Jídlo je nezbytná potřeba, kterou je lidé uspokojují každý den. Proto není divu, že jsou jídelní návyky i vliv jídla na náš život neustále pod drobnohledem nejrůznějších vědců. Ti zjišťují třeba to, jestli láska skutečně prochází žaludkem, nebo jaký má barva talíře vliv na náš apetit. Na co zajímavého vědci například přišli?
5f8eaba243644obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Mohou být rozdílné chutě překážkou v lásce? Podle průzkumu organizovaného na 2000 respondentech prý ano. 14 procent dotázaných totiž připustilo, že by pro ně zcela jiné chutě mohly být důvodem k ukončení vztahu, což minimálně pro tyto lidi uvádí v platnost tvrzení, že láska prochází žaludkem. Pro psychology, kteří se zabývají jídelními zvyklostmi, ovšem nebylo toto zjištění zase tak překvapivé. Při seznamování i randění hraje jídlo většinou důležitou součást interakcí, a i za pomoci jídla poznáváme náš protějšek.

Jídlem se už dlouhá léta zabývá profesor Brian Wansink, který pracoval i v marketingovém výzkumu a zkoumání spotřebitelského chování. Přináší tak do této oblasti řadu zajímavých, ale hlavně prospěšných informací, které mohou sloužit ke zlepšení kvality života i hubnutí. 

Jídlo je podstatnou náplní života i těch lidí, kteří nepatří zrovna k velkým jedlíkům. Průzkumy ukazují, že denně udělá člověk více než 200 rozhodnutí, které se nějakým způsobem týkají jídla. Počítá se tam totiž i rozhodnutí nekoupit si určitou věc při projíždění vozíkem kolem regálu v supermarketu.

Na co zajímavého Brian Wansink poukazuje a co doporučuje?

Malá změna v časovém horizontu
Hubnutí je založené na tom, že energie získaná z jídla je menší než energie vydaná tělem na pohyb, trávení a další aktivity. Shazování kil bývá spojené s velkým odříkáním, jenže v dlouhodobém horizontu může hrát roli i jedna čokoládová tyčinka. Pokud jíte každý den přibližně stejné množství jídla a udržujete si stálou váhu, znamená to, že se váš příjem rovná výdeji. Pokud byste si za této situace každý den dopřála jednu čokoládovou tyčinku o kalorické hodnotě přibližně 270 kalorií, znamenalo by její vypuštění mírný kalorický deficit. Vy ho skoro nepocítíte, ale vaše tělo ano. Za rok můžete díky tomuto prostému kroku ztratit až 12 kilogramů.

Dietní pondělí
Asi vás nepřekvapí, že 46 % dotázaných v rámci studie odpovědělo, že dietu nejčastěji začínají v pondělí. Dost možná jste to v tento den už taky někdy zkoušela. Zajímavější je, že 31 % z nich odhodlání vydrželo jen do úterý, kdy se rozhodli své utrpění ukončit. A právě v tom vidí Wansink problém. Většina lidí totiž dělá v rámci hubnutí velké restrikce, všechno si zakazuje, dělí potraviny na dobré a špatné a taková strategie příliš dlouho nevydrží. Přitom úspěch podle profesora vězí v menších a postupných změnách jídelních návyků. Pro začátek to může být pravidlo dělení talíře. Polovinu by měla tvořit zelenina a kousek ovoce a druhou polovinu zdroj bílkovin (maso, vejce, luštěniny apod.) a příloha (brambory, těstoviny apod.).

Talířek místo sáčku
Našemu žaludku trvá až dvacet minut od začátku jedení, aby zaregistroval, že je sytý. Proto musíme množství jídla kontrolovat my samy. Je prokázáno, že lidé, kteří si například sušenky dávají přímo z krabice a chipsy z pytlíku, sní větší množství než ti, kteří si zamýšlenou porci oddělí na talířek a zbytek jídla schovají.

Menší talíře = méně snědeného jídla
V tom, kolik jídla člověk sní, hraje roli i velikost talíře. Když je menší, vypadá plně i při menším množství pokrmu. Význam má i barva talířů. Když je v kontrastu s barvou pokrmu, lidé mají tendenci sníst ho méně.

Vliv předsudků na chutě
Experiment se dvěma stejnými víny a různými etiketami ukázal, že naše chutě jsou ovlivňovány předsudky. Lidem byly předloženy dvě lahve vína, sice měly stejný obsah, ale etikety o nich říkaly něco jiného. Jedno víno mělo podle nich být výrazně lepší a dražší než druhé. Výsledek. Stejní lidé hodnotili tato vína různě a samozřejmě jim více chutnalo to podle etikety dražší a kvalitnější. Co z toho plyne? Pokud máte na talíři třeba brokolici, nepředstavujte si, že tu hrůzu musíte sníst, abyste byla zdravá, raději myslete na to, jak moc si na té křupavé zelené dobrotě pochutnáte. Pomůže i to, když si jídlo hezky naservírujete.

Pryč z dohledu
Brian Wansink doporučuje všechno nezdravé jídlo nebo pochutiny, které by vás mohly lákat, odstranit ze zorného pole. Tedy schovat je do zásuvek nebo dóz, do kterých se běžně moc nedíváte, je pak menší pravděpodobnost, že se na ně vrhnete.

Být poslední jako výhra
Způsob jídla ovlivňují i lidé, se kterými jíme. Podle výzkumů totiž máme tendenci je napodobovat – jíst podobně rychle jako oni, přidávat si apod. Dobrou taktikou je začíst jíst jako poslední v místnosti a vždy si na talíři nechat trochu nedojedeného pokrmu, čímž se dá vyhnout přidávání. 

Čtěte také: