Máte rádi recepty, které nedají moc práce a výsledek je perfektní? Pak tedy budete nadšení z dnešního tipu nejen na nedělní oběd. Maso se sice dlouho peče, ale bez vašeho dohledu. Vy se tak mezitím můžete v klidu věnovat třeba rodině.
Když je v nějakém jídle cibule, tak mám pocit, že je to jídlo hned tak nějak lepší. Už jen když začnete cibuli opékat na pánvi, tak se krásná vůně rozvoní nejen po celé kuchyni, ale po celém bytu. Jedna malá cibule. V dnešním receptu jsou tři, celkem velké. Takže trojnásobná vůně a trojnásobná chuť.
Jídlo si zamilují milovníci hovězího masa zpracovaného na způsob jakéhokoliv ragú. Nebojte se podle stejného receptu připravit zvěřinu nebo vepřové kostky. Já osobně dělám ragú ráda i z mletého masa. To už záleží na individuální chuti.
Na dnešní recept si vystačíte opravdu jen s několika surovinami. Hovězí kližkou, krémovými žampiony, mrkví a cibulí. Paráda, že? Žádné složitosti ani v nákupním seznamu, ani v přípravě.
Suroviny
- 900 g hovězí kližky
- 3 velké cibule
- 500 g krémových žampionů
- 4 velké mrkve
- 6 stroužků česneku
- sůl a pepř
- olivový olej
Postup
Maso nakrájejte na kousky. Jak velké? Asi tak 4 x 4 cm. Větší kousky se budou dusit déle, ale zase zůstanou šťavnatější. Takže zvolte nějakou střední velikost.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na špalíky. Větší, protože chceme, aby v jídle byly velké kusy mrkve a ne kousky, které budou dlouhým pečením rozmačkané.
Česnek propasírujte.
Nakrájené maso dejte do velkého pekáče. Já jsem použila litinový hrnec s poklicí. Maso osolte, opepřete, posypejte rozmačkaným česnekem. Z koření můžete použít ještě třeba tymián a sladkou papriku. Na maso nalijte asi tři lžíce olivového oleje.
Pořádně promíchejte.
Maso rozprostřete rovnoměrně po pekáči a naskládejte do něj také špalíčky mrkve. Přidejte 1 dcl vody.
Pečte přikryté, na 170 °C, asi tak dvě hodiny. Záleží hodně na masu, které máte. Po této době by mělo být maso měkké.
Mezitím, co se maso peče, připravte si cibuli a žampiony. Cibuli nakrájejte na půlkolečka.
Očištěné žampiony nakrájejte na čtvrtky.
Na velkou pánev dejte trochu oleje nebo kousek sádla. Cibuli opékejte zvolna a dlouho, až bude krásně zlatavá, zkaramelizovaná. Potom ji stáhněte z pánve na talíř a na té stejné pánvi opečte i žampiony. Pěkně ze všech stran. Až jsou opečené, podlijte je troškou vody a nechejte přikryté deset minut podusit.
Až je maso v troubě měkké, přidejte k němu cibuli i žampiony a opatrně promíchejte. Nechejte ještě 15 minut v troubě.
A příloha? Výborné je maso s čerstvým chlebem, rýží, ale i těstovinami nebo bramborem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
to bych mohla vyzkoušet nevypadá složitě a líbí se mi kombinace zeleniny.
Tak to já mrkev můžu, dnes jsem pekla kuře na mrkvi a k večeří dušené hovězí s kadeřávkem
Dala bych si.
Otevřu hladová tyto stránky a slintááám
Boros — #4 Tak to uvař sobě a jim dej suché brambory.
Boros — #4Pěkně sis to doma zavedla To by tak bylo něco na mě - jednou by si to zkusili a příště by byla samoobsluha.
mam ulozeno a jak to pujde hned vyzkousim
Milala — #5u nas zas jo manzel nema problem jist zeleninu ani ovoce
Boros — #4 takze si doma varej sami, ze jo?
Tak toto je jídlo, které by neurazilo...
Taky by mně doma mrkev neprošla
vypadá to dobře, ale....manželovi bez mrkve, jednomu dítětu bez česneku, druhému bez žampionů a třetí se ofrňuje nad hovězím.....
Za mě dobrý, ale bez mrkve. Ta je vyloženě navíc. Z estetického hlediska je tam sice pěkná, ale chuťově ji v jídle nechci. Všechno je potom nasládlé s mrkvovou příchutí, i ty žampiony. V praxi se mi osvědčilo u mnoha receptů tam mrkev nedat - kromě polévek, tam se to ztratí.
Skvělý recept!
Tak tohle JO!