Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
housky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 150 ml podmáslí
- 2 lžíce měkkého másla
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky instantního droždí
- 1 lžíce cukru
- asi 100 ml vody
- na potření - 1 vejce
- na posypání - sezamové semínko
maso
- 500 g mletého hovězího masa
- sůl a pepř
- oblíbené koření na mletá masa
- 1 najemno nakrájená cibule
uzená majonéza
- 200 g majonézy
- sůl podle chuti
- 2 lžičky uzené papriky
na dokončení
- zelený salát podle chuti
- rajčata
- sýr - ideální je čedar
Postup
Používáme instantní droždí, odpadá tedy starost s kváskem. Všechny suroviny na těsto stačí dát do mísy a umíchat ručně, v robotu nebo v pekárně. Přikryjte utěrkou a nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Těsto poté vyklopte na pracovní plochu a rozdělte přibližně na 8 až 10 kousků. Z těch vytvarujte kuličky, které necháte dalších dvacet minut odpočívat, přikryté utěrkou. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut.
Mleté maso ochuťte podle sebe a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Maso nechte chvíli v lednici odpočívat. Z připraveného masa tvarujte burgery a grilujte. Smíchejte všechny suroviny na uzenou majonézu.
Zkompletujte burger. Rozkrojené housky dejte chvilku opéct na gril. Ať jsou jen lehce křupavé. Namažte je majonézou. Přidejte salát, silný plátek rajčete a maso a na maso sýr. Přiklopte vrchním dílem, který může být také namazaný omáčkou.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: archiv redakce
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář