Řada z vás měla v diskusi připomínky, že jídelníček Ivy je nevyvážený, je v něm málo bílkovin, zvláště živočišných, málo ovoce, že z toho tofu bude mít alergii a naprosto chybí mléko a mléčné výrobky.
Další zase poukazují na to, že její strava obsahuje hodně mouky, další se obávají, že glykemické hodnoty její stravy jsou vysoké. Takže na toto téma připravuji nyní článek. Pokud máte ještě něco, co se vám nezdá, tak sem s tím, ať to zodpovíme pak všechno najednou.Co jí Iva tento týden?
Jinak skladba jídelníčku zůstává téměř stejná jako minulý týden, obědy od studia Nine star Ki jsou jiné.
Pondělí: Vývar z rýžového misa s kořenovou zeleninou, kus-kus se seitanem, květákem a dýní Hokaidó, kondiment z řas Arame a papriček, čekankový salátek.
Úterý: Polévka zelňačka s uzeným tofu, pohankový salát se sojanézou, pečenou dýní a zeleninovou plackou s tempehem, kondiment z tmavých fazolí.
Středa: Shitaké vývar s řasou Hiziki, se sladkou zeleninou a natural rýží, robi maso na paprice s kukuřičným knedlíkem a zeleným salátkem na zázvoru.
Čtvrtek: Květáková polévka, celozrnné těstoviny přelité brokolicovým krémem, pickles.
Pátek: Fazolová polévka na posílení ledvin, kukuřično-pšeničné placky plněné zeleninou a tofu.
Bližší informace o skladbě jejího jídelníčku naleznete v článku Takhle hubne Iva: Skvělý jídelníček!
Co bude Iva vařit o víkendu?
Iva si chce vyzkoušet sama něco lehkého uvařit, tak tady je pro ni recept. A samozřejmě je zde pro všechny z vás, které toto rychlé, snadné a dle mého názoru i chutné jídlo chcete vyzkoušet.
Zeleninová polévka (porce pro 2 osoby)
Suroviny: 2 malé mrkve, 1 petržel, celer (stejně jako petržele), mořská řasu Wakame - cca 2cm kousek. Na dochucení trochu umeoctu, sojové omáčky a rýžového octa a koření.
Nejdříve si namočte řasu Wakame do studené vody na minimálně 10 minut. Pro tuto polévku doporučujeme právě řasy Wakame, protože jsou málo aromatické a nejlehčí a nejrychlejší na úpravu. Dáváme je do polévky, protože mají velký obsah vápníku a železa. Zatím si připravte zeleninu, očištěnou ji nakrájejte na stejné kousky na nudličky nebo na špalíčky. Na dno hrnce nebo pánve wok kápněte pár kapek oleje (nejlépe slunečnicového nebo sezamového), můžete ho rozetřít ubrouskem.
Zeleninu buď osmahnete všechnu najednou, ale pokud chcete zachovat chutě jednotlivých zelenin, tak nejdříve vhoďte mrkev, posolte ji, smažte asi minutu, potom přidejte celer, opět jemně posolte a smažte minutku a nakonec petržel, zase posolte a smažte chvilku. Nyní na osmahnutou zeleninu vlijte pomalu horku vodu a řasu společně s vodou, ve které byla namočená.
Povařte tak 3 minuty, stáhněte z plamene a nyní polévku jemně dochuťte – umeoctem, pravou sojovou omáčkou a rýžovým octem. Dále je možné přidat i nastrouhané uzené tofu. Někdy ji dokonce jím bez dochucení, protože mám ráda jemnou chuť zeleniny. Kořenová zelenina je velmi posilující, rozproudí energii v břiše. A protože zeleninu upravujeme velmi rychle, tak jsou v ní zachovány i minerály a její jemná chuť.
Celozrnný bulgur
Bulgur je předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice, a proto je tak rychlý na přípravu. Pro jednu osobu odměřte jednu hrstičku bulguru, propláchněte, zalijte vodou v poměru na 1 díl bulguru 2 díly vody, špetka soli, případně ještě můžete dochutit kapkou sezamového oleje a vařte na mírném ohni cca 15 minut a dalších 15 minut nechte dojít. Má jemnou oříškovou chuť.
Uzený tempeh
Uzený tempeh je fermentovaný a zauzený sójový sýr, který má velký obsah rostlinných bílkovin a vitamínů včetně B12. Ještě můžete nalézt v prodejnách marinovaný a smažený a občas i čerstvý, který je ale nejnáročnější na přípravu a má specifickou chuť. Pro lidi, kteří ho zkoušejí poprvé, doporučuji uzený.
Nakrájejte uzený tempeh na tenké plátky a na suché pánvi ho jenom jemně opečte po obou stranách. Je úžasný s hořčicí – samozřejmě s tou, která neobsahuje cukr, mně se osvědčil typ Amore, která je občas k dostání i v supermarketech.
