Měla jsem čtyři překrásné plátky libové hovězí kýty, z mladého býka, od kamarádky Irenky. Minule jsem takové maso proměnila v závitky, teď jsem se rozhodla pro plátky. Už předem byla jasná příloha - manžel měl chuť na bulgur. Na mně zůstal úkol nejlepší. Vymyslet, jak plátky upravím.
V jednoduchosti je krása, a tak se mým hlavním pomocníkem stal aceto balsamico - balsamikový ocet. Italský poklad vyráběný z vinného moštu. Zraje v dřevěných sudech, různě dlouhou dobu. Ten nejkvalitnější mnoho let. Nejcennější aceto balsamico pochází z Modeny a jeho výroba má přísná pravidla.
Chuť a vůně octa závisí nejen na druhu sudu, ve kterém ocet zraje, ale také na stáří, na tom, že se ocet v různých fázích přelévá do sudů z jiného druhu dřeva. Starší octy jsou hustější a mají nasládlou chuť, jsou samozřejmě také dražší.
Při nákupu kvalitního aceto balsamico se obracejte na speciální prodejny s italským zbožím a delikatesami. To, které seženete v běžné síti, bude určitě levnější, ale ne až tak chutné a kvalitní, vyzrálé. Na můj dnešní recept vám však levnější druh balsamika stačí. Já to své kupuji v Lidlu, kde za dobrou cenu seženete kvalitní chuť. Kvalitnější a starší druhy vybírám ve Wine Food Marketu nebo na Malé Itálii.
Suroviny
- 4 krásné plátky libového hovězího masa
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce balzamikového octa
- 5 velkých cibulí
- 2 lžíce cukru
- trocha olivového oleje
- trochu vody nebo hovězího vývaru
Postup
Hovězí plátky z obou stran osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na kterém zprudka z obou stran opečeme maso. Dáme stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Vhodíme ji na rozpálenou pánev, do výpeku po opékání masa. Promícháme, nejdříve opečeme zprudka a poté teplotu snížíme. Průběžně mícháme, až cibule získá zlatohnědou barvu a změkne. To je ideální čas k tomu ji zasypat trochou cukru, a ten nechat zkaramelizovat.
Maso vrátíme k cibuli a zalijeme balsamikovým octem.
Opět zesílíme na nejvyšší teplotu a necháme asi tři minuty pořádně probublávat. Nato zalijeme trochou vývaru nebo vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme doměkka. Doba závisí na tloušťce i kvalitě masa, které použijete.
Podáváme s rýží, těstovinami nebo, jako my, s bulgurem.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
enka1 — #8 a já po něm tak toužím...
na maminé zahrádce teprve začíná růst, budu ho muset koupit na trhu. Koprovka, salát z raného zelí s tím koprem, kopr miluju ze všech natí nejvíc. Libeček ani tak moc ne, taky ho spotřebuju, kéž by byl kopr tak vydatný, jako libečkový keř
gerda — #7 Néé, kopr nééééééééé!!!
Jinak máme dneska česnečenku a topinky s Putimskou pomazánkou
enka1 — #4 z přemíry kuřecího u nás nic nehrozí
Maso nemusíme mít častěji, jak 2x týdně, většinou dělávám zeleninová, luštěninová...zkrátka taková prostá lidová jídla. Dnes ale máme vinnou klobásu, čili je výjimka - ovšem zeleninová polévka, nové brambory a okurkový salát s jogurtem. Ještě kdyby do něj byl kopr, neměl by chybu.
elly — #5 určitě šlo, bylo by to i rychlejší. Z vepřového se dá dělat všecko, včetně ptáčků i rolád. Jako koření jsem objevila mletý koriandr, na maso je opravdu dobrý a zajímavý. Ze směsí nám chutná Adžika a Čubrica.
gerda — #3 já myslím, že by to v pohodě šlo i z vepřového. My máme hovězí levnější, právě od kamarádky, tak je to super.
gerda — #3
Tak já si ho dovolím tak dvakrát do roka a mrzí mě, že ne častěji.
Jinak jsem kdysi slyšela, že dna může být z přemíry kuřecího
Tak hovězí je pro nás téměř cenově nedostupné. Dát tři stovky za kilo masa -
Sice slibují přidávat důchodcům AŽ 2 stovky, takže mnozí si budou moci levnější druh hověziny 1x měsíčně jistě dopřát
, ale i tak věřím, že si za to radši koupím něco na klouby
Naštěstí hovězí není moc zdravé, červené maso lékaři nedoporučují, nerada bych pakostnici, necítím tedy žádnou újmu. Pochutnám si lépe na klasickém vepřovém nebo raději na drůbeži. Na fotce vypadá recept mimořádně chutně, věřím, že je to dobrota
.
A bulgur můžu jedině doporučit, dělávám ho taky.
Když to vidím na tom talíři hned bych si to dala.
Vypadá to lahodně.