Škola hrou


Kromě zábavy se vaše dítka naučí spolupráci, soustředění, trpělivosti a zároveň opatrnosti. Loupání, krájení, míchání, vyvalování a plno dalších činností, s kterými se do té doby setkaly nanejvýš při výtvarce, jsou pro ně novým dobrodružstvím. Zároveň se zdokonalují motorika a koordinace. Trénovat mohou také hodiny a jednotky – přechody z mililitrů na litry, z gramů na dekagramy a kila. Všechny tyto prospěšné dovednosti dítě bude vnímat jako hru, tak mu nechte prostor v jeho kreativitě a projevení zručnosti. Velkým lákadlem je hodně barev, formičky různých tvarů, míchátka, nástroje, cukrátka a ovoce na ozdobení.

Bezpečnost nade vše

Pracovní podmínky se dají uzpůsobit. Klidně přesuňte míchací část na podlahu, ubude vám strachu z pádu ze židle a dítka ocení tolik potřebný přehled a přístup k tvorbě dle své libosti. Pečicí a vařicí část se bez supervize dospělých však neobejde.

Výsledek i úklid stojí za to

Než se moučník upeče, máte čas na úklid, který přece správný pomocník neopomene. Odměnou mu bude výplata v podobě laskominy. Radost v očích malého dítěte, které pomohlo mamince, něco vytvořilo a zároveň zaplnilo nejedno bříško, je k nezaplacení.

Do dětské podoby se dá převést skoro každý recept, chce to jen trochu hravosti a přemýšlení. Zde máme 3 osvědčené tipy:

Brownies s ovocem

Ingredience:

  • 4 vajíčka
  • 180 g BIO cukru krystal z řady Korunní cukr
  • 200 g másla
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 60 g kakaa
  • 200 g rozpuštěné hořké čokolády, ideálně alespoň 60%
  • půl lžičky vanilkového aroma
  • 3 hrsti borůvek, jahod, drobného ovoce
  • Korunní cukr moučka v mlýnku

Příprava:

Rozehřejeme troubu na 150 °C. Vajíčka s bio cukrem mícháme tak dlouho, až vynikne pěna. Mezi tím v mikrovlnce necháme rozpustit hořkou čokoládu s máslem. K pěně přisypeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a vanilkovým aroma. Přidáme vychladlou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Na závěr přimícháme borůvky, část si jich ale necháme stranou na zdobení. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Brownies pečeme na 150 °C cca 25 až 30 minut. Těsto by mělo být zvenčí křupavé a zevnitř ještě jemně lepkavé a vláčné.

Tip: Po vychladnutí můžeme brownies posypat čerstvým ovocem a pocukrovat Korunním cukrem v praktickém mlýnku či moučkový cukr přesejeme přes sítko.

Jednoduché sušenky

Ingredience:

  • 125 g másla či margarínu
  • 100 g Korunního cukru hnědého
  • 125 g Korunního cukru krystal
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 balení kypřicího prášku
  • Špetka soli
  • 225 g polohrubé mouky
  • 150 g lentilek, čokolády či cukrářského zdobení

Příprava:

Na pánvi s pevným dnem rozehřejeme máslo. Přidáme cukry a jakmile se rozpustí vklepneme do směsi vejce. Přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl. Rozmícháme a odstavíme z ohně. Jako poslední vmícháme lentilky nebo nasekanou čokoládu. Vznikne hutné těsto, ze kterého vytváříme hrudky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máme po ruce cukrářské zdobení, posypeme jím sušenky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut.

Jemné jablečné mini štrúdly s hruškami

Ingredience:

Těsto

  • 150 ml bílého neslazeného jogurtu
  • 1 prášek do pečiva
  • 250 g másla (nebo jiného tuku)
  • 500 g hladké mouky

Náplň

  • přibližně 1 kg jablek
  • 3 hrušky, ořechy
  • Korunní cukr hnědý
  • 1 lžička jemně mleté skořice
  • strouhanka

Na ozdobu

  • Korunní cukr moučka v mlýnku

Příprava:

Máslo rozpustíme (klidně v mikrovlnce, ale opatrně, raději na menší výkon po delší dobu) a necháme ho trochu zchladnout. Na válu promícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme jogurt. Přilijeme máslo a teď nastává ta nejlepší část, rukama hněteme z ingrediencí těsto. Zatímco necháme těsto chvíli odležet, připravíme si náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na velmi malé kostičky či podobné tvary. Nakonec smícháme s ořechy.

Těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, které naplníme ovocem a navrch je posypeme Korunním cukrem hnědým a mletou skořicí a navrch trochou strouhanky. Těsto zabalíme do mini štrúdlíků a dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 180 °C. Štrúdlíky nakonec ozdobíme cukrem moučkou v mlýnku.

Tip

Při závěrečném zdobení cukrem můžeme použít papírové šablony, které nám vykouzlí veselé ornamenty. Šablony si slze snadno vyrobit z papíru za pomoci nůžek vlastní či použít obyčejnou vidličku.

Více na KORUNNICUKR.CZ

Reklama