Kamarádka Dagmar Derré mě už před delším časem přivedla k výborném francouzskému vaření v kokotkách - malých či větších zapékacích mističkách. Sadu kokotek jsem si pořídila i domů, ve velikosti na předkrm, drobnou večeři či dezert, a už plánuji koupi větších, na hlavní pokrm.
Inspirovala mě k tomu opět Dáša a její synovec Filípek. Ti spolu vařili pro časopis Food, který je právě v prodeji, a recepty se opravdu vyvedly...
Suroviny
3- 4 plátky šunky
150 g vyloupaného hrášku (čerstvý i mražený)
80 g čerstvého sýra typu Lučina, Gervais
80 ml smetany
100 ml mléka
2 celá vejce
1 žloutek
30 g maizeny
sůl, případně pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C.
V misce smícháme čerstvý sýr se žloutkem. Do směsi přimícháme ostatní vejce jedno po druhém. Poté vmícháme maizenu a pomalu přimícháme smetanu s mlékem. Osolíme, případně opepříme.
Kokotky vložíme do pekáčku, do kterého vlijeme vodu tak, aby dosahovala asi do poloviny jejich výšky.
Šunku nakrájíme na kostičky, smícháme s hráškem a rozdělíme do kokotek.
Navrch nalijeme vaječnou směs a pekáč s kokotkami vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme bez pokliček asi 25 minut.
Podáváme s pečivem.
TIP: můžeme použít i ochucené čerstvé sýry, například s česnekem či bylinkami.
Dobrou chuť přeje Dagmar Derré a Filípek. :-)
Nový komentář
Komentáře
elly — #4 no toto? Jako chuťovka - proč ne?
gerda — #3 recept je jako vždycky na 4 porce - 4 malé kokotky :-)
Recept je asi na jednu porci? Tak to je pro mě moc práce
To může být dobré
V receptu jsou samé dobroty, takže by to stálo za to, zkusit ho udělat