Hradecký kváskový chléb

Propadli jste pečení domácího kváskového chleba? Mám pro vás skvělý a originální recept od ženy, která doslova žije svůj chlebový sen. Jezdí po republice, pořádá kurzy pečení chleba, rozdává svůj mnoholetý kvásek a učí lidi, že upéct si domácí pečivo není žádná věda.

Gabi Hradecká svou lásku k chlebu šíří už několik let mezi desítky a stovky lidí. Můžete se přihlásit na její kurz, se kterým objíždí celou republiku. Gabi vede své kurzy s humorem, zahltí vás hromadou užitečných informací, které vám také předá v připravených skriptech. S podrobnými návody a nabušení praktickými radami si můžete domácí chléb hned po kurzu vyzkoušet. Dostanete totiž domů svůj startovací kvásek. Navíc teď Gabi vyšla zbrusu nová kniha o domácím kváskovém chlebu.

Já díky ní peču domácí chléb už více než rok a třeba začnete i vy... Nic na tom není :-)

Dnešní chléb, jehož recept si Gabi samy vymyslela, je tmavší chléb se záparou ze semínek a pohanky lámanky. Je výborný! Dámy a pánové, je tu chléb Hradecký.

Z tohoto receptu vzniknou 2 chleby o váze cca 700 g, pokud chcete jen jeden – udělejte z poloviční dávky, nebo udělejte 1 velký z celé dávky, který má ve finále cca 1400 g – záleží jen na vás! Velmi ráda dělám z tohoto receptu dva menší chleby, jeden většinou rozkrájíme čerstvý, druhý schovám na další den.

semínka

Suroviny

Základní kvas:

  • 1-2 lžíce žitného kvásku
  • 160 g žitné chlebové mouky
  • 160 g vody

Zápara:

  • 50 g slunečnicových semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g pohanky lámanky
  • špetka soli 

Finální těsto:

  • kvas (z výše uvedených surovin)
  • zápara (z výše uvedených surovin)
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 300 g hladké pšeničné mouky 00
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • cca 300 g vody
  • 14 g soli

Hradecký chléb

Postup

Nejprve si připravte záparu. Celkem 150 g semínek a pohanky lámanky zalejte horkou nebo teplou vodou po okraj tak, aby všechna semínka byla namočená, ale aby tam nebyla zbytečná voda.

Záparu si můžete udělat z libovolných semínek, které máte rádi, ale je potřeba zachovat celkovou gramáž 150 g. Velmi ráda dělám záparu jen ze 150 g pohanky lámanky.

Zároveň ve stejnou dobu založte kvas. Všechny suroviny na něj potřebné pouze vymíchejte do hladké hmoty, přikryjte potravinářskou folií a nechejte 12 hodin zrát. Stejnou dobu i záparu.

Po dvanácti hodinách (ideálně založte kvas večer a pečte ráno) smíchejte kvas i záparu a přidejte další suroviny. Umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu odpočívat v míse.

Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál. Teď přichází na řadu hnětení a vytahování těsta rukama. Dostanete do něj své teplo, ven z něj zbytečný vzduch a těsto krásně propracujete. Až máte pocit, že jste těsto zpracovali, vytahali a prohnětli dost, vytvarujte z něj bochník - kulatý nebo oválný, podle tvaru ošatky, ve které bude kynout.

Celý bochník pomažte trochou bramborového škrobu, aby se těsto nepřilepilo k ošatce. A překlopte bochník do ošatky. Ošatku zavřete do sáčku, ve kterém předtím kynul i kvas. Pro tyto účely používám středně velký sáček do koše.

Teď můžete nechat chléb kynout při pokojové teplotě, asi dvě hodiny. Já už se pravidelně spoléhám pouze na lednicové kynutí. Nechám ošatku několik hodin kynout v lednici.

Troubu si předehřejte na nejvyšší možnou teplotu, ideálně 250 °C. Na dno trouby dejte plech a do středu trouby také, ten plech, na kterém se bude péct chléb. Až je trouba dokonale předehřátá, vyklopte vykynutý bochník na dřevěné prkýnko nebo jinou podložku, kterou budete sázet chléb do trouby. Na tuto podložku dejte pečící papír a na něj potom chléb.

Rychle otevřete předehřátou troubu, na dno - na plech, nalijte hrnek vody a chléb na pečícím papíru nechejte opatrně sklouznout na vyhřátý plech ve středu trouby. Zavřete a při této teplotě a se zapařením pečte 10 minut.

Po této době troubu otevřete, vyvětrejte a teplotu snižte na 180 °C. Při této teplotě dopékejte 40 minut. Občas můžete chléb postříkat vodou v rozprašovači.

Upečený chléb vyndejte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Ideálně několik hodin, až bude úplně studený.

Dobrou chuť přeje Elly a Gabi :-)

Na našem magazínu se pečou samé skvělé chleby!

bezlepkový chléb

škvarkový chleba

jogurtový chléb

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Gabi Hradecká

TÉMATA:
SLANÉ PEČENÍ