva těsta, která během pečení krásně vyskočí. Na rozprostřené těsto rovnoměrně rozetřete tvaroh.

V další misce si smíchejte na drobné kostičky nakrájená jablka se skořicí a rozinkami. Jablečnou směs rovnoměrně rozprostřete na těsto potřené tvarohem.

Na drobenku budete potřebovat odšťavněnou dužinu z jablek. Jablka si nejprve důkladně umyjte. Jablka odšťavníme v odšťavňovači. Nemusíte je půlit, díky velkému plnícímu otvoru je můžete házet vcelku. K dužině přidejte cukr, polohrubou mouku a máslo. Vše důkladně promíchejte a vznikne vám krásná drobenka na koláč.

Hotovou drobenku nasypte rovnoměrně na koláč a dejte jej péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Pečte 45 minut.
Po upečení dejte koláč vychladnout.

Přejeme dobrou chuť!

Jablka a hrušky ve sladkých podzimních dezertech

Vídeňský jablečný závin

strudl6.jpg (167 KB)

Hruškovo jablečný koláč

kolac.jpg (52 KB)

Jablečný koláč s medovo-ovesným křupáním

kolac_1.jpg (70 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová, Sage

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama