633d44083d004obrazek.png
Foto: Ivka z Cat & Cook

Na 2 porce

  • 300 g česrtvých lesních hub
  • 150 g vychlazeného másla
  • 1 šalotka / malá cibule
  • 260 g rýže Carnaroli / Arborio / Vialone Nano
  • 200 ml kvalitního bíléh vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 130 g sýru Parmigiano Reggiano
  • 1 stružek česneku
  • 1 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

V menším rendlíku rozehřejte olivový olej a přidejte očištěné a na středně velké kusy nakrájené houby. V tuto chvíli jde především o to, aby se z nich vypařila voda. Tím se zvýrazní jejich chuť. Až budou houby pěkně krémovité, dejte je stranou na pozdější použití.

V hrnci rozpusťte 50 g másla a 2 lžíce extra panenského olivového oleje. Máslo zajistí delikátní chuť a olej pomůže dosáhnout vyšší teploty při restování cibulky, tím pádem se máslo nepřepálí. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěňte - pouze do sklovata. Poté přisypávejte rýži - asi natřikrát, aby se vždy nejdříve spojila s tukem a cibulkou. Pozor, nikdy ji neproplachujte, škrob v rýži je potřeba na vytvoření krémové konzistence. Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol. To poznáte tak, že už ho z pokrmu neucítíte. Poté začněte pomalu přidávat horký vývar, po 1-2 sběračkách. Pamatujete, že od risotta nesmíte nikdy odejít a musí se vařit na vysokém plamenu. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujte, dokud není rýže ještě lehce tvrdá. V této chvíli přidejte houby. Promíchejte a přilijte další naběračku vývaru.

Česnek nakrájejte na plátky, přidejte špetku soli a utřete špičkou nože. Petrželku nasekejte najemno a s česnekem přidejte do hrnce. Nyní by mělo být risotto uvařené na skus. Než ho sundáte z plotny, mělo by v něm být celkem dost tekutiny. Podle potřeby tedy přidejte ještě vývar a odstavte z žáru. Přisypte na kostičky nakrájené chladné máslo (zbylých 100g), najemno nastrouhaný parmezán a energeticky míchejte, dokud nevznikne krémové risotto. Podle potřeby osolte a jen lehce opepřete. Přikryjte pokličkou a nechte 3 minuty odpočinout. Servírujte v hlubším talíři a ozdobte čerstvou petrželkou a nastrouhaným parmezánem.

TIP od Ivky z Cat & Cook: Pokud budete mít na houbové risotto chuť i mimo sezónu, můžete použít houby sušené nebo mražené. Sušené před smažením namočte na 20 minut do horké vody a poté vyždímejte. Mražené řádně propláchněte pod tekoucí vodou.

Více rad a receptů od Ivky najdete na www.catandcook.cz , Instagram: Catandcook.cz

Máme pro vás i další recepty s houbami:

Krémová houbová polévka

houby5.jpg (64 KB)Foto: Alena Kolaříková

Foto: Alena Kolaříková

Nebo zkuste výborné houbové crostini, bruschetty nebo prostě křupavé jednohubky s houbovou směsí

houby8.jpg (117 KB)Foto: Alena Kolaříková

Reklama