Podzim je tu a s ním i jablečná sezona. Jablko patří mezi nejběžnější ovoce, ale stále vás může v mnohém chuťově překvapit. Nabízí totiž nepřeberné množství zpracování od moštu, kompotu a koláče přes méně známé čatní až po čím dál více oblíbenou kombinaci masa a jablek. Klasický štrúdl nikdy nezklame, ale zkuste se inspirovat i novými recepty, které spolu s dalšími více či méně známými jablečnými recepty naleznete také na tescorecepty.cz.
Jablečná pochoutka pro diabetiky
Suroviny:
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce mléka
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce mletých lískových oříšků
- máslo na vymazání
Na potření:
- 1 vejce
Náplň:
- 1 kg jablek
- 8 tablet náhradního sladidla
- 1 lžíce horké vody
- ½ lžičky skořice
Formu na koláč vymažeme máslem. Mouku společně s práškem do pečiva prosejeme. Máslo necháme změknout, aby se nám s ním lépe pracovalo. Mléko vyšleháme s vejci a smícháme ho se směsí prášku do pečiva a mouky. Nakonec přidáme máslo. Pokud bude těsto příliš tuhé, přilijeme do něj mléko. Těsto necháme v lednici 30 minut odpočinout. Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kousky. V lžíci teplé vody rozpustíme sladidlo. Jablka smícháme s rozpuštěným sladidlem, vanilkovým pudingem a skořicí. Těsto rozdělíme na tři části. Dvě části spojíme a vyválíme dle velikosti formy, ve které budeme jablka péct. Těsto zaprášíme oříšky a poklademe na něj jablečnou směs. Zbytek těsta vyválíme, nakrájíme na plátky a poklademe na jablka. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 40 minut. Hotový koláč necháme vychladnout.
Nový komentář
Komentáře
My jablka např do štrúdlu nesladíme vůbec - a to nejsme diabetici.
Technická - v seznamu surovin není puding, v popisu se s ním počítá - jak to tedy je?
jablíčka mám nejraději