6464b7f0466c6obrazek.jpgFoto: Shutterstock

S olivovým olejem
Kavárenský řetězec letos v únoru překvapil, když na trh v Itálii uvedl kávovou řadu s názvem Oleato. Inspiroval se prý italským zvykem konzumovat denně lžíci olivového oleje pro zdraví a představil tak kávové nápoje právě s příměsí olivového oleje. Ten je bohatý na prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Pokud už na vás ovšem samotná káva působí poněkud projímavě, po přidání oleje byste se raději měli zdržovat v blízkosti toalety.

S kořením
Domovinou dalšího kávového nápoje Café de Olla je Mexiko. Základ samozřejmě tvoří káva – ideálně kvalitní arabika a její chuť pozvedá na novou úroveň koření. Používá se hlavně skořice, hřebíček, ale je možné přidat třeba i pomerančovou kůru. Nápoj se sladí třtinovým cukrem a za jeho specifickou chutí stojí také hliněná nádoba, ve které se připravuje.

S houbami

Houbová káva není žádnou novinkou. Podle magazínu Healthline se houby používaly během druhé světové války místo kávových zrn, která nebyla tak snadno k sehnání. V současné době se připravuje tak, že se ke kávovým zrnům přidávají extrakty z medicinálních hub, jako je například chaga.

6464b6ad042ccobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

S čajem
Jestliže se nemůžete ráno rozhodnout, jestli chcete raději kávu, nebo čaj, už se rozhodovat nemusíte. Stačí si připravit nápoj s názvem Yuenyeung, který má svůj původ v Hong Kongu. Sestává z kombinace uvařené kávy a černého čaje a často se přidává také cukr a mléko.

S citronem
V Portugalsku nedají dopustit na kávovou limonádu Mazagran. Připravuje se obvykle z dvojitého espressa, cukru nebo sirupu, citronové šťávy a ledu. Jde o skvělé osvěžení v parných letních dnech.

S kondenzovaným mlékem

Tato sladká kávová pochutina s názvem Café Bon-bon se pije hlavně ve Španělsku a v Itálii a existuje ve více variacích. V základním receptu najdeme kondenzované mléko, které se lije na dno průhledné sklenice, a následně se přidává uvařené espresso. Výsledek je nejen chutný, ale také efektní pro oko.

6464b74a73d72obrazek.jpgFoto: Shutterstock

Se zázvorem

Tento recept je hodně oblíbený na Srí Lance a využívá jeden z nejsilnějších antioxidantům, kterým je zázvor. Do espressa se přidává buď v sušené, nebo v čerstvé podobě a dodá kávě ten správný říz a také zdravotní benefity.

Zdroje: Healthline, Restaurant Cliks, Popsugar, Insider, Wikipedia, Lifestyleasia

Čtěte také: