Foto: Shutterstock
Ingredience na listové těsto:
- 250 g másla
- 25 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka
- do máslové kostky
- 250 g špaldové celozrnné hladké mouky Pernerky
- 80 g másla do vodánku
- 3 g soli
- 10 g moučkového cukru
- 160 ml vody
Ingredience na náplň:
- 70 g másla
- 500 g hnědých žampionů, očištěných a nakrájených na tenké plátky
- 180 g hub shiitake, očištěných a nasekaných nahrubo
- 1 pórek, dobře očištěný a nakrájený na tenké plátky (pouze světle zelená a bílá část)
- 4 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- 30 g petrželky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 400 g listového těsta (viz recept níže)
- vejce na potření
Postup:
Pórek nakrájený na tenké plátky, pouze světle zelené a bílé části, dáme na rozpuštěné máslo a restujeme 8–10 minut, až změkne a lehce zkaramelizuje. Do pánve přidáme všechny houby, nakrájenou červenou papriku a dochutíme solí a pepřem. Houby s pórkem dáme do mísy a vmícháme parmazán, česnek a nasekanou petrželku.
Listové těsto rozválíme do obdélníku o rozměru 45 × 35 cm. Na střed naneseme vychladlou náplň, jednu stranu těsta přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Druhou stranu prokrájíme na proužky, ale nedokrojíme a přeložíme přes závin. Závin celý potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C asi 25 minut. Ideálně závin podáváme teplý.
Prosátou mouku (250 g) se solí, cukrem, máslem (80 g) a vodou vymícháme do hladkého těsta, přikryté vlhkou utěrkou necháme asi 20 minut odpočinout.
Máslo (250 g) rozválíme do nízké kostky v mouce (25 g). Máslo, později i kostku, udržujeme studené.
Odpočinuté těsto roztáhneme do čtverce, ale tak, aby střed byl vyšší. Na střed položíme máslovou kostku a zabalíme ji. Rozválíme do obdélníku a složíme ze stran do poloviny a ještě jednou přehneme. Necháme opět asi 20 minut odpočinout pod vlhkou utěrkou.
Opět rozválíme a složíme na čtyřikrát. Provalování zopakujeme celkem čtyřikrát. Mezi provalováním těsto vždy necháme alespoň 20 minut odpočinout.
Pórek nakrájíme na tenké plátky, dáme do pánve na rozpuštěné máslo a restujeme 8–10 minut, až změkne a jemně zkaramelizuje. Do pánve pak přidáme všechny houby, nakrájenou červenou papriku a dochutíme solí a pepřem. Houby s pórkem dáme do mísy, vmícháme parmazán, česnek a nasekanou petrželku. Necháme vychladnout.
Listové těsto rozválíme do obdélníku o rozměru 45 × 35 cm. Na střed naneseme vychladlou náplň. Jednu stranu těsta přehneme přes náplň a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Druhou stranu překrájíme na pásky (ale nedokrojíme je) a přendáme přes závin. Celý závin potřeme zbylým rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 185 °C asi 25 minut. Závin podáváme ideálně teplý.
TIP: Závin si můžete také vyložit šunkou.
Nový komentář