Francouzské větrníčky jsou dokonalou sladkou tečku, která se k slavnostní příležitosti opravdu hodí. Odpalované těsto sice může být pro leckoho výzva, když ale dodržíte několik málo kroků, určitě se není čeho bát. Horký vzduch v kombinaci párou vám navíc pomůže, aby odpalované těsto bezchybně vyběhlo a větrníčky byly dokonale nadýchané i křupavé – díky páře získají až třetinu objemu navíc, a to je na chuti rozhodně znát. Vyzkoušejte ověřený recept Kayi z blogu S vášní pro jídlo a určitě se vám to také povede!
Co budete potřebovat? Na 12 větrníčků si připravte:
Na křupavou vrstvu:
- 50 g změklého másla
- 50 g cukru krupice
- 50 g polohrubé mouky
Na odpalované těsto
- 160 ml vody
- 60 ml oleje
- 120 g hladké mouky
- špetku soli
- 3 vejce
- Na náplň a dohotovení
- 500 ml smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru a trošku na posypání
- 250 g malin
Postup:
- Nejprve si připravte křupavou vrstvu craquelin, která se pokládá na odpalované těsto a vytvoří na věnečcích vynikající sušenkovou krustičku. Jak? Máslo pečlivě ušlehejte s cukrem, a nakonec do něj vmíchejte polohrubou mouku. Vzniklé těsto rozválejte mezi dvěma archy pečícího papíru na placku o tloušťce asi dva milimetry a dejte vychladit do lednice alespoň na hodinu.
Teď se pusťte do přípravy odpalovaného těsta. Nalijte do hrnce vodu spolu s olejem a přiveďte k varu. Potom naráz vsypte mouku se solí a vařečkou míchejte na mírném plamenu tak dlouho, než z těsta vznikne hladká koule, která začne na dně nechávat tenkou vrstvičku. - Připravené těsto nechte vychladnout na pokojovou teplotu a potom do něj postupně v robotu nebo ručně zašlehejte jedno vejce po druhém. Teprve když se vejce úplně spojí s těstem, přidejte další, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek.
- Těsto pomocí cukrářského sáčku a rovné širší špičky nastříkejte na plech s pečicím papírem do podoby malých bochánků o průměru asi čtyři centimetry. Dodržujte mezi nimi větší odstupy, protože se během pečení nafouknou.
- Máslové těsto na craquelin vyndejte z lednice, sloupněte z něj vrchní vrstvu papíru a vykrájejte z něj placičky o průměru čtyři centimetry. Každou z nich přidejte navrch bochánku z odpalovaného těsta.
- Troubu nastavte na teplotu 190 °C a ideálně zvolte horkovzdušné pečení s nízkou úrovní páry. Plech s bochánky vložte až do vyhřáté trouby a pečte dozlatova asi 40 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
- Hotové větrníčky nechte vychladnout. Poté jim odkrojte vršky - asi ve 2/3 výšky větrníčku.
- Smetanu spolu s cukrem vyšlehejte do tuhé šlehačky. Naspod každého větrníčku rozložte několik malin, naplňte bohatě šlehačkou a přiklopte vrškem větrníčku. Před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Servírovat můžete i s jedlými květy.
Rozdíl v použití páry: Vlevo horkovzdušné pečení, vpravo horkovzdušné pečení s párou
TIP: Pokud se chcete ve svém kuchařském umění opravdu posunout, pořiďte si pravou parní troubu s generátorem páry. Skutečnou špičku představuje horkovzdušná parní trouba Whirlpool W11I OP1 4S2 H s extra velkým objemem 73 l, s Wi-Fi a se senzorovou technologií 6. SMYSL pro ideální výsledek s nejnižší možnou spotřebou elektrické energie. Trouba má pokročilou technologii SteamSense+ pro pečení s nízkou, střední nebo vysokou úrovní páry v kombinaci s horkým vzduchem o ideální teplotě 140-220 °C. Umožní vám připravit nejen lahodné dezerty a pečivo, ale i šťavnaté maso, ryby a křupavou zeleninu, a to rychleji a s nižším množstvím soli či koření – pára totiž zvýrazní přirozenou chuť surovin. Trouba se hodí i pro regeneraci uvařených pokrmů, rozmrazování, pečení mražených jídel nebo vaření ve 100% páře. Skvělá je i možnost péct až na čtyřech úrovních najednou bez smíchání vůní a chutí. Trouba se ovládá prostřednictvím velkého barevného displeje v češtině a také na dálku přes mobil a aplikaci 6th SENSE LiveApp. O čistotu se postará samočisticí parní systém HydroClean.
Doporučená cena této trouby z prémiové Whirlpool W Collection v úsporné třídě A+ je 36 990 Kč.
Foto: Whirlpool
Nový komentář
Komentáře
To není recept, to je výzva. Rozhodně někdy zkusím, ukládám si