Krásné letní počasí nám přeje a my tak můžeme zvát přátele na večerní posezení u grilu nebo si připravit rychlé obědy pod širým nebem. Nezapomeňte ani na osvěžující nápoje, čerstvé zeleninové saláty a originální přílohy.

Bůčkový šnek
Suroviny: 500 g bůčku, anglická slanina, česnek, 10 dkg kysaného zelí, sůl, kmín.

Postup: Bůček nakrájíme na 4 stejně silné plátky. Ty trochu naklepeme rukou, potřeme utřeným česnekem, pokmínujeme, posolíme a poklademe anglickou slaninou. Poklademe zelím, které jsme předtím scedili. Zavineme do šneka, kterého na propíchneme špejlí (do kříže, aby pořádně držel). Grilujeme dozlatova.
Jako příloha je nejvhodnější houskový knedlík, zelí a pivo :-)

Výtečná rajčatová omáčka
Suroviny: 500 g rajčat, 5 stroužků česneku, 1 cibule, olivový olej, sůl a pepř, případně špetka cukru.

Postup: Cibuli nakrájenou na drobné kostičky zesklovatíme na troše olivového oleje. Přidáme prolisovaný česnek. Rajčata si spaříme a oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli a česneku. Necháme povařit asi 15 minut na mírné teplotě a dochutíme solí, pepřem, případně cukrem.
Omáčka je skvělá jako příloha ke grilovaným masům, ale i zelenině.

Chřestový salát
Suroviny: 400 g zeleného chřestu, 3 lžíce olivového oleje, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 lžička másla, 1-2 lžíce octa, petrželka, mletý pepř, sůl.

Postup: V osolené vodě s máslem uvařený chřest, necháme okapat a nakrájíme na kratší špalíčky, které dáme do misky a posypeme nasekaným vejcem a petrželkou. Poté vše zalijeme zálivkou, kterou si připravíme z oleje, octa, soli a pepře, a necháme v chladu proležet a můžeme podávat.
(ZDROJ)

Pstruh se slaninou
Suroviny: 4 pstruzi, 200 g anglické slaniny, 4-6 stroužků česneku, 100 g másla, trochu citronové šťávy, čerstvé snítky rozmarýnu a zelenou petrželovou nať.

Postup: Pstruhy důkladně očistíme, vymyjeme a vysušíme. Prosolíme a pokapeme citronovou šťávou. Připravíme si bylinkové máslo. Smícháme máslo, nasekanou petrželku a rozmarýnu, prolisovaný česnek. Zabalíme pstruhy do plátků anglické slaniny a zavřeme do mřížky určené ke grilování ryb.
Podáváme se zeleninovým salátem a bagetou.

Opilá stehna
Suroviny: 6 kuřecích řízků (prsa nebo stehenní), 5 lžic rumu, 2-3 cibule (podle velikosti), 300 g anglické slaniny, sůl a pepř, paprika - sladká i pálivá, olej.

Postup: Řízky nakrájíme na kostičky a necháme je uležet v marinádě. Tu si připravíme smícháním oleje, rumu, soli, pepře a papriky. V této marinádě necháme maso uležet nejlépe 24 hodin. Poté je napichujeme na jehlu, střídavě s kostičkami slaniny a kousky cibule. Grilujeme po všech stranách, asi 10-15 minut.

TÉMATA:
SEZONA