Foto: Shutterstock
S olivovým olejem
Kavárenský řetězec letos v únoru překvapil, když na trh v Itálii uvedl kávovou řadu s názvem Oleato. Inspiroval se prý italským zvykem konzumovat denně lžíci olivového oleje pro zdraví a představil tak kávové nápoje právě s příměsí olivového oleje. Ten je bohatý na prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Pokud už na vás ovšem samotná káva působí poněkud projímavě, po přidání oleje byste se raději měli zdržovat v blízkosti toalety.
S kořením
Domovinou dalšího kávového nápoje Café de Olla je Mexiko. Základ samozřejmě tvoří káva – ideálně kvalitní arabika a její chuť pozvedá na novou úroveň koření. Používá se hlavně skořice, hřebíček, ale je možné přidat třeba i pomerančovou kůru. Nápoj se sladí třtinovým cukrem a za jeho specifickou chutí stojí také hliněná nádoba, ve které se připravuje.
S houbami
Houbová káva není žádnou novinkou. Podle magazínu Healthline se houby používaly během druhé světové války místo kávových zrn, která nebyla tak snadno k sehnání. V současné době se připravuje tak, že se ke kávovým zrnům přidávají extrakty z medicinálních hub, jako je například chaga.
Foto: Shutterstock
S čajem
Jestliže se nemůžete ráno rozhodnout, jestli chcete raději kávu, nebo čaj, už se rozhodovat nemusíte. Stačí si připravit nápoj s názvem Yuenyeung, který má svůj původ v Hong Kongu. Sestává z kombinace uvařené kávy a černého čaje a často se přidává také cukr a mléko.
S citronem
V Portugalsku nedají dopustit na kávovou limonádu Mazagran. Připravuje se obvykle z dvojitého espressa, cukru nebo sirupu, citronové šťávy a ledu. Jde o skvělé osvěžení v parných letních dnech.
S kondenzovaným mlékem
Tato sladká kávová pochutina s názvem Café Bon-bon se pije hlavně ve Španělsku a v Itálii a existuje ve více variacích. V základním receptu najdeme kondenzované mléko, které se lije na dno průhledné sklenice, a následně se přidává uvařené espresso. Výsledek je nejen chutný, ale také efektní pro oko.
Foto: Shutterstock
Se zázvorem
Tento recept je hodně oblíbený na Srí Lance a využívá jeden z nejsilnějších antioxidantům, kterým je zázvor. Do espressa se přidává buď v sušené, nebo v čerstvé podobě a dodá kávě ten správný říz a také zdravotní benefity.
Zdroje: Healthline, Restaurant Cliks, Popsugar, Insider, Wikipedia, Lifestyleasia
Čtěte také:
Nový komentář
Komentáře
Jen s kořením, nejlépe kardamomem. Nebo trochu skořice. Kávu s kondenzovaným mlékem jsem dostala u našich známých - Vietnamců. Vypila jsem to jen ze slušnosti. Od té doby Mína říká, že umí i kávu v jiné úpravě. Nemusím všechno.
S olejem a houbami bych si kávu určitě nedala.