Škola hrou
Kromě zábavy se vaše dítka naučí spolupráci, soustředění, trpělivosti a zároveň opatrnosti. Loupání, krájení, míchání, vyvalování a plno dalších činností, s kterými se do té doby setkaly nanejvýš při výtvarce, jsou pro ně novým dobrodružstvím. Zároveň se zdokonalují motorika a koordinace. Trénovat mohou také hodiny a jednotky – přechody z mililitrů na litry, z gramů na dekagramy a kila. Všechny tyto prospěšné dovednosti dítě bude vnímat jako hru, tak mu nechte prostor v jeho kreativitě a projevení zručnosti. Velkým lákadlem je hodně barev, formičky různých tvarů, míchátka, nástroje, cukrátka a ovoce na ozdobení.
Bezpečnost nade vše
Pracovní podmínky se dají uzpůsobit. Klidně přesuňte míchací část na podlahu, ubude vám strachu z pádu ze židle a dítka ocení tolik potřebný přehled a přístup k tvorbě dle své libosti. Pečicí a vařicí část se bez supervize dospělých však neobejde.
Výsledek i úklid stojí za to
Než se moučník upeče, máte čas na úklid, který přece správný pomocník neopomene. Odměnou mu bude výplata v podobě laskominy. Radost v očích malého dítěte, které pomohlo mamince, něco vytvořilo a zároveň zaplnilo nejedno bříško, je k nezaplacení.
Do dětské podoby se dá převést skoro každý recept, chce to jen trochu hravosti a přemýšlení. Zde máme 3 osvědčené tipy:
Brownies s ovocem
Ingredience:
- 4 vajíčka
- 180 g BIO cukru krystal z řady Korunní cukr
- 200 g másla
- 60 g hladké mouky
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 60 g kakaa
- 200 g rozpuštěné hořké čokolády, ideálně alespoň 60%
- půl lžičky vanilkového aroma
- 3 hrsti borůvek, jahod, drobného ovoce
- Korunní cukr moučka v mlýnku
Příprava:
Rozehřejeme troubu na 150 °C. Vajíčka s bio cukrem mícháme tak dlouho, až vynikne pěna. Mezi tím v mikrovlnce necháme rozpustit hořkou čokoládu s máslem. K pěně přisypeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a vanilkovým aroma. Přidáme vychladlou čokoládu s máslem a dobře promícháme. Na závěr přimícháme borůvky, část si jich ale necháme stranou na zdobení. Formu na pečení vyložíme pečicím papírem. Brownies pečeme na 150 °C cca 25 až 30 minut. Těsto by mělo být zvenčí křupavé a zevnitř ještě jemně lepkavé a vláčné.
Tip: Po vychladnutí můžeme brownies posypat čerstvým ovocem a pocukrovat Korunním cukrem v praktickém mlýnku či moučkový cukr přesejeme přes sítko.
Jednoduché sušenky
Ingredience:
- 125 g másla či margarínu
- 100 g Korunního cukru hnědého
- 125 g Korunního cukru krystal
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 vejce
- 1 balení kypřicího prášku
- Špetka soli
- 225 g polohrubé mouky
- 150 g lentilek, čokolády či cukrářského zdobení
Příprava:
Na pánvi s pevným dnem rozehřejeme máslo. Přidáme cukry a jakmile se rozpustí vklepneme do směsi vejce. Přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl. Rozmícháme a odstavíme z ohně. Jako poslední vmícháme lentilky nebo nasekanou čokoládu. Vznikne hutné těsto, ze kterého vytváříme hrudky a klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Pokud máme po ruce cukrářské zdobení, posypeme jím sušenky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 minut.
Jemné jablečné mini štrúdly s hruškami
Ingredience:
Těsto
- 150 ml bílého neslazeného jogurtu
- 1 prášek do pečiva
- 250 g másla (nebo jiného tuku)
- 500 g hladké mouky
Náplň
- přibližně 1 kg jablek
- 3 hrušky, ořechy
- Korunní cukr hnědý
- 1 lžička jemně mleté skořice
- strouhanka
Na ozdobu
- Korunní cukr moučka v mlýnku
Příprava:
Máslo rozpustíme (klidně v mikrovlnce, ale opatrně, raději na menší výkon po delší dobu) a necháme ho trochu zchladnout. Na válu promícháme mouku s práškem do pečiva a přidáme jogurt. Přilijeme máslo a teď nastává ta nejlepší část, rukama hněteme z ingrediencí těsto. Zatímco necháme těsto chvíli odležet, připravíme si náplň. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na velmi malé kostičky či podobné tvary. Nakonec smícháme s ořechy.
Těsto rozválíme, rozkrájíme na čtverečky, které naplníme ovocem a navrch je posypeme Korunním cukrem hnědým a mletou skořicí a navrch trochou strouhanky. Těsto zabalíme do mini štrúdlíků a dáme na plech. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme dozlatova při 180 °C. Štrúdlíky nakonec ozdobíme cukrem moučkou v mlýnku.
Tip
Při závěrečném zdobení cukrem můžeme použít papírové šablony, které nám vykouzlí veselé ornamenty. Šablony si slze snadno vyrobit z papíru za pomoci nůžek vlastní či použít obyčejnou vidličku.
Více na KORUNNICUKR.CZ
Nový komentář
Komentáře
My do jogurtového těsta na štrúdl prášek do pečiva nedáváme, ale dáváme 1 vejce. Štrúdl bych si dala.
Mini štrúdlíkem bych nepohrdla