A abychom měli vyvážený talíř, tak ještě přidávám lžíci nakládané zeleniny (pickles) a zelený salát, který jen jemně pokapu rýžovým octem a citronem, a přidám špetku soli. Rýžový ocet je nyní důležitý pro posilování tlustého střeva a navíc chutná téměř stejně jako normální, jen je jemnější. Dostanete ho v prodejnách zdravých výživ (buď kamenných nebo internetových) a nebo v korejských obchodech.
Přeji dobrou chuť!
Další články o Ivě naleznete:
Tak toto je hubnoucí Iva
Jak hubnout díky rýži
Jak pokračuje Iva s dietou?
Přísný hubnoucí jídelníček
Iva posiluje zázvorovými obklady
Hubnoucí Iva: Jak je na tom po dvou týdnech?
Takhle hubne Iva: Skvělý jídelníček!
Jak hubne Iva? V posilovně
Hubnoucí Iva: Kolik shodila po třech týdnech?
Další recepty a potraviny z Ivina jídelníčků:
gomasio
hlíva ústřičná
jáhlová kaše
kroupový čaj
kudzu ovocný dezert
rýže natural
stevie
zeleninová omáčka
Nový komentář
Komentáře
Kdyby ta zenska tohle vsechno podstoupila, protoze by sama dosla k poznani a presvedceni, mozna.
Jenze ji nejaky sileny zensky, co si tady delaji reklamu, podstrkuji naprosty nesmysly.
Blueberry: jsou, ale mohli to tam napsat cesky.
shb: raději se sázet nebudu, zas tak jistá si podle těch článků nejsem :-)
princezna23: Kondimenty jsou pridavne potraviny - napr. kecup, ocet, horcice, sojova omacka a podobne.
vivian: říkám...za půl roku i dřív...nemám na to odhad, já to nezkoušela ale musela kvůli zdr.stavu a jen 2 měsíce...ale ona váží o x kilo víc než já..
Co všichni máte proti cizokrajným jídlům?
Ty jsi to zkoušela na vlastní kůži?
shb: tak to bych vážně ji chtěla vidět za toho půl roku, kdyby se držela tvých pravidel :) Pokud by už nebyla mrtvá, tak by ležela na kapačkách s těžkou podvýživou
fialinka: uvidíme, třeba jí moje blbý kecy budou motivovat...ale já jí prostě neuvěřím, dokud to neuvidím, sázka?
shb: vidíš, tak to já na ní naopak vidím, že se jí to povést může
, bez ohledu na to, jaké sr... do ní valí
tato paní chce zhubnout? Ta to má v obličeji napsaný -tý se to nepovede, ať to radši ani nezkouší. A jestli chce tak je to velmi jednoduché pít vodu a jíst ovoce a zeleninu a hýbat se, a za půl roku- i dřív není o čem...ale nevěřím jí
princezna23: zní to jako sediment...
Mě by fakt zajímalo, co je to ten kondiment...představuju si pod tím pojmem nějakou pastu bo něco takovýho a pasta z fazolí no to potěš, to musí bejt pak
pickles jsi mi objasnila na jednicku
Majucha:
Jo a jinak, opet reklama na Nine Star Ki a jejich makrobiotickou kuchyni za stodvacet jeden obed...dekuji, nechci. Dokazu za polovinu pripravit chutne stejne kaloricke jidlo ze surovin, ktera uvedla Amelie. No neni to podle pravidla deviti hvezd, ale alespon vim, co jim.
Jinak recept me pobavil - mořská řasu Wakame 2cm...
My mě zajímala spíš detailní skladba cvičení paní Ivy než její jídelníček, můžete pls uvěřejnit jednu cvičební jednotku (počet opakování, serií, jaké partie cvičí, jak kombinuje aerobní a silovou část atp.)???
Majucha: Že jo: Dyk to se nedá ani slušně vyslovit, natož to pak ještě i jíst!
jak já s paní Ivou cítím... jo, taky bych to chvíli vydržela, ale pak bych se asi vrhla po bůčku a tlačence :-).. nemůžu si pomoct, ale opravdu by to měli přizpůsobit prostředí, ve kterém Iva žije, kam chodí na obědy, večeře, co vaří synovi...
Majucha:
A ještě jednou
Jo, kdyby paní Iva dostávala obědy z Uzenářství Mazánek, to by vypadaly jinak.
Nic proti výrobkům zde popsaným, jako zpestření je sama jím, ale jinak mám jídelníček postavený fakt jinak.
Amálie: možná proto, že dietní program vede firma, která s tím obchoduje
2cm řasy...k tomu se nedá nic říct, leda to, že oběd si představuju jinak.
Ty neznámé pojmy v názvech jídel mě odrazují. Proč nejí něco normálního českého s českými názvy ?
Midsummer: Snaž se víc :))
Bylo již v minulosti několikrát uvedeno, že paní Ivě je jídelníček ušit přesně na míru dle její osobnosti.
Snažím se převelice, ale pořád nemohu u paní Ivy objevit ani mandlové šikmé oči, ani rovné černé vlasy asijského typu...