jablecny.jpg

Foto: Šárka Škachová

Rodinný recept jsme upravili podle tipů Šárky Škachové, skvělé kuchařky a foodblogerky. Jaká je její verze?

„Na křehkém těstě je vrstva pečených jablečných povidel, pak vrstva cukrářských piškotů vykoupaných v rumu, na to vrstva neloupaných jablečných plátků posypaných třtinovým cukrem, pak vrstva bílkového sněhu, na finále vrstva tenkých mandlových plátků a z křehkého těsta upečená malá šlechtická korunka. To je moje variace na retro recept," říká.

Suroviny

Těsto

  • 5 žloutků
  • 125 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 450 - 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 200 g cukrářských piškotů
  • rum
  • 6 lžic pečených jablečných povidel
  • 5 velkých jablek
  • 2 hrsti najemno nasekaných mandlí
  • 1 lžička skořice
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 5 bílků
  • špetka soli
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička solamylu
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • plátky mandlí na ozdobu

jablecny2.jpg

Foto: Šárka Škachová

Postup

Žloutky vyšlehejte s cukrem. Přidejte na malé kousky nakrájené studené máslo rovnou z lednice a opět míchejte, až bude směs kompaktní. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Mouky přidejte nejdříve 450 g a podle potřeby přisypávejte, aby vzniklo hladké nelepivé těsto.

Připravte si zapékací mísu nebo plech s vyšším okrajem. Vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou, nebo vyložte pečícím papírem. 

Těsto rozdělte na třetiny. Jednu třetinu dejte do sáčku a odložte do mrazáku. Ze zbytku těsta vyválejte na pomoučněné ploše plát o velikosti zapékací nádoby. Vložte na dno formy. Pomažte jablkovými povidly. Na to naskládejte piškoty, které jste namočili v rumu. Na piškoty vrstvu jablečných plátků nebo nastrouhaných jablek. Není nutné je loupat. Jablka ještě lehce promíchejte s nasekanými mandlemi. Posypejte skořicí a třtinovým cukrem. 

Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Až je téměř tuhý, přidejte cukr a solamyl. Šlehejte dál. Nakonec zašlehejte ocet, ten už šlehejte jen krátce. Sníh rozetřete na jablka a nahoru nastrouhejte zbytek těsta z mrazáku.

Troubu si rozehřejte na 180 °C a koláč pečte dozlatova. Bude to trvat asi 50 minut.

Nechejte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly a Šárka Škachová - Gurmánka.

Výborný jablečný koláč

1.jpg

Foto: archiv redakce

Hrnkový jablečný koláč s perníkem

2.jpg

Foto: archiv redakce

Podzimní koláč s jablky a hruškami

3.jpg

Foto: Alena Kolaříková