Foto: Šárka Škachová
Na dnešní recept si připravte hrníček o objemu 250 ml. Hrnkové recepty jsou velice oblíbené a doufáme, že si zamilujete i ten dnešní.
Suroviny
- 3 hrnky polohrubé mouky (750 ml)
- 1 prášek do pečiva
- 3 hrnky pískového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g másla
- (Pokud chceme spodní vrstvu koláče obarvit kakaem, tak počítáme se 2 lžícemi kakaa.)
tvarohová náplň
- 3 kostky měkkého tvarohu (750 g)
- 3 středně velká vejce (počítáme 60 g na 1 ks vejce)
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 hrnek cukru
- šťáva z 1 citrónu + jemně strouhaná kůra
- podle chuti kapka rumu
Postup
Připravíme drobenkovou směs smícháním všech suchých ingrediencí. Máslo nakrájíme na malé kostičky a prsty zapracujeme do moučné směsi. Vznikne jemná sypká drobenková směs. Směs rozdělíme na dva díly do dvou misek, na spodní a horní vrstvu koláče. Pokud chceme mít spodní vrstvu barevně odlišnou, přidáme dvě lžíce kakaa.
Velký koláčový plech vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na dno nasypeme spodní vrstvu, kterou rovnoměrně rozprostřeme po celé ploše. Na tuto vrstvu dáme tvarohovou náplň. Připravíme ji smícháním všech uvedených surovin a poté ji rozprostřeme po celém plechu a urovnáme povrch.
Na tvarohovou náplň přijde poslední vrstva drobenkové směsi. Rovnoměrně rozsypaná po celé ploše koláče.
Koláč pečeme v dobře předehřáté troubě na 180 °C v režimu horkovzduch 45 minut.
Foto: Šárka Škachová
Kdo chce mít horní vrstvu koláče tmavší, tak si čas přidá podle svého vkusu. Po upečení nechám koláč chvilku stát, protože prochladlý se vždycky lépe krájí. Drobenkový koláč se může někomu zdát trochu sušší, ale v tom spatřuji to jeho kouzlo. Krásně voní máslem a báječně se k němu hodí hrnek mléka nebo bílé kávy.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.
Foto: Alena Kolaříková
Rychlý koláč z křehkého těsta s tvarohem a ovocem
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Přeslazený, suchý pokus o klasický prolévaný, hrnkový koláč.
Taky upeču.
Vypadá to opravdu delikátně, určitě upeču
upeču
udělám