DSC_0287.jpg (154 KB)

Svalovina hovězí kližky je velice hustě prorostlá šlachami. Nemusíte se bát, při tepelném zpracování  tyto šlachy změknou a postarají se o to, že hotový pokrm je plný chuti a šťavnatosti. Pokud se vám navíc podaří koupit maso vyzrálé, máte úplně vyhráno. Čeká vás dokonalý chuťový požitek.

Hovězí kližku můžete dusit nebo pomalu péct, buď nakrájenou na kousky nebo vcelku. Dejte jí čas a nižší teplotu. Vyplatí se to. Odmění se vám skvělou chutí a bude se doslova rozplývat na jazyku.

DSC_0281.jpg (96 KB)

Suroviny

  • 1 kg hovězí kližky
  • sůl
  • pepř
  • 500 ml kvalitního piva (my jsme použili Volbu sládků)
  • 3 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 250 g cherry rajčat, ideálně na větvičce
  • trocha oleje nebo sádla

Postup

Hovězí kližku si očistěte, zbavte ji povrchových blanek. Ze všech stran osolte a opepřete. 

Cibuli nakrájejte na půlkolečka, česnek oloupejte a rozmáčkněte bokem nože.

DSC_0283.jpg (91 KB)

Připravte si litinový hrnec nebo velký pekáč. Do něj dejte trochu oleje a rozehřejte na plotně. Na oleji opečte hovězí kližku, pěkně ze všech stran. Vsypejte cibuli a chvíli opékejte společně. Přidejte česnek, zalijte pivem, přiklopte poklicí a dejte do trouby vyhřáté na 110 °C. 

DSC_0290.jpg (139 KB)

V troubě pozvolna pečte několik hodin. Jak dlouho? Čas závisí i na tom, jak a jestli vůbec je maso vyzrálé. My jsme pekli 7 hodin.

DSC_0294.jpg (112 KB)

Maso už je měkké? Vložte do hrnce i cherry rajčata, na stonku. Zvyšte teplotu na 180 °C, přiklopte poklicí a dopečte půl hodiny.

Podávejte s chlebem, rýží, brambory. Jak máte chuť. Hodí se jakákoliv příloha.

Dobrou chuť přeje Elly.

Když maso upečete pomalu, vznikne malý zázrak...

Pomalu pečená krůtí stehna

kruta8.jpg (82 KB)

Pomalu pečený bůček a cibulové brambory

bucek.jpg (116 KB)

Pomalu pečená husa nebo kachna

kachna.jpg (78 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová