Tyto marinády jsou určeny převážně na kuřecí, vepřová a hovězí masa.
Všechny níže uvedené ingredience smícháme, omyté, nakrájené maso na plátky či menší kousky vložíme do marinády a necháme odležet nejlépe do druhého dne.
Do marinády používáme slunečnicový olej či olivový olej, bylinky můžeme použít jak čerstvé, tak i sušené.
Hořčičná marináda:
4 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 1 lžíce kremžské hořčice, sojová omáčka, 5 stroužků česneku (prolisovat), čerstvá bazalka (nasekat), červená paprika, kari, sůl
Jogurtová marináda:
250 g bílého jogurtu, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce oleje, 1 lžička červené papriky, čerstvá bazalka (nasekat), sojová omáčka, sůl
Medová marináda:
2 lžíce oleje, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce medu, sojová omáčka, 3 stroužky česneku, cibule (najemno nakrájená), oregáno, bazalka, skořice mletá, sůl
Kari marináda:
250 g bílého jogurtu, 3 lžičky kari, 3 lžičky červené papriky, 1 lžíce oleje, sůl
Švestková marináda:
3 lžíce švestkových povidel, 2 lžíce dezertního vína (např. sherry), 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku (prolisovat), 1/2 chilli papričky, sojová omáčka, zázvor
Bylinková marináda:
4 lžíce oleje, pepř mletý, cibule (najemno nakrájet), 2 lžíce sojové omáčky, 2 stroužky česneku (prolisovat), čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), sůl
Meruňková marináda:
5 lžic meruňkové marmelády, 1 lžíce plnotučné hořčice, sojová omáčka světlá, citronová šťávy, 1 stroužek česneku (prolisovat), zázvor, pepř bílý, sůl
Česneková marináda s medem:
3 lžíce oleje, 5 lžic kečupu, 1 lžíce medu, cibule (najemno nakrájená), 4 stroužky česneku (prolisovat), petrželová nať a bazalka (nasekat), sojová omáčka, pepř, sůl
Marináda na divoko:
3 lžíce oleje, 1 lžička plnotučné hořčice, 1 lžíce kečupu, bobkový list a nové koření (namlít), sojová omáčka, červená paprika, pepř mletý, sůl
Exotická marináda:
1,5 dl pomerančového džusu, 1dcl bílého vína, 3 stroužky česneku (prolisovat), zázvor, sůl
Pikantní marináda:
4 lžíce oleje, citronová šťáva, čerstvá petrželová nať, bazalka, kopr, oregano (nasekat), 2 chilli papričky (najemno nasekat popř. nastrouhat), 3 stroužky česneku (prolisovat), bílý pepř, můžeme přidat i bílý jogurt
Pepřová marináda:
5 lžic oleje, 4 stroužky česneku (prolisovat), nahrubo namletý barevný pepř, sůl
Marináda z jablíček a česneku:
2 velká jablka (oloupat a najemno nastrouhat), 4 stroužky česneku (prolisovat), 2 lžíce oleje
Za výbornou inspiraci děkujeme Líbě.
Nový komentář
Komentáře
perfekní už se těším až vyzkouším
těším se
ukladam
Přesně takhle to vypadá i u nás v létě na chatě
to je na létě super:)
Zkopírováno...
letos jsme grilovaly už 3x tedka je počasí hrozné, tak už to nejde, kdy zase bude pěkně??
prerfektní mrinády,opisuji je
bles — #6 vyhrála jsem s hellmannsem tento týden rakletový gril. stačilo koupit jednu majolku, poslala jsem smsku a bylo. rozdávají spoustu cen každý den, takže je šance velká - určitě doporučuji to vyzkoušet - u nás je spotřeba velká, takže majolku i tatarku určitě spotřebujem 2x dřív než soutěž zkončí.
to jo
V sobotu jsem vyzkoušela medovou, jen jsem ji trochu obměnila - vynechala skořici, přidala koření, co dům dal - ale pochutnali jsme si!!
Pániiii, tolik marinád - tak některou asi v pátek vyzkoušíme, bude totiž grilovačka na oslavě narozenin... :-)
grilování mi chutná,jen grilujeme málo...musíme to napravit.
grilovani proste miluju, zrovna mam v lednicce maso pripravene k nalozeni a ted nevim, jakou marinadu vybrat...pak jeste zeleninku, pecivo a omacky k masu - prijde cela particka, tak asi sahnu po helmansu, je to rychle hotove
tak tohle je naprosto skvělý článek - grilujeme celé léto snad každý týden, takže taková švestková nebo jablíčková bude určitě pro nás novinka. já to vždycky spatlám dohromady, popřípadě koupím nějaké kupované - knorr atd. tohle je mnamka. kus flákoty, k tomu hromada čerstvé zeleninky a pak už jenom dresinky, grilovací omáčky a tak - dělám hodně doma, ale když nestíhám, tak koupím helmansky a je vystaráno.
já griluju ananas a banány. Naložit do rumu, polít medem a šup s tim na gril....
Taky ráda vyzkouším. Já zatím dělám podobnou marinádu jako je tady hořčičná, ale jen z hořčice,oleje,cibule,česneku,steakové koření a... pivo :-)
Taky často grilujeme, už jsem si to přenesla do wordu a vytiskla. Určitě to zkusím.
Grilovací sezónu jsme začali již minulý víkend.Marinády nijak neřeším,jde hlavně o to zkombinovat jednotlivé koření .A pokaždé je to vlastně jiné.Tak ať nám počasí na grilování vydrží až do podzimu!
Tak to určitě vyzkouším - grilujeme moc rádi