Pokrm mnoha tváří, každý ho dělá trochu jinak a z jiných surovin. Rizoto je ale populární právě proto, že si ho každý připravuje po svém. Tento rýžový pokrm má kořeny v mnoha světových zemích jako v Itálii, ve Španělsku v podobě ikonické paelly, v Portugalsku nebo v oblasti Balkánského poloostrova. Každé rizoto se navíc připravuje z konkrétního druhu rýže. Například to italské si zakládá na druhu jménem Arborio z italské oblasti Piemont, přičemž tento druh rýže nese jméno města z provincie Vercelli. Na severu Itálie má tento druh krátkozrnné rýže ideální podmínky v podobě vlhkého a chladného klimatu a pěstuje se zde zhruba od 14.-15. století. Rýže Arborio je skvělá právě v tom, že vám s pomocí kvalitního vývaru dokáže vytvořit delikátní krémovou strukturu, která tvoří skvělý základ pro další ingredience. Vyzkoušet si to můžete například i v této variantě s celerem, rajčaty, rukolou a s novinkou v podobě Špenátovo-sýrového vegetariánského řízku značky Garden Gourmet z porfolia Nestlé. Jedná se o snadné a chutné jídlo, kterým si v tomto letním období odlehčíte svůj sezónní jídelníček! Tak nakupte kvalitní rýži, zeleninu a další potřebné ingredience a s chutí do přípravy! 

a7450994d66b1-obrazek.jpg

Ingredience: 

  • 2 balení vegetariánského Špenátovo-sýrového řízku Garden Gourmet  
  • 400 g celeru 
  • 100 g rukolového salátu 
  • 1 velká cibule 
  • 20 cherry rajčat 
  • 300 g rýže Arborio 
  • 2 lžíce čerstvých italských bylinek, nasekaných 
  • 2 stroužky česneku 
  • 90 g parmezánu, strouhaného 
  • 150 ml suchého bílého vína 
  • 800 ml zeleninového vývaru 
  • sůl a čerstvě namletý pepř 

Postup: 

  1. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a na středním ohni opékáme cibuli, česnek a rýži, dokud cibule lehce nezhnědne. Do směsi přilijeme bílé víno
  2. Mezitím omyjeme celer a nakrájíme jej na malé kousky. Přidáme ho k rýži spolu s čerstvými bylinkami a počkáme, až rýže zcela absorbuje vlhkost. Pořád vaříme na středním ohni. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a po troškách přiléváme vývar. Vždy před přidáním vývaru počkáme, dokud se předchozí vývar nevstřebá. 
  3. Mezitím si připravíme Garden Gourmet Špenátovo-sýrový řízek podle návodu na obalu. Rýže by měla být měkká, akorát na skus, tzv. al dente. Ochutnejte a případně dokořeňte. Do rizota vmícháme polovinu parmezánu. 
  4. Rizoto podáváme se Špenátovo-sýrovým řízkem a ozdobíme zbylým parmezánem a čerstvě mletým pepřem. 
TÉMATA:
RIZOTO