Potřebujeme:

  • 600 g hovězích líček
  • 2 cibule
  • 100 g sádla
  • 300 ml červeného vína
  • 100 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g petržele
  • 50 g másla
  • 500 g brambor
  • 100 ml smetany
  • 100 ml mléka
  • 100 g másla

Postup:

1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme a na sádle orestujeme dozlatova.
2. Líčka vyjmeme a ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci ještě přidáme lžičku rajského protlaku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Pozor: je důležité odpařit co nejvíce vína!
3. Přidáme líčka, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
4. Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme brambory propasírovat přes sítko.
5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme dozlatova na másle. Osolíme ji a opepříme.
6. Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka, vložíme je a posypeme orestovanou zeleninou.

Rada Josefa Tydlačky: Čím lepší víno, tím lepší líčka!

Reklama