hrachovakase.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1 balení žlutého půleného hrachu (cca 400 - 500 g)
  • 2 lžičky soli
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř
  • špetka mletého kmínu
  • klobása, okurek a chleba

Postup

Žlutý hrách vsypejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte. Pozor, mezi hrachem občas bývají malé kamínky a nečistoty, tak ho pěkně proberte. Vsypejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl hrách ponořený a voda byla ještě asi tři centimetry nad něj. Nechejte přes noc namočené.

Na druhý den opět vlijte hrách do cedníku, propláchněte a vraťte do hrnce. Zalijte vodou nebo vývarem, znova asi tři centimetry nad povrch hrachu.

Dejte vařit. Bude to trvat asi hodinu a půl, až dvě hodiny. Hrách hlídejte, průběžně promíchávejte a v případě že je v hrnci málo vody, přidejte vodu. Až je hrách měkký, ochuťte majoránkou, pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Promíchejte a ještě 15 minut povařte.

Hotový hrách rozmixujte a kdo chce, může ještě zjemnit smetanou.

Podávejte s křupavou cibulkou, čerstvým chlebem, opečenou klobásou, párkem nebo salámem a čerstvým chlebem.

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpgFoto: Alena Kolaříková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková