Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 1 balení žlutého půleného hrachu (cca 400 - 500 g)
- 2 lžičky soli
- 4 stroužky česneku
- majoránka podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
- špetka mletého kmínu
- klobása, okurek a chleba
Postup
Žlutý hrách vsypejte do cedníku a pod tekoucí vodou důkladně propláchněte. Pozor, mezi hrachem občas bývají malé kamínky a nečistoty, tak ho pěkně proberte. Vsypejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl hrách ponořený a voda byla ještě asi tři centimetry nad něj. Nechejte přes noc namočené.
Na druhý den opět vlijte hrách do cedníku, propláchněte a vraťte do hrnce. Zalijte vodou nebo vývarem, znova asi tři centimetry nad povrch hrachu.
Dejte vařit. Bude to trvat asi hodinu a půl, až dvě hodiny. Hrách hlídejte, průběžně promíchávejte a v případě že je v hrnci málo vody, přidejte vodu. Až je hrách měkký, ochuťte majoránkou, pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Promíchejte a ještě 15 minut povařte.
Hotový hrách rozmixujte a kdo chce, může ještě zjemnit smetanou.
Podávejte s křupavou cibulkou, čerstvým chlebem, opečenou klobásou, párkem nebo salámem a čerstvým chlebem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Nikdy jsem nepochopila, proč někdo jí k čočce, hrachu, fazolím chleba nebo pečivo. Já luštěniny beru jako přílohu k masu, vajíčku. uzenině. Bramborovou kaši taky nezakusuji chlebem.