Americká kobliha neboli donut
se velmi podobá koblize, jak ji známe my. Taktéž je vyroben z kynutého těsta a dozlatova smažen ve vysoké vrstvě oleje. Jediný, ač poměrně výrazný rozdíl je v tom, že donut má uprostřed díru. I proto se neplní, místo toho se zdobí nejrůznějšími polevami a posypkami navrchu.

Připravte si domácí donuty, skvěle se hodí k snídani, svačině nebo jako dezert. Pokud je navíc ozdobíte třeba Haribo medvídky, je to skvělá dobrota na dětskou party, kterou budou děti milovat. Děti ostatně můžete zapojit do přípravy nebo zdobení amerických koblížek. A pokud se vám donuty s Haribo medvídky nebo jinými Haribo bonbony povedou, nezapomeňte jejich fotku nahrát na www.haribomalycukrar.cz a v rodinné soutěži hrajte o skvělé ceny. Inspiraci a recept na lahodné Haribo donuty přinášíme teď i my.

Hravé Haribo donuty

Těsto:

  • 520 g hladké mouky
  • 220 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • 40 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 11 g sušeného droždí
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • řepkový olej na smažení

Poleva z bílé čokolády:

  • 200 g bílé čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje

Malinová poleva:

  • 200 g bílé čokolády
  • 100 g malin

Těsto postup:

Do jedné mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, droždí a sůl a vše ručně promícháme. Do této suché směsi přidáme malé kostičky másla pokojové teploty a ručně prohněteme tak, že směs vytváří drobenku. V menší misce ručně vyšleháme vejce, poté přidáme mléko a vanilkový extrakt. Tuto směs přidáme do suché směsi a vypracujeme měkké, mírně lepivé těsto.

Těsto přendáme na linku, potřeme olejem a vložíme do olejem vymazané mísy. Přikryjeme fólií a necháme 1 hodinu kynout. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučenou pracovní desku a lehce prohněteme, tím ho zbavíme vzduchových bublin, vytvarujeme bochánek a znovu vložíme do mísy. Opět necháme 45 minut kynout.

Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozválíme na přibližně do výšky 1 cm. Do těsta potom vykrajujeme požadované tvary (větší kolečko a do středu menší kolečko) a přendáme na pomoučený plech. Vykrojené tvary přetáhneme olejem potřenou potravinářskou fólií a necháme nakynout tak, aby zdvojnásobily objem.

Smažíme v roztopeném oleji. Olej nesmí být málo ani příliš horký. To vyzkoušíme na kousku zbylého těsta. Smažíme z obou stran tak dlouho, dokud donuty nejsou krásně zlatavé. Poté přendáme na plech s kuchyňskými utěrkami, abychom z nich odsáli přebytečný olej.

Příprava polevy:

Bílou čokoládu rozpustíme a přidáme ohřátý kokosový olej. Dobře promícháme a poleva je hotová.

Maliny rozmrazíme a metličkou rozmixujeme, poté ohřejeme na dostatečnou teplotu a tuto směs nalijeme na bílou čokoládu. Počkáme minutu a celou směs promícháme, takto vznikne poleva na naše donuty.

Poté donuty z poloviny namáčíme do polevy a zdobíme Haribo medvídky.
 

Reklama