kuřecí vývar s houbami

Dnešní polévku doporučuji spíš jako hlavní jídlo. Je totiž tak sytá, že po ní už dalších chod nezvládnete. Ale v létě vám to snad ani nevadí. Jedno rychlé a chutné jídlo stačí. Navíc když je z úžasných hub!

Rostou u vás? U nás tak trochu, mohlo by to být i lepší. Nebo možná neumím hledat. Taky chodím celkem pozdě :-) Už jsou asi vysbírané. Každopádně něco málo se najde a na polévku to stačí.

A když najdete více hub než já, určitě se inspirujte dalšími recepty na našem magazínu...

Suroviny

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • maso z vývaru
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • těstoviny do polévky
  • 100 g lesních hub
  • sůl, pepř, kmín a majoránka

Postup

Uvaříme si dobrý a silný kuřecí vývar. Scedíme, obereme maso, které nakrájíme na menší kousky a necháme stranou.

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme najemno pokrájenou cibulku. Po pěti minutách, kdy je lehce zlátnoucí, přidáme pokrájené houby. Opékáme asi dvě až tři minuty a přidáme mrkev a petržel, které jsme oloupali a nastrouhali na hrubém struhadle. Opékáme společně asi pět minut.

Zeleninu a houby v hrnci zasypeme moukou a důkladně promícháme, opékáme asi dvě minutky. Ochutíme solí, pepřem, kmínem. Zalijeme vychladnutým vývarem a opět důkladně mícháme, aby nám v polévce nevznikly hrudky. Polévku necháme asi půl hodiny vařit, občas mícháme. Chvíli před dovařením okořeníme majoránkou.

Mezitím, co se polévka vaří, uvaříme si těstoviny do polévky - nudle, malé mašličky, kapání, cokoliv. Po uvaření necháme okapat.

Do uvařené polévky přidáme těstoviny, promícháme a podáváme. Na talíři ozdobíme ještě zelenou petrželovou natí.

Dobrou chuť přeje Elly.

Houby? Máme pro vás další recepty...

těstoviny s houbami

kuře s houbami

houbový pekáček

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková