Sehnat čerstvý hrášek nemusí být v současném ročním období vůbec jednoduché a navíc, ani čerstvost, není zárukou kvality. Možná se budete divit, ale sázkou na jistotu je hrášek mražený. Mrazená zelenina je většinou kvalitnější a výživově přínosnější než dovážená. Zmrazování zpomaluje chemické a biologické změny a umožňuje tak konzervaci na velmi dlouhou dobu, při níž dochází pouze k minimální ztrátě cenných živin. Navíc výrobci mrazí plody ihned po sklizení, proto mají tyto plodiny mnohem více cenných látek oproti čerstvé zelenině z dovozu. Samozřejmě i zmrazené výrobky najdete v lepší i horší kvalitě. A jak na skvělou hráškovou polévku?
Potřebujete:
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 700 g mraženého hrášku
- 900 ml až 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- 1 šalotka
Na dvou lžících oleje si osmahněte cibulku. Jakmile začne chytat zlatou barvu, přidejte mražený hrášek a vše zalijte teplou vodou nebo zeleninovým vývarem. Polévku nechte vařit přibližně 20 minut. Mezitím si osmahněte nakrájenou šalotku na lžíci oleje. Uvařenou polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Ideální je využít tyčový mixér z nerezové oceli, třeba MORA MSP 603 X touto úpravou disponuje. Má to ohromné výhody, velmi pohodlně se čistí (nemusíte se obávat nepříjemného zbarvení) a je naprosto hygienický. Navíc s tímto skvělým pomocníkem získáte i širokou škálu příslušenství. A to sekací nástavec s 600ml nádobou, nerezovou šlehací metlu a plastovou nádobu o objemu 500ml, díky tomu máte vše, co potřebujete při ruce. Pak už stačí jen dochutit solí, pepřem a muškátovým oříškem. Polévku nechte chvilku odstát a poté ji ještě jednou promixujte, aby její konzistence byla opravdu jemně krémová. Tento výkonný mixér s tichým chodem si prostě zamilujete, stejně tak jako skvělou hráškovou polévku, kterou podávejte ozdobenou osmahnutou šalotkou a čerstvým hráškem, můžete přidat i sedmikrásku.
MORA je PLNÁ ŽIVOTA. Spolu nám to šlape už od 1825
Více na MORA.CZ
Nový komentář