Jednoduchý korejský salát kimchi bývá nazýván nejzdravějším pokrmem světa. Je totiž doslova pohlazením pro střevní mikroflóru a dokáže posílit obranyschopnost. Zejména proto, že až 75 % z imunity člověka sídlí právě ve střevech.

Zdravá střeva rovná se větší odolnost

Kimchi je pikantní salát z kvašené zeleniny, který má tisíciletou historii. Obsahuje miliony probiotik, tedy živých bakterií, které pomáhají při trávení. Prospěšné bakterie je důležité doplňovat zejména v dnešní době plné stresu. Ten totiž působí, že jejich počet ve střevě klesá.

Čím více jich budete ve střevech mít, tím lépe budete odolávat nemocem. Zatímco prospěšné bakterie kimchi doplňuje, proti těm patogenním naopak bojuje. Tento pokrm může usnadnit život také lidem, které trápí zácpa, napomáhá totiž vyprázdnění. 

Snižuje cukr i cholesterol

Další výhodou kimchi je nízká kalorická hodnota spolu s velkým množstvím vlákniny, která zasytí. Obsažené antioxidanty například v podobě vitaminů A, B1, B2 a C bojují proti stárnutí. Z minerálních látek je obsaženo například železo, vápník či selen.

Korejská studiu poukazuje také na skutečnost, že konzumace kimchi na denní bázi pomáhá udržet hladinu cholesterolu a krevního cukru v optimální úrovni. Je tedy dobrým pomocníkem v prevenci srdečně-cévních onemocnění a také cukrovky.

Síla kimchi se projevuje také ve vztahu k potravinovým alergiím. Jedním z jejich příznaků je omezení dýchání, což dokáže kimchi snědené před požitím alergenu. potlačit. Pokud jste ale na nějakou potravinu alergičtí, raději to doma nezkoušejte. Tento efekt se stále ještě zkoumá.

Zaujaly vás pozitivní účinky korejského zázraku? Není nic jednoduššího než jeho sílu otestovat v praxi. Kromě asijské restaurace si ho můžete snadno připravit i doma.

Suroviny na 1 až 2 porce:

  • 250 g pekingského zelí
  • 1 mrkev
  • 1 šalotka
  • 1/4 čajové lžičky mořské soli
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • 10 g strouhaného zázvoru
  • špetka chilli

Postup:

Zelí nakrájejte na 2 až 3 centimetry široké proužky a v misce smíchejte se solí. Sůl rukama pořádně zapracujte. Osolené zelí namočte asi na dvě hodiny do slané vody, můžete nechat i přes noc. Poté ho důkladně opláchněte pod tekoucí vodou, ale 1/4 šálku slané vody si nechte. V samostatné misce si smíchejte 1/4 šálku slané vody, sójovou omáčku, zázvor, česnek a chilli. Vytvořenou pastou spojte čistýma rukama se zelím, nakrájenou mrkví a šalotkou. Salát uzavřete do nádoby tak, aby se k němu dostalo co nejméně vzduchu a fermentujte asi dva dny při pokojové teplotě. V lednici vydrží asi měsíc. 

Přečtěte si také:

Reklama