Sladký tip na podzimní dezert, který nikdy nezklame. Připomíná trochu známý francouzský koláč tarte tatin - převrácený jablkový koláč. A podle chuti do nějk klidně můžete použít jablka místo hrušek. Další z podzimních dezertů, který nesmí chybět na vašem stole.
Peče ho takhle moje kamarádka Lenka. Její dezerty jsou záruka výborné chuti. Když podle ní vyzkoušíte jakýkoliv dezert, vždycky se povede. Jsou to recepty prověřené a vyzkoušené celou rodinou.
Já jsem si podle původního receptu vyměnila bílý cukr za třtinový. Můžete ho nahradit také medem. Podle toho čím rádi sladíte.
Suroviny
- 4 - 5 hrušek
- trošku cukru
- 4 vejce
- 200 g třtinového cukru
- 220 g kvalitního oleje
- 240 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- trošku skořice
- hrst nahrubo nasekaných ořechů
- 4 jablka
Postup
Nejdřív si připravíme formu. Použila jsem pekáč z varného skla, ale dá se použít, jaký se zlíbí vám. Formu na dně vyložíme pečícím papírem, posypeme troškou cukru a poklademe hruškama, které jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Šťáva z hrušek s cukrem krásně karamelizuje, tak na povrchu vytvoří krásně voňavé a sladce chutnající ostrůvky.
Těsto připravíme ideálně za použití robotu, případně intenzivního vlastnoručního míchání. Nejdřív vyšleháme spolu vejce, cukr a olej, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a troškou skořice. Zase intenzivní míchání a na závěr zlehka přidáme ořechy a oloupaná, na menší kostky nakrájená, jablíčka.
Těsto vylijeme do formy na naskládané hrušky a dáme péct na 180 °C. Propečenost testujeme zapíchnutou špejlí.
Po upečení necháme chvilku vychládnout a poté překlopíme na talíř a odstraníme pečicí papír.
Takovýto koláč bude ozdobou vašeho podzimního stolu. Pokud jste ale nenasytní jako já a potřebujete „ještě něco“, tak ho můžete polít karamelovou polevou, kterou vyrobíte jednoduše tak, že necháte na pánvi rozpustit cukr v trošce vody a bez míchání zahříváte, až má krásně jantarovou barvu, pak přidáte trošku smetany a za stálého míchání chvilku počkáte, až se oboje spojí v krásně hladkou, lesklou a voňavou polevu. Při výrobě karamelu pozor. Je příšerně horký!
Dobrou chuť přeje Beaute.
Nový komentář
Komentáře
Udělala jsem ho včera. Ale toho oleje je v receptu strašně moc
. Na čtvrt kila mouky je dvoudecová sklenička ažaž, klidně i míň Vajíčka jsou mastná taky. (Poctivě jsem předtím vážila a opravdu by to bylo přemaštěné). Na dno formy jsem ale pokrájela trošku másla na lístky, pak teprve posypala cukrem a pokladla hrušky pokapané citronovou šťávou (aby nehnědly a měly svěžejší chuť). Jinak je recept úžasný, je toho hodně a vychlazený nemá chybu. Na řez by byla dobrá nahoru šlehačka anebo zakysaná smetana.
risina — #3omluvuju se...utekly mi z konce seznamu surovin. Už napraveno
Děkuji za upozornění...
hmmmmm
Kde se v tom receptu na těsto najdnou vzala "oloupaná, na menší kostky nakrájená, jablíčka"??? Myslela jsem, že hruška/jablka klademe na dno formy?
Zkusím ho hned dnes
dobrůtka