26058a8a9f19c-obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Ingredience na listové těsto:

  • 250 g másla
  • 25 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
  • do máslové kostky
  • 250 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerky
  • 80 g másla do vodánku
  • 3 g soli
  • 10 g moučkového cukru
  • 160 ml vody

Ingredience na náplň:

  • 70 g másla
  • 500 g hnědých žampionů, očištěných a nakrájených na tenké plátky
  • 180 g hub shiitake, očištěných a nasekaných nahrubo
  • 1 pórek, dobře očištěný a nakrájený na tenké plátky (pouze světle zelená a bílá část)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • 30 g petrželky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 400 g listového těsta (viz recept níže)
  • vejce na potření

 Postup:

Pórek nakrájený na tenké plátky, pouze světle zelené a bílé části, dáme na rozpuštěné máslo a restujeme 8–10 minut, až změkne a lehce zkaramelizuje. Do pánve přidáme všechny houby, nakrájenou červenou papriku a dochutíme solí a pepřem. Houby s pórkem dáme do mísy a vmícháme parmazán, česnek a nasekanou petrželku.

Listové těsto rozválíme do obdélníku o rozměru 45 × 35 cm. Na střed naneseme vychladlou náplň, jednu stranu těsta přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Druhou stranu prokrájíme na proužky, ale nedokrojíme a přeložíme přes závin. Závin celý potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C asi 25 minut. Ideálně závin podáváme teplý.

Prosátou mouku (250 g) se solí, cukrem, máslem (80 g) a vodou vymícháme do hladkého těsta, přikryté vlhkou utěrkou necháme asi 20 minut odpočinout.

Máslo (250 g) rozválíme do nízké kostky v mouce (25 g). Máslo, později i kostku, udržujeme studené.

Odpočinuté těsto roztáhneme do čtverce, ale tak, aby střed byl vyšší. Na střed položíme máslovou kostku a zabalíme ji. Rozválíme do obdélníku a složíme ze stran do poloviny a ještě jednou přehneme. Necháme opět asi 20 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou.

Opět rozválíme a složíme na čtyřikrát. Provalování zopakujeme celkem čtyřikrát. Mezi provalováním těsto vždy necháme alespoň 20 minut odpočinout.

Pórek nakrájíme na tenké plátky, dáme do pánve na rozpuštěné máslo a restujeme 8–10 minut, až změkne a jemně zkaramelizuje. Do pánve pak přidáme všechny houby, nakrájenou červenou papriku a dochutíme solí a pepřem. Houby s pórkem dáme do mísy, vmícháme parmazán, česnek a nasekanou petrželku. Necháme vychladnout.

Listové těsto rozválíme do obdélníku o rozměru 45 × 35 cm. Na střed naneseme vychladlou náplň. Jednu stranu těsta přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Druhou stranu překrájíme na pásky (ale nedokrojíme je) a přendáme přes závin. Celý závin potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C asi 25 minut. Závin podáváme ideálně teplý.

TIP: Závin si můžete také vyložit šunkou.