Jednoduchý korejský salát kimchi bývá nazýván nejzdravějším pokrmem světa. Je totiž doslova pohlazením pro střevní mikroflóru a dokáže posílit obranyschopnost. Zejména proto, že až 75 % z imunity člověka sídlí právě ve střevech.
Zdravá střeva rovná se větší odolnost
Kimchi je pikantní salát z kvašené zeleniny, který má tisíciletou historii. Obsahuje miliony probiotik, tedy živých bakterií, které pomáhají při trávení. Prospěšné bakterie je důležité doplňovat zejména v dnešní době plné stresu. Ten totiž působí, že jejich počet ve střevě klesá.
Čím více jich budete ve střevech mít, tím lépe budete odolávat nemocem. Zatímco prospěšné bakterie kimchi doplňuje, proti těm patogenním naopak bojuje. Tento pokrm může usnadnit život také lidem, které trápí zácpa, napomáhá totiž vyprázdnění.
- Mohlo by vás též zajímat: Fermentovaná zelenina: zdroj vitaminů, energie a prospěšných látek na celý rok!
Snižuje cukr i cholesterol
Korejská studiu poukazuje také na skutečnost, že konzumace kimchi na denní bázi pomáhá udržet hladinu cholesterolu a krevního cukru v optimální úrovni. Je tedy dobrým pomocníkem v prevenci srdečně-cévních onemocnění a také cukrovky.
Síla kimchi se projevuje také ve vztahu k potravinovým alergiím. Jedním z jejich příznaků je omezení dýchání, což dokáže kimchi snědené před požitím alergenu. potlačit. Pokud jste ale na nějakou potravinu alergičtí, raději to doma nezkoušejte. Tento efekt se stále ještě zkoumá.
Zaujaly vás pozitivní účinky korejského zázraku? Není nic jednoduššího než jeho sílu otestovat v praxi. Kromě asijské restaurace si ho můžete snadno připravit i doma.
Suroviny na 1 až 2 porce:
- 250 g pekingského zelí
- 1 mrkev
- 1 šalotka
- 1/4 čajové lžičky mořské soli
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 stroužek česneku
- 10 g strouhaného zázvoru
- špetka chilli
Postup:
Zelí nakrájejte na 2 až 3 centimetry široké proužky a v misce smíchejte se solí. Sůl rukama pořádně zapracujte. Osolené zelí namočte asi na dvě hodiny do slané vody, můžete nechat i přes noc. Poté ho důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, ale 1/4 šálku slané vody si nechte. V samostatné misce si smíchejte 1/4 šálku slané vody, sójovou omáčku, zázvor, česnek a chilli. Vytvořenou pastou spojte čistýma rukama se zelím, nakrájenou mrkví a šalotkou. Salát uzavřete do nádoby tak, aby se k němu dostalo co nejméně vzduchu a fermentujte asi dva dny při pokojové teplotě. V lednici vydrží asi měsíc.
Přečtěte si také:
Nový komentář
Komentáře
V Koreji jsem kimchi vyzkoušela a měla jsem tam i miso. Kimchi jsem si bez problémů zvládla udělat i doma, ale miso bych asi nevyrobila a přitom mi to tam tehdy chutnalo víc. Hlavně rozmíchané ve vodě. Dá se to někde rozumně sehnat i u nás?
Na co má to vaše kimchi všechno vliv ?
Vzhledem k tomu, že jsem se dívala na co všechno to má vliv, tak tomuto článku věřím. Zatím jsem teda ve fázi, kdy hledám odkud bych si ho objednala, tak snad se mi podaří nějaký najít.
To, co se píše v článku ohledně příznivých účinků na zdraví, mě velmi zaujalo. Opravdu je to taková super zdravá potravina? Nebo je to jenom nějaký reklamní trik?
Kimchi je moc dobré :)
Tak nevím, asi jsem blbá, ale nějak tomu nerozumím. Máme si nechat 1/4 šálku slané vody, ale potom smícháme šálek slané vody s ostatními surovinami. A také nechápu, kde se tam vzala ta červená barva, když se použije jen špetka chilli.