Foto: Šárka Škachová
Rodinný recept jsme upravili podle tipů Šárky Škachové, skvělé kuchařky a foodblogerky. Jaká je její verze?
„Na křehkém těstě je vrstva pečených jablečných povidel, pak vrstva cukrářských piškotů vykoupaných v rumu, na to vrstva neloupaných jablečných plátků posypaných třtinovým cukrem, pak vrstva bílkového sněhu, na finále vrstva tenkých mandlových plátků a z křehkého těsta upečená malá šlechtická korunka. To je moje variace na retro recept," říká.
Suroviny
Těsto
- 5 žloutků
- 125 g cukru krupice
- 250 g másla
- 450 - 500 g polohrubé mouky
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 200 g cukrářských piškotů
- rum
- 6 lžic pečených jablečných povidel
- 5 velkých jablek
- 2 hrsti najemno nasekaných mandlí
- 1 lžička skořice
- 4 lžíce třtinového cukru
- 5 bílků
- špetka soli
- 120 g cukru krupice
- 1 lžička solamylu
- 1 lžička bílého vinného octa
- plátky mandlí na ozdobu
Foto: Šárka Škachová
Postup
Žloutky vyšlehejte s cukrem. Přidejte na malé kousky nakrájené studené máslo rovnou z lednice a opět míchejte, až bude směs kompaktní. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Mouky přidejte nejdříve 450 g a podle potřeby přisypávejte, aby vzniklo hladké nelepivé těsto.
Připravte si zapékací mísu nebo plech s vyšším okrajem. Vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou, nebo vyložte pečícím papírem.
Těsto rozdělte na třetiny. Jednu třetinu dejte do sáčku a odložte do mrazáku. Ze zbytku těsta vyválejte na pomoučněné ploše plát o velikosti zapékací nádoby. Vložte na dno formy. Pomažte jablkovými povidly. Na to naskládejte piškoty, které jste namočili v rumu. Na piškoty vrstvu jablečných plátků nebo nastrouhaných jablek. Není nutné je loupat. Jablka ještě lehce promíchejte s nasekanými mandlemi. Posypejte skořicí a třtinovým cukrem.
Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh. Až je téměř tuhý, přidejte cukr a solamyl. Šlehejte dál. Nakonec zašlehejte ocet, ten už šlehejte jen krátce. Sníh rozetřete na jablka a nahoru nastrouhejte zbytek těsta z mrazáku.
Troubu si rozehřejte na 180 °C a koláč pečte dozlatova. Bude to trvat asi 50 minut.
Nechejte vychladnout a podávejte.
Dobrou chuť přeje Elly a Šárka Škachová - Gurmánka.
Foto: archiv redakce
Hrnkový jablečný koláč s perníkem
Foto: archiv redakce
Podzimní koláč s jablky a hruškami
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
tento moučník miluje celá naše rodina