6074437296fb9cl.jpg
Foto: Shutterstock

Glukomannan je druhem vlákniny rozpustné ve vodě, která se získává z kořene zmijovce indického (konjacu), a připisuje se mu pozitivní vliv na hubnutí. Z glukomannanu se vyrábějí doplňky stravy v podobě pilulek, prodává se ale také v prášku, popřípadě se přidává do různých výrobků v rámci potravinářského průmyslu jako emulgátor a zahušťovadlo.

Co se týče jeho účinkování, nejde o to, že by jeho užívání zázračně zrychlilo váš metabolismus, ale ceněná je zejména jeho schopnost absorbovat vodu a nabobtnat. Tím, že zabírá místo v žaludku, poskytuje tato vláknina pocit sytosti. Je také prospěšná pro důležité střevní bakterie. Účinnost glukomannanu na hubnutí byla zkoumána v rámci několika průzkumů, jejich závěr ovšem není jednoznačný. 

Klinická studie zveřejněná v International Journal of Obesity (autoři Walsh a spol.) testovala tuto vlákninu u obézních lidí. Její pravidelná konzumace před jídlem u nich byla spojená s poklesem hmotnosti v průměru o dvě a půl kila během osmi týdnů, aniž by došlo k cílené změně stravovacích nebo pohybových návyků. Došlo také ke snížení hodnot špatného cholesterolu.

Výsledky další klinické studie zveřejnili autoři Birketvedt a spol. v odborném magazínu Medical Science Monitor. U lidí, kteří užívali glukomannan byl ve srovnání s jinými produkty pokles hmotnosti největší.

Potom je tu ale také studie z Journal of Obesity (autor Keithley a spol.), která přišla se zjištěním, že glukomannan měl na lidi stejný efekt jako placebo.

Zavrhovat tuto látku by bylo ovšem předčasné a krátkozraké, zvlášť když některé výzkumy nasvědčují tomu, že skutečně může k úbytku váhy přispět. Zázraky tedy nečekejte, ale rozhodně jde o dobrou alternativu předražených pilulek na hubnutí, které ve většině případů nefungují vůbec. 

Jako nejúčinnější se při studiích jevila dávka 1 gram třikrát denně v rozmezí patnáct minut až hodinu před jídlem. Aby se vláknina dobře dostala do žaludku, je také nutné ji zapít jednou až dvěma sklenicemi vody. Konjac, který tuto vlákninu obsahuje, se prodává i v podobě nízkokalorické „rýže či těstovin“. 

Zdroje: Medical Science Monitor, International Journal of Obesity, Journal of Obesity