hovezi_kyta.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1,5 kg vyzrálé hovězí kýty vcelku
  • 4 lžíce kremžské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce koření ze sušených rajčat, česneku a bazalky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • čerstvě mletý černý pepř

příloha

  • 150 g kuskusu
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 320 g vývaru nebo vody
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 5 stroužků česneku
  • kousek másla
  • sůl podle chuti

Postup

Hovězí kýtu svažte potravinářským provázkem, aby pěkně držela tvar. Připravte si směs, kterou celou kýtu ze všech stran potřete. Smíchejte prolisovaný česnek, hořčici, olej, majoránku, koření ze sušených rajčat, sůl a pepř. Potřené maso nechejte pár hodin odpočívat v lednici. Ideálně minimálně 3 hodiny, klidně i přes noc.

Maso dejte do pekáče, podlijte 1 dcl vody a přiklopte víkem. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C, přibližně 3 až 4 hodiny. Průběžně přelívejte vypečenou šťávou.

Až je maso měkké, připravte si kuskus. Ten nasypejte do širší misky a zalijte olivovým olejem. Promíchejte vidličkou, aby se kuličky kuskusu pěkně obalily. Můžete lehce osolit. Zalijte vroucím vývarem a přiklopte pokličkou. Nechejte 15 minut odstát a kuskus je hotový.

Zahřejte si velkou pánev a vhoďte na ni kousek másla. Opečte na něm nahrubo nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Opékejte 5 minut. Přidejte špenátové listy, sundejte z plotny a přimíchejte hotový kuskus. Prohřejte.
Podávejte plátky na masa na kuskusu se špenátem.

Hotové maso můžete snadno natrhat vidličkou a použít také s těstovinami, do burgerů nebo plněných tortill.

Dobrou chuť přeje Elly.

Hovězí kousky na kokosovém mléce

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Hovězí steak s liškovou omáčkou, hnědým máslem a gratinovanými bramborami

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková