jablkovo hruškový koláč

Sladký tip na podzimní dezert, který nikdy nezklame. Připomíná trochu známý francouzský koláč tarte tatin - převrácený jablkový koláč. A podle chuti do nějk klidně můžete použít jablka místo hrušek. Další z podzimních dezertů, který nesmí chybět na vašem stole.

Peče ho takhle moje kamarádka Lenka. Její dezerty jsou záruka výborné chuti. Když podle ní vyzkoušíte jakýkoliv dezert, vždycky se povede. Jsou to recepty prověřené a vyzkoušené celou rodinou.

Já jsem si podle původního receptu vyměnila bílý cukr za třtinový. Můžete ho nahradit také medem. Podle toho čím rádi sladíte.

Suroviny

  • 4 - 5 hrušek
  • trošku cukru
  • 4 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 220 g kvalitního oleje
  • 240 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • trošku skořice
  • hrst nahrubo nasekaných ořechů
  • 4 jablka

Postup

Nejdřív si připravíme formu. Použila jsem pekáč z varného skla, ale dá se použít, jaký se zlíbí vám. Formu na dně vyložíme pečícím papírem, posypeme troškou cukru a poklademe hruškama, které jsme oloupali a nakrájeli na plátky. Šťáva z hrušek s cukrem krásně karamelizuje, tak na povrchu vytvoří krásně voňavé a sladce chutnající ostrůvky.

Těsto připravíme ideálně za použití robotu, případně intenzivního vlastnoručního míchání. Nejdřív vyšleháme spolu vejce, cukr a olej, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a troškou skořice. Zase intenzivní míchání a na závěr zlehka přidáme ořechy a oloupaná, na menší kostky nakrájená, jablíčka.

Těsto vylijeme do formy na naskládané hrušky a dáme péct na 180 °C. Propečenost testujeme zapíchnutou špejlí.

Po upečení necháme chvilku vychládnout a poté překlopíme na talíř a odstraníme pečicí papír.

Takovýto koláč bude ozdobou vašeho podzimního stolu. Pokud jste ale nenasytní jako já a potřebujete „ještě něco“, tak ho můžete polít karamelovou polevou, kterou vyrobíte jednoduše tak, že necháte na pánvi rozpustit cukr v trošce vody a bez míchání zahříváte, až má krásně jantarovou barvu, pak přidáte trošku smetany a za stálého míchání chvilku počkáte, až se oboje spojí v krásně hladkou, lesklou a voňavou polevu. Při výrobě karamelu pozor. Je příšerně horký!

Dobrou chuť přeje Beaute.

Vyzkoušejte také: