Je tak trochu podobná brusince, se kterou je i příbuzná – patří do čeledi vřesovitých. Nevysoká (cca 10 až 20 cm), půdokryvná rostlina s lesklými, zeleným lístky, které se na podzim barví do červena, ale neopadávají, pochází ze Severní Ameriky. Pěstovat ji ale můžete i v našich podmínkách. V létě ji ozdobí bílé kvítky podobné těm na konvalinkách, aby se z nich na podzim staly poměrné velké, červené plody. Ty jsou velmi aromatické a také jedlé.
Léčí, osvěžuje i chutná
Dnes libavku bylinkáři používají také k úlevě od artritidy, zánětu sedacího nervu, výronu nebo svalové bolesti. Z listů bylinky se vyrábí i léčivý nápoj známý v Americe pod názvem „Horský čaj“. Díky jemně mentolové vůni listů i plodů Indiáni libavku využívali také jako zubní pastu pro osvěžení dechu. Dodnes je olej z ní přidáván do zubních past, žvýkaček nebo některých nápojů.
- Výhodou aromatického oleje z bylinky jsou také repelentní účinky.
- Plody libavky můžete konzumovat zasyrova i vařené, přidat je do koláčů, ale také třeba do džemu.
Jak libavku pěstovat?
Čtěte také:
- Okořeňte si život, vypěstujte si doma vlastní pepř
- Bobkový list už nekupujte! Vypěstujte si vavřín, ať máte koření i léčivku po ruce
Nový komentář
Komentáře
Moc pěkná kytička a ještě léčivá.
Vůbec jí neznám
Pěkná rostlinka...už jsem ji v květinářství zahlédla...
Tuto rostlinku neznám, ale využití je skvělé.