Manažerka výživového programu Zdravá 5, Alena Paldusová, doporučuje dětem jíst 3 porce zeleniny a 2 porce ovoce každý den. „Velikost jedné porce přiměřené věku se rovná velikosti dětské dlaně,“ radí Alena Paldusová a dodává: „Ovoce a zelenina jsou velmi dobrým zdrojem energie, vitaminů, minerálů a vlákniny, které jsou nezbytné pro vývoj dětského organismu.“
BERUŠKY DO PUSY z mozzarelly a rajčátek
SUROVINY: 125 g mozzarelly 10 lístků čerstvé bazalky 5 cherry rajčat 5 černých oliv 1 lžička balsamikové redukce 1 lžíce medu
POSTUP: 1. Mozzarellu nakrájejte na 10 plátků. Na ni poklaďte lístky bazalky. Rajčátka omyjte a rozkrojte napůl. Každou půlku lehce nakrojte, aby vznikly krovky, a položte je na lístek bazalky. 2. Olivy rozkrojte napůl a dejte na přední část rajčátek jako hlavičku. 3. Balsamikovou redukci smíchejte s medem v misce. Namočte do směsi špejli a vytvořte tečky na rajčátkách jako beruščiny tečky.
Malinové KYTIČKY
SUROVINY: 4 slané kulaté krekry 100 g žervé 1 lžíce arašídového másla 20 malin 4 kuličky bílého hroznového vína
POSTUP: 1. Krekry dejte na talíř. V misce metličkou smíchejte žervé a arašídové máslo. Touto směsí potřete krekry tenkou vrstvou. Zbytek arašídového žervé dejte do jednorázového cukrářského pytlíku. Odstřihněte konec pytlíku, aby vám vznikl otvor o průměru 5 mm. 2. Maliny naplňte arašídovým žervé. Kuličky hroznového vína položte do středu krekrů a kolem dokola ozdobte plněnými malinami tak, aby plněné části směřovaly směrem ven.
BAGETOVÝ DRAK Mrak
SUROVINY: 2 vícezrnné bagety 100 g rajčatového pyré 200 g žervé 1 červená kapie 150 g dušené kuřecí šunky 200 g sýra čedar – plátky 3 rajčata 1 salátové okurky 3 listy ledového salátu 1 zelená oliva plněná paprikovou pastou
POSTUP: 1. Bagety podélně rozřízněte. Vnitřek horní poloviny potřete rajčatovým pyré. Na vnitřní stranu spodní poloviny namažte žervé. Omytou kapii zbavte jádra a nakrájejte ji na plátky. Z jednoho plátku vykrojte jazyk draka. 2. Na spodní polovinu baget poklaďte plátky šunky a sýra. Pak pokračujte plátky kapie a navrch položte na kolečka pokrájená omytá rajčata a okurku. Nakonec vše přikryjte omytými salátovými listy. Ty natrhejte tak, aby byly hezky vidět ostatní ingredience. Bagety přiklopte horní polovinou pečiva. 3. Bagety naporcujte celkem na 8 kusů. Přední část jako hlavu ozdobte rozpůlenou olivou a jazykem z kapie. Všechny kousky naservírujte do tvaru vlnícího se draka.
VESELÉ HOUSENKY A MOTÝLI z letní louky
SUROVINY: 1 červené jablko, 1 pomeranč, 1 citron, 1 salátová okurka, 3 stonky řapíkatého celeru, 150 g čerstvého smetanového sýra, 40 g arašídového másla, 200 g cherry rajčat mix, 16 kuliček červeného hroznového vína, 16 kuliček zeleného hroznového vína, 20 borůvek, 4 jahody, 20 stonků čerstvé pažitky, 10 černých oliv
POSTUP: 1. Ovoce a zeleninu dobře omyjte a očistěte. Jablko a pomeranč nakrájejte na plátky. Jablko zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědlo. 2. Okurku nakrájejte na třetiny, ty ještě rozkrojte napůl a vydlabejte semínka. Nakonec je znovu podélně rozkrojte. Řapíkové stonky rozkrojte na třetiny a ty pak rozpulte. Vzniklé lodičky z okurek a řapíku dejte stranou. 3. V misce smíchejte sýr a arašídové máslo. Směs naplňte do jednorázového cukrářského pytlíku a odstřihněte špičku, aby vám vznikl otvor o průměru 5 mm. 4. Řapík a okurky naplňte arašídovou směsí a zbytek odložte na dozdobení očí. 5. Plněné housenky a další zvířátka ozdobte dle vaší fantazie zbývajícím ovocem a zeleninou. Tykadla vytvořte ze stonků pažitky. 6. Olivy nakrájejte na malé kousky. Na každou hlavičku dané housenky stříkněte dvě kapky arašídového krému a do nich zapíchněte kousky oliv jako oči.
Více informací na ALBERT.CZ
Nový komentář
Komentáře
Pro děti určitě lákavé.
HEZKÉ
super nápady
Roztomilé. Mňam.
