Přemýšlíte, jak v létě zchladit žízeň nejen sobě, ale i dětem? Přinášíme vám proto s projektem na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus několik jednoduchých, ale zároveň nápaditých receptů na letní drinky, jejichž základem je mléko, tvaroh, ricotta, zakysaná smetana a další produkty z mléka.

„Mléčné výrobky jsou jedním z pilířů vyvážené stravy. Jsou součástí výživy člověka již od mladší doby kamenné, protože jsou pro nás zdrojem plnohodnotných a dobře stravitelných bílkovin, minerálních látek a vitamínů,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.  „Mléko a produkty z něj mají prokazatelné příznivé účinky na náš organismus a v létě navíc dokonale osvěží.“

RECEPTY:

Borůvkový mls

Bílé plusčerstvé nebo mražené borůvky, cukr krystal, vanilkový cukr, zakysaná smetana, balení sýra ricotta (cca 250 g)

Borůvky podle chuti osladíme a prohřejeme. Zakysanou smetanu rozmixujeme s ricottou a vanilkovým cukrem na hladký krém. Dáme do pohárů a polijeme horkými borůvkami.

Tvarohový pohár s pudinkem

Bílé plus250 g tvarohu, sáček vanilkového pudinkového prášku, 250 ml mléka, 2-3 lžíce cukru, maliny

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme tuhý pudink. Ještě do horkého pudinku vmixujeme tvaroh. Polovinu směsi dáme do pohárů, nalijeme horké maliny (dle chuti ocukrujeme), pak dáme další vrstvu směsi. Pohár ozdobíme čerstvými malinami.

Krém s lesním ovocem

Bílé plus250 g ricotty, ½ l mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 1 sáček vanilinového cukru, 3 lžíce cukru, hrnek drobného ovoce (borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz), šlehačka

V trošce mléka rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Zbytek mléka přivedeme k varu a do vroucího mléka vlijeme pudinkovou směs. Vaříme 2 minuty. Ricottu dáme do mísy a po částech zašleháváme mírně vychladnutý pudink. Necháme téměř vychladnout a pak přidáme drobné ovoce.

Jahodové osvěžení (pro 3 osoby)

Bílé plus200 g jahod, 0,4 l mléka, 1 lžíce cukru, 2 kopečky vanilkové zmrzliny

Jahody omyjeme, odstraníme stopky. Mixujeme spolu s mlékem a cukrem asi minutu. Pak přidáme zmrzlinu a ještě krátce mixujeme. Podáváme ozdobené lístky máty nebo meduňky a kousky nakrájených jahod. Můžeme posypat nasekanými ořechy, mandlemi nebo műsli.

 Čokoládový dezert

Bílé plus250 g zakysané smetany light, 1 sáček šlehačky v prášku, 50 g roztavené hořké čokolády, směs ovoce (banán, mandarinka, ananas nebo směs lesního ovoce), hoblinky čokolády na ozdobení

Zakysanou smetanu vyšleháme spolu se šlehačkou. Polovinu směsi dáme stranou. Do druhé poloviny postupně přidáváme čokoládu. Do misek nebo pohárů dáme vrstvu tmavé směsi, vrstvu ovoce a zakončíme vrstvou směsi bez čokolády. Hotový dezert posypeme čokoládovými hoblinkami a ozdobíme lístky máty.

Mléčný koktejl ananasový

Bílé plus500 ml polotučného mléka, 100 ml ledově vychlazeného mléka na vytvoření pěny, 1 malá plechovka kompotovaného ananasu, šťáva z citrónu, moučkový cukr na dochucení, led

Ananas rozmixujeme s trochou mléka a citrónovou šťávou. Doplníme mlékem, ledem a ještě promixujeme. Nápoj nalijeme do vysokých sklenic a ozdobíme snítkou máty.

Papája-zázvorové smoothie

Bílé plus2 ½ hrnku papáji nakrájenou na kousky, 1 hrnek ledu, 2/3 hrnku nízkotučného bílého jogurtu, 1 polévková lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 polévková lžíce medu, šťáva z 2 citrónů, 16 lístků čerstvé máty

Všechny ingredience kromě máty rozmixujeme a dozdobíme právě lístky máty.

Jogurtová zmrzlina

Bílé plus1 velké balení bílého jogurtu, 1 kelímek smetany ke šlehání, 400 g ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr

Ušleháme šlehačku. Jogurt rozmixujeme spolu s ovocem a cukrem. Lehce vmícháme šlehačku. Pro přípravu zmrzliny je nejlepší zmrzlinovač, pokud jej nemáte, je nutné během chlazení směsi ji několikrát promíchat, aby se netvořily krystalky.

Více zajímavých informací a inspirativních receptů naleznete na www.bileplus.eu.


bílé plus

O projektu Bílé plus:

Účelem projektu Agrární komory ČR Bílé plus v letech 2014-2016, který navazuje na podobný projekt, realizovaný v období 2011-2013, je podpořit spotřebu mléka a mléčných výrobků v ČR a nově i SR. Projekt Bílé plus je podporován z prostředků Evropské unie a České republiky. Financování je rozděleno v poměru 50% EU, 30% ČR a 20% z vlastních prostředků AK ČR. Více informací na www.bileplus.eu

Bílé plus

TÉMATA:
GASTRONOMIE