Jak docílit skutečně vytříbeného výsledku? Myslete na kvalitu! V nákupních uličkách vašich oblíbených supermarketů hledejte regály s produkty ekologického zemědělství, které jsou viditelně označeny logy biolistu a biozebry. Při pěstování biopotravin není používána zbytečná chemie, umělá hnojiva ani pesticidy. Zvířata v ekologických chovech zase tráví svůj život v přirozených podmínkách dle zásad tzv. animal welfare. Chtěli byste proniknout do světa ekologické produkce ještě o něco více? Pak rozhodně navštivte stránky myjsmebio.cz!

Barevné čili z plece

630f4e54e6c74obrazek.png

Suroviny

  • 1 kg BIO hovězí vysoké plece
  • 8 ks sušených chilli papriček (ancho, pasilla, guajillo)
  • 6 stroužků česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • snítka šalvěje
  • čerstvé oregano
  • 1 l vývaru
  • 1 dl olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup

  1. Pálivé papriky zalijte 3 decilitry vroucího vývaru a nechte je asi 30 minut spařit, dokud nebudou kypré a měkké. Chilli papričky a vývar, ve kterém se máčely, rozmixujte dohladka.
  2. Vysokou plec nakrájejte na kousky, ochuťte solí a pepřem a opečte na olivovém oleji na středně silném ohni ve velkém, těžkém hrnci.
  3. Stroužky česneku rozmačkejte a vhoďte do hrnce spolu se dvěma bobkovými listy, lžící mletého kmínu a několika lžičkami nasekané čerstvé šalvěje a nasekaného čerstvého oregana. Míchejte asi minutu, nebo dokud se bylinky nerozvoní. Přidejte zbytek vývaru a odkryté duste asi hodinu.
  4. Poté vmíchejte rozmixované papriky a vařte dalších 45 minut, dokud není maso velmi měkké a omáčka nezíská sytě mahagonově červenou barvu. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Podávejte s rýží nebo vařenými bramborami.

Hovězí krk na červeném víně

630f4e953c024obrazek.png

Suroviny

  • 1 kg BIO hovězího krku
  • 1 cibule
  • 1 řapíkatý celer
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 láhev červeného vína Barolo
  • olivový olej
  • sůl, mletý pepř

Postup

  1. Ve velkém pekáči se silným dnem a poklicí rozehřejte trochu olivového oleje a opečte na něm vydatně osolené a opepřené maso ze všech stran. Maso pak vyjměte z pekáče a dejte stranou.
  2. Do pekáče přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu s česnekem a nechte ji změknout. Přidejte bylinky a vmíchejte rajčatový protlak. Vařte několik minut, míchejte, aby se směs nepřipálila.
  3. Přidejte opět maso, zalijte vínem, přiveďte k varu a poté ztlumte plamen na minimum. Přikryjte a vařte 2 hodiny. Čas od času promíchejte, pokud není maso zcela ponořené, otočte ho vždy každou půlhodinu, aby nevysychalo. Uvařené maso vyndejte a odložte. Omáčku rozmixujte.
  4. Maso nakonec naporcujte proti směru vláken, servírujte například s polentou a přelijte omáčkou.

Hovězí na burgundský způsob

630f4eb0841baobrazek.png

Suroviny

  • 1,5 kg loupané BIO plece
  • 200 g neuzené slaniny
  • 100 g másla
  • 10 šalotek
  • 2 velké mrkve
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pórek
  • 2 hřebíčky
  • 4 lžíce mouky
  • 0,5 l burgundského nebo Pinot Noir
  • 300 g krémových žampionů
  •  svazek bylin (tymián, bobkový list, saturejka, petrželka)
  •  sůl, mletý pepř

Postup

  1. Maso nakrájejte na větší kusy a neuzenou slaninu na špalíčky. Šalotku oloupejte a rozeberte na kusy. Na slanině s máslem opečte šalotky a houby zprudka dozlatova.
  2. Jakmile bude oboje pěkně opečené do barvy, vyjměte šalotky, houby i kusy slaniny z hrnce děrovanou lžící a na zbývající tuk ze slaniny vhoďte na kolečka nakrájenou mrkev, na špalíky nakrájený pórek a kusy masa, osolte a opepřete a zprudka opékejte. Všechno zasypte moukou a důkladně orestujte.
  3. Jakmile se mouka opeče (jíška), přihoďte na kostičky nakrájené rajče, 2 minuty poduste, potom zalijte vínem, přidejte svazek bylinek, hřebíček a pomalu a důkladně vařte maso doměkka. Podle potřeby podlévejte vodou, ale jen tolik, aby se nic nepřipalovalo.
  4. Když maso změkne tak, že lze porcovat vidličkou, vraťte do hrnce opečené šalotky se slaninou a houbami a ještě alespoň 10 minut společně povařte.
  5. Podávejte s těstovinami, bramborovou kaší nebo rýží.

