Hruškové recepty jsou momentálně ty nejlepší, na kterých si můžete pochutnat. Ať máte hrušky menší, větší, sladší či lehce kyselé. Na dnešní recept se hodí každé. Jen těch menších musíte proti seznamu surovin přidat. Protože hrušky spolu s čokoládou hrají v tomhle dezertu hlavní roli.
Všichni chtějí tipy na hruškové dezerty. Protože hrušek je letos dost a jsou opravdu dobré. Po slunečném létě hodně sladké a šťavnaté. A tak je používáme na pečený čaj, sušíme si křížaly a pečeme koláče. Taky vyrábíme zajímavé polévky a směsi pod pečená masa. Ale o tom zase příště.
Suroviny
- 100 g másla a ještě kousek na vymazání formy
- 100 g cukru krupice
- 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 3 vejce
- 100 g najemno namletých mandlí (můžou být klidně neloupané, ale nevadí ani loupané)
- 3 hrušky
- cukr moučka na posypání
Postup
Okraje koláčové formy opatrně vymázněte máslem a lehce vysypejte trochou cukru krupice. Dno formy vyložte kolečkem pečícího papíru. Stříhejte přesně na míru formy. Je to snadné. Stačí formu postavit na pečící papír, obkreslit a obstřihnout.
Čokoládu s máslem dejte do misky a rozpusťte ve vodní lázni. Nebo v mikrovlnné troubě. Jak jste zvyklí. Až budou obě suroviny rozpuštěné, odstavte z tepla.
Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do bílé nadýchané pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do žloutků přidejte pomalu rozpuštěnou čokoládu s máslem a najemno namleté mandle. Promíchejte. Teď opatrně a po částech vmíchejte tuhý bílkový sníh.
Pořádně, ale opatrně promíchané těsto přelijte do formy.
Hrušky oloupejte, rozdělte na osminky a naskládejte do těsta.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 45 minut.
Nechejte úplně vychladnout. Potom poprašte lehce cukrem a podávejte s kopečkem domácí šlehačky.
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte také
- Podzimní koláč s hruškami a vinným sirupem
- Mandlový koláč s karamelovými hruškami
- Žemlovka - tradiční jídlo netradičně
Nový komentář
Komentáře
Mandlovy kolac zni lakave...
mnamky
Tak už jsem si hruškový koláč vytiskla, díky za recept.
Ten musí být luxusní, už jen z toho obrázku se mi sbíhají sliny!
PUSTINKA123 — #15ááááá konečně jsi tady :-)
VÝBORNÝ CHUTNALA JSEM ...
Kadla — #12taky myslím, že tři hrušky nikoho nezruinují
sanvean — #10no tak to je inspirace!!! Mascarpone mám v lednici, tak žeby?
elly — #8Určitě je to super.... Zkusím o víkendu. Hrušky na zahradě nemám, ale když koupím tři, tak mě to snad nepoloží
sanvean — #10*mně
Ten bych si teď dala
Mě nedávno chutnal hruškový koláč - na křehkém těstě ležely dokola půlky hrušek vypodložené hořkou čokoládou, to celé zalité a zapečené krémem z mascarpone, cukru a vajec. Ta čokoláda tomu dala šmrnc.
Určitě zkusím tuto mňamku
Kadla — #5spíš je to takový blemc :-DDD Moc konzistenci piškotu to nemá. Na to jsou mleté mandle proti mouce moc těžké. Takže je to takové hodně vlhké a dost čokoládové. Hrušky a čokoláda jsou dokonalá kombinace.
mňam
gerda — #3S jablky by to taky nemuselo být špatné....
Elly, to vypadá zajímavě... Takže vlastně je to piškot, ale mouka je nahrazená hruškami... To se mi líbí, zkusím. Díky za recept..
dala bych si,ale tak drahé hrušky kupovat nebudu
Hrušky ze zahrady bohužel nemám a kupované bych radši snědla jenom tak, protože neví, co by za ně v obchodě chtěli. Naštěstí jsem dostala pytlík jablek, aspoň že ty nemusím draze platit. Koláč bych si dala s chutí, vypadá lákavě a voňavě. Je bez mouky, tak bude luxusní.
Hrušky se tu prodávajíza 50 Kč- levnější jsou i banány, pomeranče a mandarinky. To jsme to dopracovali...