Fanoušci švédských masových kuliček už nemusí truchlit. Ikea sice ještě nějakou dobu neotevře, ale její manažeři se rozhodli, že zveřejní recept. Všichni si je nyní mohou uvařit doma. Šestikrokový recept byl zveřejněn ve stejné formě, v jaké dostávají zákazníci manuály k sestavení nábytku.

„Manuál“ zahrnuje i recept na slavnou švédskou smetanovou omáčku. Recept na masové koule je jen z osmi ingrediencí, dalších osm budete potřebovat na omáčku.

Víme, že některým lidem mohou naše masové kuličky chybět, proto jsme přišli s alternativou, díky které si můžete kuličky uvařit snadno sami ve své kuchyni,“ říká Ikea manažerka Lorena Lourido.

Foto: Ikea

Švédské masové kuličky Ikea: čtyři porce

Ingredience

Masové kuličky

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 250 g vepřového mletého masa
  • 1 cibule, jemně nasekaná
  • 1 stroužek česneku (drcený nebo mletý)
  • 100 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 5 lžic plnotučného mléka
  • sůl a pepř

Smetanová omáčka

  • 1 lžíce oleje
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice


Foto: Shutterstock

Postup

Masové koule:

Hovězí a vepřové maso a smíchejte. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přidejte mléko a vše dobře osolte a opepřete.
Tvarujte směs do malých kuliček. Umístěte je na talíř, přikryjte a uložte na dvě hodiny do chladničky (pomůže jim to udržet si tvar při smažení).
Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je horký, opatrně přidejte masové kuličky a smažte, dokud nejsou hnědé ze všech stran.
Potom je dejte do pekáče na pečicí papír a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C nebo 160 °C dalších 30 minut.

Švédská smetanová omáčka:

Na pánvi rozpusťte 40 g másla. Přidejte 40 g prosáté hladké mouky a míchejte dvě minuty. Přidejte oba vývary a pokračujte v míchání. Přidejte smetanu, 2 lžičky sojové omáčky a 1 lžičku hořčice. Přiveďte vše k varu a nechte omáčku zhoustnout.
Kuličky podávejte buď s krémovou bramborovou kaší, vařenými brambory, nebo s hranolky.

Reklama