Hovězí na kávě

630f4ec73b0f4obrazek.png

Suroviny

  • 800 g BIO hovězího karabáčku
  • 500 g mrkve
  • 2 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 rajče
  • hrst namočených datlí
  • kousek čerstvého zázvoru
  • špetka mletého kardamomu
  • špetka mletého římského kmínu
  • špetka mletého koriandru
  • kousek celé skořice
  • 1 pálivá paprička
  • 2 ristretta (100% Arabica)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • sůl, mletý pepř

Postup

  1. Hovězí karabáček nakrájejte na kostky jako na guláš. Maso promíchejte s kořením, nastrouhaným zázvorem a česnekem, na plátky nakrájenou cibulí a na větší kousky nakrájenou mrkví. Podle chuti osolte a opepřete, přihoďte celou pálivou papričku a rajče nakrájené na kostky.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a celou směs masa, koření a zeleniny restujte, dokud nepustí šťávu. Hrnec přiklopte a duste za občasného podlévání (pokud to bude nezbytné), dokud maso nezměkne.
  3. Když je maso měkké, vmíchejte vypeckované a namočené datle a kávu. Krátce prohřejte a můžete podávat s rýží nebo kuskusem.

Kotlíkový guláš

630f4edd70fa1obrazek.png

Suroviny

  • 1 kg BIO hovězí kližky
  • 0,8 kg cibule
  •  0,5 kg bílé papriky
  • 1 rajče
  • 1 větší brambora
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprika
  • 2 lžíce jemně mleté růžové papriky (ideálně paprika z Kalocsi)
  • sůl, mletý pepř

Postup

  1. Maso nakrájejte na kostky a smíchejte s oloupanou cibulí nakrájenou na plátky, rozdrcenými stroužky česneku, rajčetem, paprikami nakrájenými na kostičky a celou chilli papričkou. Směs osolte, opepřete a nechte 2–3 hodiny odležet (můžete nechat i přes noc).
  2. Odleželou směs masa a zeleniny vložte do kotlíku na mírný plamen a dejte dusit. Jakmile se vydusí šťáva, podle potřeby podlévejte malým množstvím vody a občas míchejte ode dna. Jakmile maso změkne a šťáva je silná, přidejte jednu bramboru nakrájenou na plátky a vařte, dokud se nerozpadne a nezahustí šťávu.
  3. Posypte hladinu horkého guláše mletou paprikou, promíchejte a podávejte s pečivem.

Nízké žebro na švestkách

630f4f002f724obrazek.png

Suroviny

  • 1 kg nízkého žebra v bio kvalitě nakrájeného na kousky
  • 1 červená cibule
  • 1 šálek sušených švestek bez pecek
  •  4 lžíce drcených mandlí
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžičky zázvorového prášku
  • 1 lžička skořice
  •  4 šálky hovězího vývaru
  • 0,5 šálku bílého vína
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl

Postup

  1. Do hrnce dejte olej, cibuli nakrájenou na proužky, maso, sůl, skořici, zázvor a vývar. Vařte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud hovězí maso lehce nezhnědne, pak přidejte bílé víno a vařte, dokud se alkohol neodpaří.
  2. Přikryjte poklicí a pokračujte ve vaření na mírném ohni 5–10 minut, občas promíchejte. Poté přidejte sušené švestky i med a vařte ještě 2 minuty.
  3. 2 lžíce omáčky dejte stranou do misky a rozpusťte v ní kukuřičný škrob, přidejte ho do hrnce a vařte, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Mezitím na středním plameni opražte sezamová semínka dozlatova a totéž udělejte s mandlemi.
  5. Maso servírujte posypané praženými sezamovými semínky a mandlemi. Podávejte ideálně s bramborami nebo salátem.

Náš tip:

Tápete, jaké maso zvolit na guláš, které upéct jako roládu a z čeho připravit hovězí po burgundsku? Slova jako rump steak nebo striploin jsou vám cizí? Pro tentokrát neskončete u obav, že bude hovězí příliš tuhé, moc propečené nebo zcela vysušené. Základem úspěchu je vyznat se v jednotlivých partiích, a rychle tak zjistit, na jaké pokrmy se ideálně hodí. Udělali jsme to za vás! Inspiraci hledejte pod QR kódem na vybraných produktech a na webu myjsmebio.cz, kde na vás čekají praktické informace, rady, tipy i 50 vynikajících receptů.

BIO SOUTĚŽ

Do konce měsíce září můžete za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Registrační formulář a pravidla soutěže najdete na myjsmebio.cz/soutez. Tak se nezapomeňte zapojit!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení


6303452c717faobrazek.pngJe-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení


63034523946fcobrazek.pngPokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Více informací o biopotravinách se dozvíte na myjsmebio.cz nebo na instagramu.
 

Reklama