IMG_20191105_120224.jpg (74 KB)

Suroviny na dvě porce

  • cca 160 –180 g suché rýže vhodné na risotto 
  • 1–2 šalotky
  • máslo nebo olivový olej
  • 200 ml bílého vína
  • zeleninový vývar
  • 200 g sterilovaného hrášku Bonduelle
  • 4 jarní cibulky
  • kůra z 1 citronu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř
  • máslo
  • parmezán

Postup

Šalotku si nakrájíme na drobno. Snažíme se, aby kousky byly co nejvíce stejné, jinak se může stát, že část šalotky už bude lehce připálená a část ještě nebude správně zesklovatěná.

Nerezový hrnec, který byl měl mít silnější dno, dáme na plotnu, kterou jsme zapnuli naplno. Necháme ho zahřát a potom na něj vhodíme kousek másla nebo nalijeme olivový olej. Hned po rozpuštění másla, u oleje ihned po nalití, nasypeme šalotku.

Teplotu můžeme mírně ztlumit, ale ne moc. Šalotku smažíme, až nám zesklovatí.

Plotnu zapneme opět naplno a vsypeme k šalotce připravenou suchou rýži.

Mícháme a nepřestáváme. Rýže během smažení změní barvu, trvá to asi dvě až tři minuty. Po celou dobu opravdu nesmíme přestat míchat, aby se rýže a šalotka nepřipálily. V této chvíli osolíme a opepříme. 

Osmahnutou rýži zalijeme vínem. Opět při plně zapnuté plotýnce. A mícháme, čekáme, až se nám všechno víno z rýže odpaří a v hrnci už nebude žádná tekutina. Teď přišel čas na horký vývar. Ten jsme si už ohřáli v hrnci na vedlejší plotýnce a začneme ho přidávat k rýži.

Přidáme vždy tolik, aby byla rýže těsně pod hladinou. Zrníčka rýže nesmí čouhat ven, ale nesmí na nich být ani moc tekutiny. Protože když neodhadnete množství vývaru ke konci vaření risotta, tak se může stát, že budete čekat, až se tekutina vstřebá, aby risotto nebylo moc řídké, a mezitím se vám rýže rozvaří. Proto vždy přidáváme po jedné naběračce, potom nezapomínáme míchat a necháme vždycky přidanou tekutinu vstřebat do rýže a až následně přidáváme další naběračku.

Nezapomínejte průběžně ochutnávat.

Pokud pokrmu chybí sůl, dosolte co nejdříve, aby se vstřebala i do rýžových zrníček, a nejen do omáčky.

Ihned poté, co přidáte první vývar, přidejte také šťávu z poloviny citronu a také polovinu citronové kůry. Tu nastrouhejte spíš nahrubo.

Asi v polovině vaření, to je zhruba po deseti minutách od vlití prvního vývaru, přidejte na kolečka nakrájené jarní cibulky. Bílou i zelenou část. Trochu zelené cibulky si nechejte na ozdobení.

Asi po 20 až 25 minutách by mělo být risotto hotové. Jestli už můžete přestat s vařením, zjistíte jedině ochutnáváním a zkoušením, je-li rýže už dost měkká. Neměla by určitě být příliš rozvařená. Teď vmíchejte hrášek, promíchejte a minutu prohřejte.

Přichází finální dokončení našeho mistrovského díla. Hotové risotto odstavte z plotny. Připravte si vychlazené máslo, několik kousků, a nastrouhaný sýr. Tyto dvě suroviny přidejte do hrnce a intenzivně míchejte, dokud se máslo i sýr nerozpustí. Risotto se tímto ještě zahustí a dochutí. Ihned dáváme na vyhřáté talíře.

Zespodu talíře bychom měli několikrát pořádně bouchnout dlaní a správně připravené risotto se vám po talíři krásně rozleje.
Nahoru ozdobíme parmezánem, zelenou cibulkou a citronovou kůrou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Italské rizoto třikrát jinak

Chřestové risotto s mořskými plody

risotto.jpg (275 KB)

Italské risotto se salsicciou

DSC_1929.jpg (160 KB)

Houbové risotto

59edf081eec64obrazek.jpg

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková