Ideální je vypít alespoň 1,5 -2 l tekutin denně, v horku a při pohybu i více. Vhodnými tekutinami jsou stolní vody, ovocné čaje, zelený čaj, ředěné džusy. Do správného pitného režimu nepatří přemíra sladkých limonád, sladkých džusů, vhodné nejsou ani minerální vody.  Jak je to ale s pitím kávy, čaje obecně ale i mléčnými nápoji? Jak se k nim staví výživoví specialisté? To se dozvíte ve video seriálu Vím, co jím, kterým provází Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

káva

Káva při pravidelném pití nezvyšuje krevní tlak, naopak zdraví prospívá
Káva je nejčastěji konzumovaným nápojem s prokázaným léčebným účinkem. Kofein zvyšuje prokrvení mozku a jeho aktivitu. Je užíván i pro svůj povzbuzující účinek na metabolismus a spalování tuků jako součást léků na hubnutí. Po vypití šálku kávy dojde ke krátkodobému zvýšení krevního tlaku, nicméně při pravidelném pití se vytvoří tolerance a krevní tlak se nezvyšuje. Proto i lidé, kteří se léčí s vysokým krevním tlakem, si mohou 2 šálky kávy denně dopřát.

„Pravidelná konzumace kávy snižuje hladinu homocysteinu, zlepšuje stav cév, a tím zmenšuje riziko infarktu myokardu,” popisuje pozitiva pití kávy dietoložka Hlavatá. Pozitivní vliv pití kávy byl prokázán i v případě cukrovky 2. typu. Ukazuje se, že kofein obsažený v kávě zlepšuje využití glukózy ve tkáních a zvyšuje citlivost kávak inzulínu, a tím snižuje riziko diabetu. „V posledních letech byl také odhalen vztah mezi pitím kávy a snížením rizika Parkinsonovy choroby, nižším rizikem demence a vzniku Alzheimerovy choroby,” dodává Hlavatá.

Nadměrné pití kávy není bez rizika
Vysoký příjem kofeinu zvyšuje vylučování vápníku do moči a tím i riziko osteoporózy.
Pití kávy v dávce 3-5 šálků o objemu 150 ml (tj. ≤ 300 mg kofeinu) za den nepředstavuje žádné zdravotní riziko pro zdravé osoby, naopak přináší mnoho pozitiv pro zdraví. „Pokud ale vypijeme 5 šálků kávy za den, musíme být opatrní s jinými zdroji kofeinu, například s černým čajem,” varuje dietoložka.

Mléčné nápoje ke snídani či svačině
Mléčné nápoje jsou důležitou součástí výživy, zejména pro vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a dobře využitelného vápníku. Zvlášť příznivě působí na člověka zakysané mléčné výrobky - díky bakteriím mléčného kysání se štěpí část obsažené laktózy (mléčný cukr), takže tyto produkty jsou dobře snášeny i osobami s laktózovou intolerancí. V mírně kyselém prostředí se také lépe vstřebává vápník, obsažené bakterie ve střevě působí probioticky a optimalizují složení střevní mikroflóry.

Podle čeho vybírat mléčné nápoje, vám poradí Karolína Hlavatá s Petrem Havlíčkem ve videu.