Měla jsem čtyři překrásné plátky libové hovězí kýty, z mladého býka, od kamarádky Irenky. Minule jsem takové maso proměnila v závitky, teď jsem se rozhodla pro plátky. Už předem byla jasná příloha - manžel měl chuť na bulgur. Na mně zůstal úkol nejlepší. Vymyslet, jak plátky upravím.

hovězí na balzamiku

V jednoduchosti je krása, a tak se mým hlavním pomocníkem stal aceto balsamico - balsamikový ocet. Italský poklad vyráběný z vinného moštu. Zraje v dřevěných sudech, různě dlouhou dobu. Ten nejkvalitnější mnoho let. Nejcennější aceto balsamico pochází z Modeny a jeho výroba má přísná pravidla.

Chuť a vůně octa závisí nejen na druhu sudu, ve kterém ocet zraje, ale také na stáří, na tom, že se ocet v různých fázích přelévá do sudů z jiného druhu dřeva. Starší octy jsou hustější a mají nasládlou chuť, jsou samozřejmě také dražší.

Při nákupu kvalitního aceto balsamico se obracejte na speciální prodejny s italským zbožím a delikatesami. To, které seženete v běžné síti, bude určitě levnější, ale ne až tak chutné a kvalitní, vyzrálé. Na můj dnešní recept vám však levnější druh balsamika stačí. Já to své kupuji v Lidlu, kde za dobrou cenu seženete kvalitní chuť. Kvalitnější a starší druhy vybírám ve Wine Food Marketu nebo na Malé Itálii.

Suroviny

  • 4 krásné plátky libového hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 5 velkých cibulí
  • 2 lžíce cukru
  • trocha olivového oleje
  • trochu vody nebo hovězího vývaru

Postup

Hovězí plátky z obou stran osolíme a opepříme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na kterém zprudka z obou stran opečeme maso. Dáme stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Vhodíme ji na rozpálenou pánev, do výpeku po opékání masa. Promícháme, nejdříve opečeme zprudka a poté teplotu snížíme. Průběžně mícháme, až cibule získá zlatohnědou barvu a změkne. To je ideální čas k tomu ji zasypat trochou cukru, a ten nechat zkaramelizovat.
Maso vrátíme k cibuli a zalijeme balsamikovým octem.
Opět zesílíme na nejvyšší teplotu a necháme asi tři minuty pořádně probublávat. Nato zalijeme trochou vývaru nebo vodou, aby bylo maso ponořené.
Dusíme doměkka. Doba závisí na tloušťce i kvalitě masa, které použijete.

Podáváme s rýží, těstovinami nebo, jako my, s bulgurem.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
MASO A RYBY