Žádná zbytečná chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy. To vše vám zaručí hrušky, které byly vypěstované v režimu ekologického zemědělství. Nejenže potraviny a suroviny v bio kvalitě obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale navíc byly vyprodukovány v souladu s přírodou a přísnými pravidly, na něž dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas nebo Biokont. V supermarketech biopotraviny jednoduše poznáte podle označení logy biolistu či biozebry. Více se o ekologickém zemědělství dozvíte na myjsmebio.cz.

Hrušky plněné plísňovým sýrem

630f2932415d1obrazek.png

  • 4 ks bio hrušek
  • 200 g bio plísňového sýra typu niva
  • hrst bio vlašských ořechů
  • lžíce bio třtinového cukru
  • bio hřebíček
  • šťáva z bio citronu
  • bio máslo
  • 250 ml vody

Vodu s cukrem, h řebíčkem a citronovou šťávou povařte v hrnci asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Hrušky oloupejte, rozkrojte na půlky a zbavte jádřinců. Vložte do připravené vody s kořením a chvíli společně povařte. Dejte pozor, aby se hrušky zcela nerozpadly. Poté je vyjměte, nechte okapat a vychladnout. Následně vyšlehejte změklé máslo a smíchejte se sýrem. Nakonec hrušky naplňte sýrovým krémem a posypte nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Pro hezký efekt můžete ještě dozdobit vanilkou a badyánem.
 
Opečená bagetka s krémovým sýrem a hruškami

630f2941b7b6dobrazek.png

  • bio bagetka
  • 2 lžíce bio olivového oleje
  • 2 bio hrušky
  • hrst bio vlašských ořechů
  • hrst bio lískový ch ořechů
  • 300 g bio čerstvého sýra typu ricotta
  • lžíce bio medu

Bagetku nakrájejte na plátky, které z obou stran potřete olivovým olejem a rozložte je na plech vystlaný pečicím papírem. Při teplotě 180 stupňů je pečte v troubě přibližně 5 minut, dokud nezezlátnou. Hrušky omyjte, rozkrojte napůl, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi si rozehřejte máslo, hrušky orestujte a přidejte nahrubo nasekané vlašské a lískové ořechy. Opečené bagetky potřete sýrem smíchaným s medem, poklaďte hruškami s ořechy a podávejte.

Hruškovo-pomerančový pečený čaj

630f295895335obrazek.png

  • bio pomeranč
  • 2 bio hrušky
  • bio skořice
  • bio hřebíček
  • šťáva z bio citronu
  • 2 ks bio cukru
  • lžíce bio třtinového cukru
  • 1 dcl rumu

Pomeranče a hrušky opláchněte, zbavte slupek a hrušky také jádřinců. Ovoce nakrájejte na malé kostičky, vložte do misky, přidejte cukr, rum, koření, citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Směs rozložte na pekáč a pečte při teplotě 180 stupňů přibližně 60 minut. Po vyjmutí z trouby naplňte vymyté sklenice směsí, pečlivě uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte přibližně 8 hodin odpočívat. Pro finální přípravu čaje dejte do hrnečku dvě lžičky zavařené směsi, zalijte vroucí vodou, nechte 5 minut louhovat a podávejte.

Lákají vás naše recepty? Ekofarmy, kde seženete čerstvé bio hrušky, si můžete snadno vyhledat na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio. Pokud milujete sušené ovoce, povidla i mošty, zavítejte do Ekosadů Komňa, kde seženete všechny tyhle dobroty v bio kvalitě. Více na ekosadykomna.cz.

BIO SOUTĚŽ

Do konce měsíce září můžete za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Registrační formulář a pravidla soutěže najdete na myjsmebio.cz/soutez. Tak se nezapomeňte zapojit.

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení


6303452c717faobrazek.pngJe-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení


63034523946fcobrazek.pngPokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Více informací o biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz nebo na instagramu.
 

Reklama