Minulý víkend jsem prožila v Beskydech, na Třeštíku. Všude kolem jen louky a hlavně lesy. Nejsem žádná houbařka, ale když jsem viděla po celý den proudit z lesa skupinky houbařů, nakazila jsem se taky. Nosili totiž košíky plné hub, opravdu plné, a nebyly nejmenší. 

Vydala jsem se tedy taky do lesa a přinesla si z něho dvě růžovky :-) Víte, jak jsem byla šťastná? Jako houbový neználek jsem je nejprve ukázala několika houbařům, aby mi potvrdili, že tyhle houby jsou opravdu jedlé. Když už jsem si je chtěla nakrájet a připravit si z nich klasickou smaženici, tak jsem si bohužel přečetla článek o starším páru, který se otrávil muchomůrkou tygrovanou.... Takže jsem zase byla na pochybách.

Houby jsem si nakone opravdu odhodlaně připravila a snědla. Pro jistotu sama, abych nikoho dalšího neotrávila.... a žiju!!!

Doufám, že vy jste lepší houbaři než já. Určitě ano, alespoň podle ankety, která probíhala na diskuzi V a ř e n í.
Tady se většina z vás (43 %) pochlubila, že houby sbíráte a že (na rozdíl ode mě) vždycky víte, co si nesete domů. 25 % z vás houby sice sbírá, ale občas má pochybnosti o tom, že sebranou houbu zná :-)

Ostatní čtenářky houby nesbírají. 15 % proto, že je pořádně nepozná (ale rády by sbíraly), 10 % čtenářek nemá houby vůbec rádo a 7 % má strach, že by se otrávilo.

Ještě mám pro vás jeden dobrý tip. Pokud se vám nechce do lesa na houby a máte rádi žampiony, jidášovo ucho, hlívu nebo třeba šii-také, kupte si v zahradnictví speciální substrát, ze kterého vám doma tyto houby porostou. Pochopitelně, že se o ně musíte trochu starat a dodržovat některé zásady pěstování, ale všechny podrobnosti jsou popsány u zakoupeného substrátu. Moje maminka už měsíc sklízí žampiony ve sklepě a je s tímto způsobem "houbaření" velice spokojená.

A co teď s nasbíranými (nebo ve sklepě sklizenými) houbami???

Krémová žampionová polévka
Suroviny:
350 g žampionů, 50 g másla, 30 g hladké mouky, 1/2 l slepičího vývaru, 1 kelímek smetany (250 ml), sůl, pepř.
Postup: Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme na rozpuštěném másle. Přisypeme hladkou mouku a důkladně promícháme. Zalijeme slepičím vývarem a vaříme asi 10 minut. Občas promícháme. Přidáme smetanu a zase asi 5-10 minut vaříme. Dochutíme solí a čerstvě mletým bílým pepřem. Můžeme podávat s kostičkami opečené housky.

V současné grilovací sezoně můžete nejrůznější houby také grilovat, třeba na špízu s masem a zeleninou nebo v alobalu.

Jedním z nejoblíbenější receptů našeho magazínu je Václavkový guláš od Sandy.

Houbový toast
Suroviny:
400 g oblíbených hub, 4 plátky toastového chleba, 200 ml šlehačky, kousek másla, trochu hladké mouky, sůl a pepř, 1 rajče, 4 plátky tvrdého sýra (eidam, ementál, gouda...), 4 plátky anglické slaniny.
Postup: Houby nakrájíme na plátky a podusíme na másle. Zasypeme trochou mouky, promícháme, aby nám nevznikly hrudky. Zalijeme smetanou, dochutíme solí a pepřem.
Krajíce toastového chleba nasucho opečeme (na pánvi nebo je vložíme do topinkovače) a položíme do zapékací formy nebo na pekáč. Na tyto krajíce navršíme houbovou směs. Na ni dáme na každý krajíček plátek rajčete, plátek sýra a nahoru plátek slaniny.
Pečeme v předehřáté troubě (200 °C) asi 10-15 minut.

Určitě vám nemusím připomínat, že houby jsou výborné taky na pizzu. Třeba taková pizza se šunkou, ananasem a žampiony...

Špagety s kuřecím masem a houbami
Suroviny:
500 g oblíbených hub, 1 balíček špaget (400 g), 300 g kuřecího masa, kousek másla, trochu hladké mouky, 300 ml smetany, sůl a pepř, eidam na posypání.
Postup: Nakrájíme houby na plátky, kuřecí maso na nudličky a podusíme na másle (přidáme i trochu vody). Zasypeme trochou hladké mouky, dochutíme a přilejeme smetanu. Mezitím si uvaříme špagety. Ty servírujeme na talíři, přelité houbovo-kuřecí směsí a posypané strohaným sýrem.

Houby jsou samozřejmě taky výtečným doplňkem k masu nebo z nich můžete připravit vynikající jemné omáčky.

TIP: Velice zajímavé články o houbách, ale také atlas hub nebo recepty najdete na stránkách www.houbar.cz , odkud jsou také některé fotky.       

O houbách na Žena-in.cz již vyšlo:
Jak konzervovat houby
Houbové hodování

Jaký je váš oblíbený houbový recept? A které houby máte nejraději?

 

               
TÉMATA:
SEZONA