hráškové kokotky

Kamarádka Dagmar Derré mě už před delším časem přivedla k výborném francouzskému vaření v kokotkách - malých či větších zapékacích mističkách. Sadu kokotek jsem si pořídila i domů, ve velikosti na předkrm, drobnou večeři či dezert, a už plánuji koupi větších, na hlavní pokrm.

Inspirovala mě k tomu opět Dáša a její synovec Filípek. Ti spolu vařili pro časopis Food, který je právě v prodeji, a recepty se opravdu vyvedly...

Suroviny

3- 4 plátky šunky
150 g vyloupaného hrášku (čerstvý i mražený)
80 g čerstvého sýra typu Lučina, Gervais
80 ml smetany
100 ml mléka
2 celá vejce
1 žloutek
30 g maizeny
sůl, případně pepř

Postup

FildaTroubu předehřejeme na 180 °C.

V misce smícháme čerstvý sýr se žloutkem. Do směsi přimícháme ostatní vejce jedno po druhém. Poté vmícháme maizenu a pomalu přimícháme smetanu s mlékem. Osolíme, případně opepříme.

Kokotky vložíme do pekáčku, do kterého vlijeme vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny jejich výšky.

Šunku nakrájíme na kostičky, smícháme s hráškem a rozdělíme do kokotek.

Navrch nalijeme vaječnou směs a pekáč s kokotkami vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme bez pokliček asi 25 minut.

Podáváme s pečivem.

TIP: můžeme použít i ochucené čerstvé sýry, například  s česnekem či bylinkami.

Dobrou chuť přeje Dagmar Derré a Filípek. :-)