Domácí housky potěší děti i dospělé. Pečivo s láskou doma dělané je prostě nejlepší. Náš dnešní recept je navíc velice snadný a na pomoc můžete přizvat všechny členy rodiny.
Rádi teď používáme špaldovou mouku, takže i do tohoto receptu se nám skvěle hodila. Lněné semínko je velice užitečné a prospěšné pro naše zdraví, takže šup s ním do těsta. Proč?
Proč jíst lněné semínko
- velké množství omega 3 mastných kyselin
- velké množství vlákniny
- velké množství bílkovin
- vitamíny a minerály
- upravuje trávení, pomáhá při žaludečních problémech, zácpě
- obsahuje látky, které mají antivirové účinky
- snižuje krevní tlak a cholesterol
- pomáhá při boji s kožními problémy
- zmírňuje nejrůznější „ženské“ problémy - potíže s menstruací, přechodem, usnadňuje porod
Len byste měli konzumovat vždycky rozdrcený, rozmixovaný, ne vcelku.
U nás doma přidáváme lněné semínko do všech kváskových chlebů, občas si ho přidám do smoothie nebo jogurtu.
Suroviny
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 200 g špaldové hladké mouky
- 4 lžíce lněného semínka
- 250 ml polotučného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 50 g slunečnicového oleje
- 12 g soli
- špetka cukru
- 1 vejce na potření housek
Postup
Lněné semínko rozmixujte na prášek v kvalitním mixéru. Smíchejte oba druhy mouky, sůl a rozmixované lněné semínko.
Mléko ohřejte tak, ať je vlažné. Dejte do něj asi lžičku cukru a nadrobte droždí. Nechejte kvasit, dokud nemáte na hladině bublinky z droždí - kvásek je hotový.
Smíchejte sypké suroviny s kváskem, přidejte olej a vypracujte nelepivé těsto. Ideální je vzít si na pomoc kuchyňského robota.
Těsto nechejte na teplém místě vykynout. Bude to trvat asi hodinu.
Z těsta odtrhávejte kousky, vyválejte „hada“ a zauzlujte do tvaru, jaký vidíte na fotce. Nebo klidně do jakéhokoliv jiného.
Housky naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejce a můžete ještě posypat lněným semínkem i na povrchu.
Pečte na 190 °C, asi 20 minut. Povrch housek by měl zezlátnout.
Nový komentář
Komentáře
Jáq teď přidávám do těsta chia semínka.
mňam
Boros — #4No vidíš, lidi jsou vynalézaví. Mají tam jen tak zbůhdarma trdlovat? Jen ať pěkně (nohama) pracují a je po nich vidět výsledek

gerda — #2 Za nás se sypal vosk a nebo nastrouhané mýdlo
kozeluhova — #1 Vždyť je to tam uvedeno " Len byste měli konzumovat vždycky rozdrcený, rozmixovaný, ne vcelku"
To může být dobré. Lněné semínko - jiné využití než v kuchyni - se prý sypávalo na podlahu tanečního sálu v hospodách, aby při tanci tanečníci podlahu vyleštili do vysokého lesku.
Lněné semínko má být prý rozdrceno nebo nějak rozmělněno,aby z něho tělo něco mělo