Recept, který na hrnkové knedlíky používáme doma už roky, pochází od výborné kuchařky Šárky Škachové. Její knihu, v praktické kroužkové vazbě, doporučuji všem začínajícím i pokročilým kuchařkám. Najdete zde všechny recepty, které potřebujete pro spokojené strávníky. Hrníčkové knedlíky podle Šárky zvládne s přehledem i naše jedenáctiletá dcera.
Suroviny
- 2 hrnky hrubé mouky
- 2 hrnky polotučného mléka
- 4 hrnky rohlíků pokrájených na kostičky (cca 5 ks)
- 4 vejce
- 1 lžička soli
- zelená petrželová nať
- máslo na vymazání hrnečků
Postup
Připravte si čtvrtlitrový hrneček jako odměrku. Rohlíky, ideálně den staré, nakrájejte na malé kostičky. Čím menší, tím lepší. Rozprostřete je na plech vyložený pečícím papírem a nechejte je prosušit v troubě zahřáté na 80 °C, dokud nebudou na povrchu zaschnuté. Pokud máte dost času, nechejte je proschnout klidně na vzduchu.
Žloutky prošlehejte s odměřeným mlékem a po částech přidejte mouku. Nakonec osolte a vmíchejte nasekanou petrželku. Kdo nemá v knedlících petrželku rád, může vynechat. Naopak se dá místo ní dát třeba trocha vypraženého špeku.
Ušlehejte sníh z bílků. Do připravené směsi mouky, mléka a žloutku vmíchejte rohlíkové kostičky a po částech, velice opatrně i bílkový sníh.
Připravte si hrnečky, které mají rovný tvar. My jsme svého času používali hrnky z Ikea, které jsou dole užší než nahoře a knedlíky tak byly na talíři zajímavě velikostně odstupňované.
Hrnečky vymažte důkladně máslem a do dvou třetin naplňte knedlíkovým těstem.
Naplněné hrnečky naskládejte do hrnce s vodou. Voda má dosahovat do poloviny hrnečku, ne výš! Zapněte plotnu a čekejte, až voda začne vřít. Přikryjte hrnec poklicí. Stáhněte teplotu, protože voda už potom nesmí vařit zprudka, ale jen tak, aby poklice nenadskakovala. Pokud jste plnili do hrníčků o objemu 250 ml, budou knedlíky hotové za 27 minut.
Hrnec sundejte z plotny a nechejte ještě 2 minut stát. Knedlíky půjdou lépe vyklopit.
Hrnečky vyndejte z vody a příborovým nožem lehce objeďte po celém obvodu. Krájejte na jednotlivá kolečka. Nožem, nití nebo kráječem, jak jste zvyklí.
Dobrou chuť přeje Elly a Šárka Škachová - Gurmánka.cz.
K čemu se vám budou výborné hrnkové knedlíky hodit?
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Zajímavé knedlíky.
Určitě vyzkouším.
Hrnečkové jsem ještě nedělala,asi zkusím.
nikdy jsem takovou jednoduchou věc nedělala, asi jsem pohodlná a vždy to skončí u koupi
Občas je dělávám, když je málo času.
nikdy jsem nezkoušela a přitom si říkám ,že je musím někdy zkusit tak uvidíme
Nikdy jsem nedělala.Dělám jen kynuté houskové.Mohla bych vyzkoušet.
Já dělám leta letoucí kynuté.
Vyzkouším, děkuji za tip!
Prima recepty, já jsem omáčková již spoustu let. Příjemný den všem.
Hrníčkové dělám už aspoň 20 let
HOUSKOVÉ, KYNUTÉ JSOU NEJ
já mám nejradši knedlíky houskové kynuté, nadýchané
Někdy dělávám
Hrníčkové knedlíky vařím už nejméně 40 let.