Kolonoskopie, či koloskopie? Lékaři a lingvisté se dohadují, který termín používat, ovšem pacienta, který se na toto vyšetření chystá, zajímají zcela jiné otázky.

Koloskopie je vyšetření tlustého střeva, které může být prováděno preventivně či při podezření na střevní onemocnění. Lékař při něm zavádí skrze konečník do střeva hadičku, na níž je kamera, která mu na obrazovce ukáže vnitřní povrch střevní sliznice. V případě, že objeví odstranitelnou lézi, obvykle polyp, může lékař rovnou přistoupit k jejímu vyjmutí – kromě metody vyšetřovací tak může koloskopie být i metodou léčebnou. Je důležité neplést si ji s „virtuální kolonoskopií“, kde je k zobrazení střeva využíván rentgen. Aby pro vás, pacienty či příbuzné osob chystajících se na tuto kontrolu, byl tento text co nejpřínosnější, rozhodli jsme se jej rozdělit do tří okruhů: co si předem zařídit, jak se chovat a co od vyšetření očekávat.

střeva

Příprava organizační: Nechte se opečovávat

  1. Zajistěte si odvoz. Protože jsou při koloskopii někdy používány zklidňující léky nebo léky proti bolesti, 24 hodin po výkonu je zakázáno řídit auto. Stejně tak není vhodné, abyste se sami vraceli tramvají. Zajistěte si doprovod, který se postará o vaši cestu domů. Ten by měl mít dostatek času, protože po samotné koloskopii zůstanete ještě jednu až dvě hodiny v nemocnici.
  2. Konzultujte s doktorem své léky.Především kvůli možnosti, že lékař při prohlídce provede ve střevě i malý chirurgický výkon, je nutné přerušit či změnit užívání:
  • preparátů či doplňků stravy obsahujících železo,
  • léků na ředění krve (např. warfarinu),
  • přípravků proti bolesti a zánětu (např. ibuprofenu, kyseliny acetylsalicylové),
  • léků proti průjmu.

Příprava fyzická: Buďte poslušní

  1. Změňte stravování. Pro koloskopii musí být střevo čisté – zbytky stolice by mohly bránit kameře, aby jasně zobrazila potřebná místa. Čtyři dny před vyšetřením proto musíte pozměnit jídelníček. Podrobné informace obdržíte od svého lékaře jak ústně, tak na speciálním letáčku. Zprvu bude třeba vyhnout se hutným, špatně stravitelným potravinám s vysokým obsahem vlákniny a tuků – tedy jakýmkoli semenům, ořechům, celozrnnému pečivu a červenému masu. Vaši stravu mohou nadále tvořit:
    • měkké libové maso,
    • jogurty,
    • brambory (bez slupky),
    • do měkka uvařená zelenina, měkké ovoce bez zrnek,
    • vývary,
    • piškotové pečivo,
    • marmeláda bez zrn,
    • čaj a káva, cukr, šťávy, ovocné a perlivé nápoje, pivo, voda.
  2. Přestaňte jíst. Dle pokynů, obvykle jeden den před koloskopií, již můžete přijímat pouze tekutiny. Vyvarujte se přitom výrazně barveným nápojům.
  3. Proveďte vyčištění střeva. Od lékaře dostanete pilulku či rozpustný prášek s projímavými účinky, které začnete užívat podle instrukcí obvykle během posledního odpoledne před vyšetřením. Počítejte s tím, že v této době byste měli být blízko toalety. Tato část přípravy je většinou nejnepříjemnější věcí na celé prohlídce – mějte proto pevné nervy.

Příprava psychická: Nebojte se

Z koloskopického vyšetření si každý může odnést naprosto odlišný zážitek. Pokud jste tedy slyšeli či četli svědectví, která vás vystrašila, berte je s rezervou. Několik hodin po prohlídce můžete pociťovat nadýmání a bolest břicha, případně krvácení z konečníku, ale do druhého dne byste měli být bez obtíží a schopní vrátit se ke své běžné stravě. Existuje samozřejmě i riziko vážnějších komplikací, je ale velmi malé – jinak by vás lékaři nenechali toto vyšetření podstoupit. Nebojte se tedy, nebuďte nervózní a uvolněte se, protože i to může výrazně přispět k hladkému průběhu vaší koloskopie.

Zdroje:

Autor článku: U lékaře

Čtěte také: