Máte rádi kokosové mléko? Dodá zvláštní exotickou chuť masu i dezertům. Když si ho jednou oblíbíte, tak už vám nesmí nikdy chybět ve spíži. Jak připravit výborné, velice snadné, hovězí maso, které se bude rozpadat a vonět jako dovolená u moře?
I když jde o jídlo, které lehce voní Asií, nemusíte za každou cenu používat hůlky. Jenže je fajn se s nimi naučit a potom je občas použít. Mám pocit, že k těmto jídlům hůlky prostě patří. Jejich používání přizpůsobuji i kusy masa v jídle, ať se jí pohodlně. Rýži už nepoužívám jinou než jasmínovou.
Suroviny
- 600 g hovězího masa (ideálně z kližky)
- 2 pórky
- sůl a čerstvě umletý pepř
- čerstvý zázvor (kousek asi 3 x 3 cm)
- 1 stroužek česneku
- 400 g kokosového mléka
- trocha kukuřičného škrobu
- kokosový tuk
Postup
Ve velké pánvičce s nepřilnavým povrchem si rozpalte kokosový tuk. Vhoďte na něj osolené a opepřené kousky hovězího masa. Nechejte maso ze všech stran zatáhnout.
Přidejte najemno nastrouhaný zázvor a česnek. Promíchejte. Zasypejte dvěma lžícemi škrobu a opět promíchejte. Do pánvičky přidejte bílé části pórku, nakrájené na malé kousky nebo půlkolečka. Promíchejte, zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené a nechejte pod pokličkou, na mírnou teplotu dusit.
Průběžně kontrolujte. Až je voda téměř vyvařená, zalijte maso kokosovým mlékem. Pokračujte v dušení při mírné teplotě. Podle potřeby můžete ještě přidat vodu. K masu by mělo zůstat trochu jemné omáčky.
Až je maso měkké, přidejte nakrájené zelené části pórku. Kousek pórku si ještě nechejte na ozdobení.
Maso podávejte s rýží, ozdobené pórkovými nudličkami.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kokosové mléko: Pochoutka, se kterou se dají připravit zázraky...
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Měla jsem s kokosovým mlékem kuře na paprice a bylo to dost děsný, takže po téhle zkušenosti mě ani tohle neláká vyzkoušet.
Dnes jsem si udělala hovězí kousky s ovesnými vločkami ostřejší
dala bych si kokosovou zmrzku
hovězí kousky
Já jsem zkusila rýži jasmínovou a basmati a mně teda basmati chutná víc. Ovšem obě jsou výborné a jemné.
Vyberu si určitě...třeba tu cizrnu...dobrých inspirací není nikdy dost...
Hovězí maso nejíme. Přemýšlím,zda to zkusit s jiným masem,nebo udělat jen tu zmrzlinu,kterou milujemem
Nikdy jsem maso v kokosovém mléku nejedla tak si nedovedu představit jak chutná .Jedla jsem pouze kokosovou polévku a moc mě nechutnala.