Nakládání hub do nálevu je jedním z oblíbených způsobů jak je uchovat na zimu. Existují spousty vyzkoušených receptů a my vám dnes přinášíme ty nejlepší a nejoblíbenější. Tak vzhůru do lesa! Ať máte co zavařovat.
Doporučujeme držet se opravdu vyzkoušených receptů. Buď těch rodinných, od kamarádů nebo našich dnešních. Všechny jsou léty prověřené a v našem okolí velice oblíbené. Pokud máte velkou úrodu hub, doporučujeme použít více různých receptů, ať nejsou všechny houby stejné. Zavařené houby by se měly zkonzumovat do dvou let od zavaření. Zavařujte pouze pevné, čisté a nečervivé houby. Menší houby zavařujte vcelku, větší nakrájejte na kousky - na plátky nebo třeba drobné kostičky.
Skleničky s houbami pěkně popište, ať víte, jaký nálev jste na které houby použili.
Jak na to?
Všechny houby oberte od nečistot a opláchněte v cedníku pod tekoucí vodou.
Větší houby nakrájejte, menší nechejte vcelku.
Houby povařte asi 10 minut ve slané vodě, sceďte a nechejte okapat. Na 1 litr vody použijte 1 lžíci soli.
Houby naskládejte do sklenic. Můžete přidat i libovolnou doplňkovou surovinu - chilli papričky, cibuli, šalotku, česnek, plátky mrkve...
Sklenice zalijte nálevem.
Uzavřete čistým víčkem, které navíc můžete ještě vytřít vodkou.
Sterilujte 30-40 minut při teplotě 100°C.
Nechejte vychladnout a skladujte ve spíži.
Jednoduché houby v octě
Do vody při vaření hub můžete přidat 10 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření a bobkový list.
Octový nálev
- 500 ml vody
- 350 ml octa
- 1 lžička soli
- 6 tabletek umělého sladidla
- 1/2 lžičky hořčičného semínka
- 10 zrnek pepře
- 10 zrnek koriandru
Všechny suroviny dáme do hrnce, svaříme a necháme vychladnout. Zalijeme houby ve sklenicích, zavíčkujeme a sterilujeme.
Výborné zavařené houby dělala moje babička. Lepší jsem nikdy nejedla.
Babiččiny houby v octě
na litr octového nálevu
- 220 ml octa
- 780 ml vody
- 100 g cukru krupice
- 30 g soli
- 15 kuliček pepře
- 15 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 2 hřebíčky
- 2 bobkové listy
- 2 lžičky hořčičného semínka
- 1/2 lžičky koriandru
Všechny suroviny dejte do hrnce a nechejte projít varem. Přes noc dejte na chladné místo. Na druhý den přeceďte. Koření můžete dát do skleniček, ale není to nutné.
Uvařené a okapané houby ve skleničkách zalijte nálevem, přidejte koření, uzavřete a sterilujte varem, půl hodiny.
Dobrou chuť přeje Elly.
Chodíte na houby? Máte úspěch? Tak my pro vás máme houbové recepty!
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Aby se netvořilo tolik slizu houby rozhodně nevařte 10 minut, 5 musí stačit. Po scezení ochlaďte studenou vodou a nedávejte do sklenic cibuli.
Ano, máte pravdu! Ten sliz je odporný. Nenakládám, jen suším.
Moje maminka houby do octa nakládala, nám chutnaly...já už nenakládám, mojí rodině vadí ten sliz, ale zkoušela jsem z nich udělat salát a ten byl výborný...
Raději používám sušené,také mi vadí ten sliz
Jednou jsme to dělali a za stálého míchání vylili, když jsme pak otevřeli. pro mne raději sušit
mě nechutnají vůbec, podle mě to je nejhorší úprava hub
chutnají , jen mi vadí ten sliz jako sopel