Luštěniny jsou zdravé a chutné. Polévky s nimi zasytí a při vaření se můžete vcelku vyřádit s různými kombinacemi. Výborným doplňkem do takového polévky je kořenová zelenina, ale i uzené maso nebo anglická slanina.
Suroviny
čočka
červená čočka
kroupy
3 cibule
kousek másla
500 ml kuřecího vývaru
sůl a pepř
Postup
Hnědou čočku si namočíme den předem do studené vody. Na druhý den vodu slijeme a čočku propereme. V hrnci si rozpusíme máslo, ve kterém zesklovatíme cibuli. Jednu ze tří cibulí pokrájíme na hrubější kostičky, zbylé dvě zkusíme, co nejjemněji nám to půjde. Na krásně osmahnutou cibulku vsypeme namočenou čočku, přidáme suchou červenou čočku a kroupy. Promícháme a zalijeme vývarem. Záměrně neuvádím množství čoček, ani krup. Je to polévka hrstková, takže přidávejte po hrstech, kolik čeho chcete. My máme tyto polévky raději husté, ale někdo dává přednost řidším, takže dá luštěnin méně. Vaříme do změknutí všech surovin, což je asi 15 až 20 minut. Podle potřeby doléváme vodou nebo dalším vývarem. Ochutíme solí a pepřem.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
hrstkovou máme rádi..
Hrstkovou, ale i čočkovou máme rádi a dost často ji vařím
Čočkovou polévku většinou dělám ze sáčku a dochutím ji dle sebe, ale občas jí i uvařím. Máme rádi husté polévky
saruz — #8 Souhlasím, máme ji doma všichni rádi
já tam dávala i fazole
Trefa:takovou polevku si rada dam.
dobrá polévka
Čočkovou vařím celkem často
Tak tu mám ráda
gerda — #2 tak, tak
Polévky mám ráda.
čočkovou polévku máme rádi a vařím ji často
vařím už leta, tak mám technickou připomínku. Den předem je potřeba namočit KROUPY a začít vaření s nimi, trvají nejdéle. Zvlášť, pokud jsou velké - drobounké samozřejmě ne. Čočka naopak namáčení ani nepotřebuje, ta je uvařená rychle. I hnědá.
Čočkovou polévku máme všichni rádi, vařím ji často, pro malého jen z červené čočky