IMG_4490.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

housky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 150 ml podmáslí
  • 2 lžíce měkkého másla
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky instantního droždí
  • 1 lžíce cukru
  • asi 100 ml vody
  • na potření - 1 vejce
  • na posypání - sezamové semínko

maso

  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a pepř
  • oblíbené koření na mletá masa
  • 1 najemno nakrájená cibule

uzená majonéza

  • 200 g majonézy
  • sůl podle chuti
  • 2 lžičky uzené papriky

na dokončení

  • zelený salát podle chuti
  • rajčata
  • sýr - ideální je čedar

Postup

Používáme instantní droždí, odpadá tedy starost s kváskem. Všechny suroviny na těsto stačí dát do mísy a umíchat ručně, v robotu nebo v pekárně. Přikryjte utěrkou a nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Těsto poté vyklopte na pracovní plochu a rozdělte přibližně na 8 až 10 kousků. Z těch vytvarujte kuličky, které necháte dalších dvacet minut odpočívat, přikryté utěrkou. Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovým semínkem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut. 

Mleté maso ochuťte podle sebe a přidejte najemno nakrájenou cibuli. Maso nechte chvíli v lednici odpočívat. Z připraveného masa tvarujte burgery a grilujte. Smíchejte všechny suroviny na uzenou majonézu.

Zkompletujte burger. Rozkrojené housky dejte chvilku opéct na gril. Ať jsou jen lehce křupavé. Namažte je majonézou. Přidejte salát, silný plátek rajčete a maso a na maso sýr. Přiklopte vrchním dílem, který může být také namazaný omáčkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

11.jpgFoto: archiv redakce

12.jpgFoto: Alena Kolaříková

13.jpgFoto: Alena Kolaříková